Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) va trece de sub controlul Guvernului in controlul Parlamentului. Camera Deputatilor a adoptat marti un proiect de lege care prevede ca autoritatea de reglementare a pietei telecom va fi condusa de un consiliu format din sapte membri si se va afla sub control parlamentar.

Pana acum, ANRCTI era una din cele 22 de agentii aflate in subordinea Guvernului. Ca sa intre in vigoare legea mai trebuie promulgata de catre seful statului.

Informatia pe scurt:

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta privind infiintarea ANRCTI a trecut marti, cu amendamente, de camera decizionala a Parlamentului si urmeaza sa fie promulgata de seful statului.

Conform proiectului, ANRCTI trece sub controlul Parlamentului si va fi condusa de un Consiliu format din sapte membri numiti de Camera Deputatilor pentru un mandat de cinci ani.

Cauzele acestor schimbari: cerintele UE si eliminarea suspiciunilor de subiectivism politic.

Presedintele ANRCTI sustine ca masura era asteptata, fiind prevazuta in Programul de Guvernare 2005-2008.

Surse parlamentare au precizat pentru HotNews.ro ca trecerea sub control parlamentar a fost ceruta de CE inca din perioada guvernarii pesediste.

Varujan Pambuccian: lucrurile vor deveni stabile si predictibile

Motiv: “Eliminarea suspiciunilor de subiectivism politic”

Proiectul a fost aprobat marti, de catre Camera Deputatilor, camera decizionala a Parlamentului, cu 207 voturi pentru, 10 impotriva si o abtinere. Conducerea institutiei va fi asigurata de catre un Consiliu format din sapte membri numiti de Camera Deputatilor pentru un mandat de cinci ani. Motivul este “eliminarea suspiciunilor de subiectivism politic”.

Atat schimbarea structurii conducerii cat si trecerea sub control parlamentar sunt cateva din amendamentele aduse de catre Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor asupra proiectului de lege pentru aprobarea ordonantei OUG 134/2006 privind infiintarea ANRCTI.

"Pentru asigurarea unei mai mari obiectivitati in luarea deciziilor si pentru eliminarea suspiciunilor de subiectivism politic, Comisia a propus formula de conducere colectiva pe modelul altor autoritati cu atributii de reglementare aflate sub control parlamentar", se arata in raport.

Controlul parlamentar este motivat de corelarea cu legislatia europeana. Cu alte cuvinte actuala forma de control institutional nu era chiar pe placul Comisiei Europene.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca “faptul ca autoritatea se afla sub controlul guvernului nu a fost un lucru agreat de catre Comisia Europeana si ca autoritatilor romane li s-a cerut inca de pe vremea cand Dan Nica era ministru al comunicatiilor ca aceasta situatie sa fie schimbata”.

“Pentru corelare cu Directiva cadru 2002/21/CE in care se prevede o autoritate publica independenta”, este motivarea amendamentului din raportul Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor.

Varujan Pambuccian: Prin trecerea autoritatii sub controlul Parlamentului, lucrurile devin stabile si predictibile

Un aspect interesant este si cel legat de rolul viitor al ANRCTI. Potrivit amendamentelor "Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei inainteaza catre ANRCTI, cu cel putin doua luni inainte de sfarsitul anului calendaristic, o scrisoare referitoare la strategia de aplicare a politicii nationale in domeniu, pe care ANRCTI este obligata sa o respecte".

Cerinta ar putea parea cel putin discutabila in conditiile in care ministerul detine inca pachete de actiuni in cadrul unor operatori de telecomunicatii din Romania.

Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor este de parere ca a crede asa ceva este “o prostie”.

“Este o prostie sa crezi ca ministerul va controla de acum ANRCTI-ul. Strategia unui guvern este stabilita in Programul de Guvernare care e aprobat de Parlament.

Pentru a fi aplicat acest program necesita masuri si pentru aceasta este nevoie de o politica sectoriala pe care o face ministerul si e normal ca ANRCTI sa respecte aceasta politica”, a declarat pentru HotNews.ro, Varujan Pambuccian.

In privinta ANRCTI Pambuccian si-a aratat nemultumirea atat in privinta implementarii serviciului universal cat si a unui nivel prea mare de atributii pe care le-a avut in trecut.

“Pentru a da numai un exemplu ANRCTI a strans de la operatori bani pentru serviciul universal si nu a facut nimic. Nu mai vorbim de faptul ca in trecut, au existat anumite tentative ale ANRCTI care ajunsese la o putere extrem de mare, cu atributii care tineau de Minister”, a precizat Pambuccian.

Presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor spune ca Ministerul nu poate sa dea ordine autoritatii de reglementare cata vreme aceasta se afla in subordinea Parlamentului. Acesta spune ca in situatia politica actuala, Parlamentul a fost una dintre institutiile cu stabilitate.

“Piata telecom are nevoie de stabilitate si in contextual actual, Parlamentul s-a dovedit una dintre cele mai stabile institutii dupa presedintie. Prin trecerea autoritatii de reglementare sub controlul Parlamentului, lucrurile devin stabile si predictibile”, a concluzionat Pambuccian.

Presedintele ANRCTI: Masura era prevazuta in Programul de guvernare, iar atributiile autoritatii nu se schimba

Dan Georgescu, actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a explicat pentru HotNews.ro ca masura trecerii autoritatii sub control parlamentar era asteptata.

“Trecerea ANRCTI in subordinea Parlamentului este una dintre masurile prevazute in Programul de Guvernare pentru 2005-2008, care prevedea „crearea unei singure autoritati autonome de reglementare si control in sectorul TIC si punerea ei sub control parlamentar”.

Atributiile ANRCTI nu se schimba si misiunea sa ramane promovarea intereselor utilizatorilor de servicii de comunicatii electronice si servicii postale din Romania, misiune pe care o indeplineste prin promovarea concurentei in toate sectoarele pietei de comunicatii”, a spus Dan Georgescu.