„Comisia discuta in prezent cu autoritatile de la Bucuresti propunerile de modificare a taxei auto. Este prea devreme sa spunem daca aceste propuneri sint in concordanta cu legislatia UE. O eventuala inaintare a acestei proceduri de infringement nu se va petrece inainte de luna decembrie“, a declarat Assimakopoulou.

Surse de la Bruxelles au declarat tot ieri pentru NewsIn ca „masurile pe care Bucurestiul trebuie sa le ia pentru modificarea taxei de prima inmatriculare sint lente, iar Comisia considera ca Romania se misca prea incet in rezolvarea acestei probleme, adaugind ca Bruxelles-ul este profund nemultumit.

In cadrul acestei proceduri de infringement (incalcarea reglementarilor comunitare) s-a intrat in martie.

Atunci, Comisia a cerut expres modificarea sistemului de taxare a autovehiculelor, argumentind ca reglementarile actuale sint discriminatorii in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.

Potrivit procedurii, Guvernul roman avea la dispozitie doua luni pentru a modifica taxa auto conform cerintelor CE, inainte ca forul european sa treaca la a doua etapa care consta in transmiterea unei scrisori de argumentatie, „reasoned opinion“.

Aceasta contine recomandari precise ale modului in care trebuie modificata taxa.

Guvernul a reusit sa convinga Comisia sa nu treaca la alta etapa a procedurii, relatia amicala prelungindu-se pina in prezent prin scrisori cu propuneri trimise periodic de la Bucuresti.

La investire, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, promitea ca taxa auto avea sa scada inca din primul semestru al acestui an. Apoi, Vosganian a mutat termenul la 1 ianuarie 2008.

Integral in Cotidianul