Impozitarea ridicata a fortei de munca in Romania, una dintre cele mai mari din Europa, dauneaza intregii economii, determinind o reducere a productivitatii muncii si, prin urmare, a PIB, fara sa ofere, in schimb, siguranta pensionarilor, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale.

Intr-un clasament al valorii contributiilor platite atit de angajat, cit si de angajator in Europa, Romania se situeaza pe locul sase din 26 tari, cu 46,25%, fiind depasita numai de Olanda, Cehia, Franta, Albania si Polonia.

La polul opus al clasamentului se afla Belgia, Marea Britanie si Irlanda, unde contributiile cumuleaza mai putin de 30%. Desi nivelul contributiilor in Romania este unul dintre cele mai mari din Europa, in mod surprinzator, veniturile pe care statul le colecteaza din aceste contributii sint printre cele scazute, adica mai putin de 6% din PIB.

Polonia si Slovenia, de exemplu, obtin din contributii sume de peste 12% din PIB.

Studiul Bancii Mondiale evidentiaza ca „efectul combinat al taxelor mari aferente salariilor il constituie reducerea productivitatii muncii si angajarea de forta de munca experimentata si prin urmare si o reducere a PIB. Astfel, sistemul de pensii nu numai ca nu ofera siguranta persoanelor in virsta in mod durabil si echitabil, dar mai si dauneaza intregii economii“.

integral in Cotidianul