Guvernul a pierdut controlul asupra "Arbitrului pietei telecom"

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 9 octombrie 2007, 0:00


Documente:
Raportul cu amendamente al Comisiei pentru Tehnologia Informatiei din Camera Deputatilor
(09.10.2007) PDF

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) va trece de sub controlul Guvernului in controlul Parlamentului. Camera Deputatilor a adoptat marti un proiect de lege care prevede ca autoritatea de reglementare a pietei telecom va fi condusa de un consiliu format din sapte membri si se va afla sub control parlamentar.

Pana acum, ANRCTI era una din cele 22 de agentii aflate in subordinea Guvernului. Ca sa intre in vigoare legea mai trebuie promulgata de catre seful statului.

Informatia pe scurt:

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta privind infiintarea ANRCTI a trecut marti, cu amendamente, de camera decizionala a Parlamentului si urmeaza sa fie promulgata de seful statului.

Conform proiectului, ANRCTI trece sub controlul Parlamentului si va fi condusa de un Consiliu format din sapte membri numiti de Camera Deputatilor pentru un mandat de cinci ani.

Cauzele acestor schimbari: cerintele UE si eliminarea suspiciunilor de subiectivism politic.

Presedintele ANRCTI sustine ca masura era asteptata, fiind prevazuta in Programul de Guvernare 2005-2008.

Surse parlamentare au precizat pentru HotNews.ro ca trecerea sub control parlamentar a fost ceruta de CE inca din perioada guvernarii pesediste.

Varujan Pambuccian: lucrurile vor deveni stabile si predictibile

Motiv: “Eliminarea suspiciunilor de subiectivism politic”

Proiectul a fost aprobat marti, de catre Camera Deputatilor, camera decizionala a Parlamentului, cu 207 voturi pentru, 10 impotriva si o abtinere. Conducerea institutiei va fi asigurata de catre un Consiliu format din sapte membri numiti de Camera Deputatilor pentru un mandat de cinci ani. Motivul este “eliminarea suspiciunilor de subiectivism politic”.

Atat schimbarea structurii conducerii cat si trecerea sub control parlamentar sunt cateva din amendamentele aduse de catre Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor asupra proiectului de lege pentru aprobarea ordonantei OUG 134/2006 privind infiintarea ANRCTI.

"Pentru asigurarea unei mai mari obiectivitati in luarea deciziilor si pentru eliminarea suspiciunilor de subiectivism politic, Comisia a propus formula de conducere colectiva pe modelul altor autoritati cu atributii de reglementare aflate sub control parlamentar", se arata in raport.

Controlul parlamentar este motivat de corelarea cu legislatia europeana. Cu alte cuvinte actuala forma de control institutional nu era chiar pe placul Comisiei Europene.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca “faptul ca autoritatea se afla sub controlul guvernului nu a fost un lucru agreat de catre Comisia Europeana si ca autoritatilor romane li s-a cerut inca de pe vremea cand Dan Nica era ministru al comunicatiilor ca aceasta situatie sa fie schimbata”.

“Pentru corelare cu Directiva cadru 2002/21/CE in care se prevede o autoritate publica independenta”, este motivarea amendamentului din raportul Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor.

Varujan Pambuccian: Prin trecerea autoritatii sub controlul Parlamentului, lucrurile devin stabile si predictibile

Un aspect interesant este si cel legat de rolul viitor al ANRCTI. Potrivit amendamentelor "Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei inainteaza catre ANRCTI, cu cel putin doua luni inainte de sfarsitul anului calendaristic, o scrisoare referitoare la strategia de aplicare a politicii nationale in domeniu, pe care ANRCTI este obligata sa o respecte".

Cerinta ar putea parea cel putin discutabila in conditiile in care ministerul detine inca pachete de actiuni in cadrul unor operatori de telecomunicatii din Romania.

Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor este de parere ca a crede asa ceva este “o prostie”.

“Este o prostie sa crezi ca ministerul va controla de acum ANRCTI-ul. Strategia unui guvern este stabilita in Programul de Guvernare care e aprobat de Parlament.

Pentru a fi aplicat acest program necesita masuri si pentru aceasta este nevoie de o politica sectoriala pe care o face ministerul si e normal ca ANRCTI sa respecte aceasta politica”, a declarat pentru HotNews.ro, Varujan Pambuccian.

In privinta ANRCTI Pambuccian si-a aratat nemultumirea atat in privinta implementarii serviciului universal cat si a unui nivel prea mare de atributii pe care le-a avut in trecut.

“Pentru a da numai un exemplu ANRCTI a strans de la operatori bani pentru serviciul universal si nu a facut nimic. Nu mai vorbim de faptul ca in trecut, au existat anumite tentative ale ANRCTI care ajunsese la o putere extrem de mare, cu atributii care tineau de Minister”, a precizat Pambuccian.

Presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor spune ca Ministerul nu poate sa dea ordine autoritatii de reglementare cata vreme aceasta se afla in subordinea Parlamentului. Acesta spune ca in situatia politica actuala, Parlamentul a fost una dintre institutiile cu stabilitate.

“Piata telecom are nevoie de stabilitate si in contextual actual, Parlamentul s-a dovedit una dintre cele mai stabile institutii dupa presedintie. Prin trecerea autoritatii de reglementare sub controlul Parlamentului, lucrurile devin stabile si predictibile”, a concluzionat Pambuccian.

Presedintele ANRCTI: Masura era prevazuta in Programul de guvernare, iar atributiile autoritatii nu se schimba

Dan Georgescu, actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a explicat pentru HotNews.ro ca masura trecerii autoritatii sub control parlamentar era asteptata.

“Trecerea ANRCTI in subordinea Parlamentului este una dintre masurile prevazute in Programul de Guvernare pentru 2005-2008, care prevedea „crearea unei singure autoritati autonome de reglementare si control in sectorul TIC si punerea ei sub control parlamentar”.

Atributiile ANRCTI nu se schimba si misiunea sa ramane promovarea intereselor utilizatorilor de servicii de comunicatii electronice si servicii postale din Romania, misiune pe care o indeplineste prin promovarea concurentei in toate sectoarele pietei de comunicatii”, a spus Dan Georgescu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


137 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Control... (Marţi, 9 octombrie 2007, 13:41)

  Dr. Overmind [anonim]

  E clar... bosorogii statatori degeaba din parlament vor din ce in ce mai mult control. Si-l obtin...si n-are cine sa-i opreasca.
 • 0 (0 voturi)    
  mineriada (Marţi, 9 octombrie 2007, 14:26)

  comentator [anonim]

  io zic ca tre' sa vb cu Iliescu sau care se mai are cu minerii, sa vina-n Buc. sa apere democratia iara :)
 • 0 (0 voturi)    
  pierderea controlului (Marţi, 9 octombrie 2007, 15:35)

  rica midona [anonim]

  in curand guvernul va pierde controlul intregii sandramale pe care tariceanu o pastoreste; unul dupa altul se duc unde le este locul; luati-va haine groase gigeilor ca la parnaie e umbra si tine mult; PAAAAAAA !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Pa militieni si securisti (Marţi, 9 octombrie 2007, 15:57)

  Vasilica Georgescu [anonim]

  Bravo parlament, ati facut ce trebuia facut de mult. ANRCTI trebuie condusa de conducatori adevarati nu ca acum de un fost Militian si din umbra de catre securisti (Stolojanu, Popescu ....samd) care nu ii intereseaza decat banii, afacerile imobiliare si nu numai si femeile. La racoare cu voi "gigeilor"...
 • 0 (0 voturi)    
  Spagari (Marţi, 9 octombrie 2007, 16:00)

  Telecom [anonim]

  Se schimba destinatia spagii. Nu- i asa Pambucciane!
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Marţi, 9 octombrie 2007, 16:12)

  Johnny [anonim]

  Lasa ca vine Petroliceanu', da un OUG si anuleaza legea :)))

  Ca doar vorba aia .. mai are putin si schimba si Constitutia prin Ordonanta de guvern: articol unic ~ God is Patriciu.
 • 0 (0 voturi)    
  Control (Marţi, 9 octombrie 2007, 17:15)

  Gica [anonim]

  Pentru toti cei scurti la minte. Parlamentul e inima democratiei, nu guvernul, nu presedintele. Asa ca deschideti ochii cand votati si nu va plangeti aiurea!
 • 0 (0 voturi)    
  Inima democratie nu face abuzuri ?? (Marţi, 9 octombrie 2007, 18:49)

  CFG [anonim]

  Legislativul, parte a puterilor in stat POATE face abuzuri!

  Nu s-a mai vazut cumva abuz al unui Parlament? Abuz care sa mai scape si nepedepsit?
  Chiar daca sunt alesi de cetateni, parlamentarii pot abuza.
  Iar cei care fac un abuz nu pot fi realesi? Cum ne-a invatat tatucu' Ilici?

  Mai sa fie.

  Si Guvernul nu este ... inima democratiei, pentru ca nu este ales de cetateni. Dar daca ar fi ales direct de cetateni?
  Cum este Presedintele ... de ce sa nu fie un singur executiv? Egal, separat si in echilibru cu celelalte Puteri? Cu modalitati de verificare si echilibrare reciproca intre Puteri.
  Puteri EGALE ale statului, nu ca acum.
  Puteri SEPARATE. Puteri in echilibru una fata de alta, nu ca acum.
  Si asta pentru a nu face abuzuri. Altfel, oricare din puterile statului poate face un abuz, sau mai multe. ORICARE, putere aleasa sau nu.


  Prin aceasta subordonare a ANRCTI se da putere de lege catorva ... Nu e bine, puterea corupe - asa e firea noastra umana.

  In subordinea Guvernului nu exista transparenta. Acum va fi. Si? Doar atat? Vor decide cativa dintr-o Comisie ... o fi bine o fi rau?
 • 0 (0 voturi)    
  In fine ... (Marţi, 9 octombrie 2007, 20:48)

  Nicolae Oaca [anonim]

  Buna ziua
  Trebuia facuta mai demult. (Eu am recomandat-o din 2004, dar ..)
  Eate o modalitate in plus de separare a administrarii de reglementare. Pana acum am avut in guvernul Romaniei trei "minstere" MCTI (ministerul care era si administrator al activelor statului: RomTelecom,Radiocom. etc.), ANRC (autoritate de regelmentare) si IGCTI (un fel de autoritate de reglementari absorbita in ANRCTI). Si toate trei erau in subordinea primului ministrul. Iar cum guvernele au strategii pe term scurt (tarifele de interconectare, ulltimele 2 licente 3G, ...) rezultatele sunt cele pe care le stim - distantare Romaniei in "coada" Europei (densitatea telefoniei, etc.)
  Punand ANRCTI sub control parlamentar, pe langa separea adminstrarii de reglementare, se va putea aplica o strategie pe termen mediu sau lung care sa duca la dezvoltarea industriei.
  Ar mai fi o problema, de constructie - daca cei 7 membrii din C.A. vor fi stabiliti prin algoritm politic, cum s-a procedat cu alte institutii, exista riscul ca aceste avantaje sa devin iluzorii.
  Ar trebui numiti profesionisti cu prestanta, capabili sa elaboreze o strategie dezvoltare a industrei (temen mediu sau lung), sa o apere in fata parlamentului si sa o aplice.
  Ar fi momentul sa depolitizam telecomunicatiile ...
  Altfel, va fi cam ca pana acum
  O zi buna

  Nic Oaca
 • 0 (0 voturi)    
  Foarte bine domnul Oaca (Marţi, 9 octombrie 2007, 22:41)

  Eugenia Cristoloveanu [anonim]

  Va felicit domnule Oaca, intotdeauna ati dovedit realism in afirmatiile dvs. Am totusi o nedumerire poate ma lamureste cineva : IGCTI a fost absorbit de catre ANRCTI (pestele mic l-a inghitit pe pestele mare) prin OUG 25/2007 ordonanta care a fot trantita de catre Senatul Romaniei iar in Legea de adoptare a OUG 134/2006 care tocmai a fost aprobata cu modificarile de subordonare catre Parlament nu se specifica cine se ocupa de spectrul de frecvente, in mod legal IGCTI ar fi trebuit reinfiintat sau in noua Lege trebuia specificat ca ANRCTI se ocupa si de spectrul de frecvente cu utilizare neguvernamentala. Acum fie vorba intre noi prin asimilarea IGCTI de catre ANRCTI nu s-a facut decat o varza, de fapt ANRCTI dorea banii IGCTI si nimic altceva, nu au facut decat sa mai achizitioneze ceea ce exista deja ( de ce oare ?) sistem de management de documente, sistem de monitorizare retea , sistem antivirus si ultima gaseslnita un singur furnizor pentru servicii integrate de VPN, Internet, telefonie fixa si telefonie mobila in conditiile in care acesta era ultimul lucru necesar- Ghici Vodafone cine va castiga licitatia :)
  Si nu in ultimul rand a foat lasata de izbeliste zona de e-guvernare care tocmai trebuia sa se ocupe de un portal pentru romanii din strainatate.
 • 0 (0 voturi)    
  din gresala... (Miercuri, 10 octombrie 2007, 5:16)

  rasputin [anonim]

  din gresala in gresala spre victoria finala. Mai sunt de facut modificari odata pe luna si e bine, oaac

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by