In prezent pe aceasta piata batalia s-a dat cu precadere intre doi jucatori, Luxten Lighting si Flash Group, care detin impreuna o cota de aproape 60%. Specialisti din cadrul companiei de distributie Electrica au confirmat valoarea acestei piete chiar daca, spun acestia, o evaluare la "virgula" este greu de realizat.

In fiecare an, businessul cu servicii de iluminat stradal si arhitectural creste in medie cu 10%, dar afacerile companiilor care activeaza in domeniu pot cunoaste salturi explozive daca autoritatile locale, principalii lor clienti, reusesc sa absoarba fondurile europene.

Luxten Lighting este una dintre cele mai profitabile companii din Romania.

"Cresterea anuala de 10% se datoreaza in mare parte investitiilor in sisteme inteligente de lumina, precum si ca urmare a modernizarilor permanente ale surselor de iluminat", sustine Laurentiu Chihai, director de dezvoltare la Flash Group. Un alt motor de crestere a pietei il constituie dezvoltarea cartierelor rezidentiale.

Pana acum trei ani, notiunea de concurenta pe aceasta piata era inexistenta. Singura companie privata care avea concesiuni de iluminat public in cateva mari orase din Romania, inclusiv Bucurestiul, era Luxten, societate cu actionariat roman, respectiv Claudiu Niculae Radulescu - 50,3%, Ionel Pepenica - 24,1%, Olimpia Moica - 21,2% si altii.

Cine lumineaza orasele? Din 2005, situatia s-a schimbat insa. Mai multe primarii au scos la licitatie serviciul de iluminat public, care pana in acel moment era in atributia uneia dintre cele opt filiale ale distribuitorului de electricitate Electrica, detinut la vremea respectiva in totalitate de statul roman.

In afara de Luxten, care a castigat numeroase licitatii, au mai aparut in piata si companiile Flash Lighting Services, membra a grupului Flash Group, controlat de omul de afaceri Bogdan Sandu, Philips & Elba Street Lighting Timisoara, un parteneriat intre concernul olandez Philips si Elba, precum si Elco Bacau, Romlux, Energobit, sau companii multinationale de genul Siemens.

In prezent, Luxten este liderul pietei, cu o cota de 35-40%, fiind urmat de Flash Lighting Services cu 18-20%.

La distanta mare se afla celelalte companii, care au ponderi scazute. Structura actuala a pietei va suferi cel mai sigur schimbari serioase in viitorul apropiat, pentru ca exista interes din partea catorva companii internationale sa achizitioneze firme romanesti. "Francezii de la ETDE si olandezii de la Philips sunt interesati sa cumpere in Romania.

Deocamdata, au solicitat rapoartele financiare si studiaza compatibilitatile cu firmele romanesti", sustin surse din piata.

Luxten a dat tonul pietei in 1996 atunci cand a castigat contractul de 75 milioane de dolari, pe 15 ani, pentru iluminatul public din Capitala. Dar dezvoltarea ulterioara a orasului a crescut veniturile Luxten la aproape 120 milioane de dolari numai din Bucuresti.

In afara de Capitala, Luxten asigura iluminatul public si in Craiova, Piatra Neamt, Galati, Ploiesti etc, si in tandem cu Flash Group, la Constanta si Iasi, si cu Elba, la Timisoara. Luxten, care are activitati in productia de corpuri de iluminat, iluminat public, furnizare de energie electrica si productia de aparate de masura tinteste o cifra de afaceri in 2007 de 130-135 milioane de euro.

Flash Lighting Services, companie membra a Flash Group, cu activitati in domeniul iluminatului public, a realizat primul mare contract in 2006, cand a concesionat iluminatul pentru jumatate din orasul Constanta.

Al doilea furnizor de servicii de iluminat public in orasul de la malul marii este Luxten, tandemul Luxten-Flash avand toate sansele sa castige minimum 13 milioane de euro in zece ani, de pe urma prestarii acestui serviciu. In acelasi an, au urmat contractele cu Botosani, Brasov, Iasi, pe jumatate de oras, iar in 2007 cu Buzau si Tulcea.

Flash are, de asemenea, contracte cu Apa Nova, pentru luminarea statiilor de epurare, Administratia Canalelor Navigabile, pentru Canalul Dunare-Marea Neagra, si cu Compania Nationala de Autostrazi pentru Autostrada Soarelui.

Elba din Timisoara a concesionat jumatate din Timisoara si intreg orasul Arad, iar Siemens la Cluj Napoca si partea veche a Sibiului. In Moldova, la Bacau, iluminatul a fost concesionat companiei locale Elco.

Un articol de Cristi Matache

Integral in Business Standard