De la guvernarea PDSR si pana astazi, firme ale afaceristilor milionari in euro, unii chiar in Top 300, au platit o chirie ridicol de mica la vile si apartamente din centrul Bucurestiului sau in zone rezidentiale din jurul Capitalei.

Companii controlate de George Copos, Dinu Patriciu, Tiberiu Urdareanu, Dumitru Bucsaru, Iosif Armas, Sorin Vulpescu sau Valentin Nicolau si multe alte firme necunoscute au beneficiat de aceste chirii ieftine, uneori datorita afinitatilor lor politice. Un caz surprinzator este cel al colosului rusesc Gazprom.

Reprezentanta din Bucuresti a inchiriat de la statul roman un apartament intr-o vila din Primaverii, platind o chirie modica pe metru patrat (mp).

Multe dintre firmele chiriase sunt in dizolvare, radiere sau nici nu mai sunt inscrise la Registrul Comertului. Altele au cifre de afaceri de sute sau chiar milioane de euro. Acestea si-au pastrat insa sediile pentru care platesc chirii de nimic, de zeci de ori mai mici decat pretul pietei.

Gazprom - profitor de lux la RAAPPS

Filiala uneia dintre cele mai mari companii din lume, Gazprom, a primit in chirie un spatiu de la RAAPPS pentru care plateste un pret mai mic decat cel al pietei. Gazprom, reprezentanta din Romania, are un apartament cu patru camere intr-o vila din cartierul Primaverii, pe strada Grigore Mora. Potrivit actelor RAAPPS, Gazprom ocupa 176 de metri patrati.

Contractul de inchiriere a fost semnat in martie 2002 si este valabil pana in decembrie 2007. In sase luni, conform noilor reglementari, reprezentanta Gazprom trebuie sa pregateasca banii pentru a cumpera sediul sau sa-si caute un altul.

Gazprom este considerata a treia companie din lume ca marime si forta financiara, cu o capitalizare bursiera de 270 de miliarde de dolari. Romania importa de la colosul rus 40a din necesarul de gaze.

Chiriasii in zodia PSD

Corneliu Iacobov a divizat, in 2003, RAFO Onesti in patru societati, printre care si Perla Turism. Administratorul acestei firme este primarul din Slanic Moldova, Andrei Serban, finul lui Iacobov.

Perla Turism beneficiaza din plin de avantajele financiare ale RAAPPS, intrucat, in numele acestei firmei, apropiatii lui Iacobov au inchiriat peste o mie de metri patrati de teren in statiunea Slanic, la un pret modic.

Pe aceeasi orbita politica se afla si multimilionarul Iosif Armas, fost asociat al lui Doru Taracila, ex-ministru, senator si influent membru PSD. Argirom, firma lui Armas, are in inchiriere vila „Livia” si 7.600 de metri patrati la Baile Herculane, plus un apartament in centrul Capitalei.

Tot pe lista clientilor PSD se afla si firma Solidmet. La sediul unde figureaza drept chirias, pe strada Polona, se afla insa Grupul Balli, companie care a devenit celebra in epoca PSD datorita contractelor extem de avantajoase cu combinatul Sidex, controlat pe atunci de stat. O alta persoana cu trecere la politicienii PSD este Tiberiu Urdareanu.

Firma sa, Sorion International, are in chirie de la stat un apartament pe strada Eminescu.

Nemira sta la stat

Compania Libarom Agri activeaza in domeniul agricol. Datele RAAPPS arata ca firma a inchiriat Vila 12 din Snagov. Reprezentantii Libarom Agri beneficiaza de peste 5.000 de metri patrati, debarcader si personal care asigura paza domeniului. Administratorul firmei, Said Baaklini, este asociat cu Cristian Borcea si coactionar la Portfolio, cu Hassan Awdi, cel al carui nume este legat de Rodipet.

Un alt om de afaceri apropiat PSD a facut rost de sediu pentru firma sa, Nemira, de la RAAPPS: Valentin Nicolau. Firma fostului director al TVR are o vila de 725 de metri patrati pe strada Mihalache. Vlad Paunescu, proprieratul celei mai mari case de productie de film din Romania, a inchiriat complexul Pacea si 136.000 de mp la Ciolpani pentru Castel Film.

Compania MarcoImpex a obtinut cu chirie peste 260 mp in centrul Bucurestiului. Actionarii acestei firme - grupul EDF - sunt coactionari la Gelcoop, alaturi de Sorin Ovidiu Vintu. Cei de la EDF au devenit cunoscuti dupa ce au dat in judecata statul roman, acuzand doi fosti consilieri ai lui Adrian Nastase ca le-ar fi cerut mita pentru magazinele duty-free de pe Aeroportul Otopeni.

Un articol de Liviana Rotaru, Marius Draghici

Integral in Evz