Blocul electoral KUCIMA, care a pichetat saptamana trecuta ambasada Romaniei la Kiev, s-a adresat ucrainenilor cu apelul de a se ridica in apararea propriilor granite. Liderii Blocului inflameaza opinia publica din Ucraina, avertizand ca Romania vrea re-alipirea regiunii Cernauti. Cei doi au pretins scuze din partea poporului roman pentru ocuparea Ucrainei in cel de-al doilea razboi mondial.

  • Ambasada Romaniei la Kiev, atacata cu oua


  • Chemarea a fost formulata de liderii blocului, Aleksandr Volkov si Aleksandr Zodorojnii. Potrivit celor doi politicieni, scrie agentia Media International Group (MIGnews.com.ua), se impune adoptarea de urgenta de masuri severe pentru a nu permite trecerea la Romania a unei parti din teritoriul ucrainean, si anume regiunile Cernauti si Odessa.

    Blocul electoral KUCIMA, formatiune politica nou-infiintata, foloseste nationalismul ca arma electorala in vederea alegerilor ce vor avea loc in Ucraina la 30 septembrie 2007. Potrivit sondajelor realizate in ultimele saptamani, Blocul Kucima este cotat aproape de pragul electoral de 3%.

    La conferinta de presa, scrie sursa citata, liderii KUCIMA au declarat ca forta lor politica intentioneaza sa solicite „scuze oficiale din partea poporului roman pentru pagubele uriase provocate Ucrainei ocupate, plata de compensatii de minim 1000 de euro pentru fiecare ucrainean, asa cum, la timpul ei, a procedat Germania”.

    In caz contrar, daca partidele radicale romanesti nu vor inceta sa atenteze la teritoriul ucrainean, blocul KUCIMA propune boicotarea marfurilor romanesti „pana la introducerea de sanctiuni economice fata de producatorii romani”.

    Liderii blocului au dezmintit, pe acest fundal, afirmatiile potrivit carora abordarea acestei teme acum, in ajun de alegeri, este un truc electoral care poate facilita inrautatirea relatiilor dintre Ucraina si Romania. „Nu vrem sa complicam raporturile cu vecinii nostri”, a asigurat Zadorojnii.

    Potrivit spuselor sale, exista suspiciunea ca pretentiile teritoriale ale Romaniei fata de Ucraina nu reprezinta doar manifestara radicalismului partidelor politice, ci si pozitia oficialitatilor de la Bucuresti.