Piata auto din Romania se afla intr-o crestere continua. Ieri Institutul National de Statistica a anuntat ca in primele noua luni ale acestui an numarul de inmatriculari noi de vehicule rutiere pentru transportul calatorilor a crescut cu 46,6%, comparativ cu perioada similara din 2006.

In valoare absoluta, in perioada analizata au fost inregistrate in evidentele Politiei Rutiere 329.385 de unitati, cea mai mare pondere avand-o autoturismele, cu 316.703 masini. Datele mai arata, in acelasi timp, ca totalul inmatricularilor de

la finele trimestrului trei l-a depasit pe cel raportat pentru intregul an 2006, de numai 322.263 de unitati Analistii explica aceasta crestere pe seama existentei unui parc national de masini inca invechit, pe cresterea puterii de cumparare a romanilor din clasa medie si pe aparitia unor produse financiare cu multiple facilitati la obtinerea creditelor.

"Datele anuntate de Statistica releva o crestere veritabila a pietei auto din Romania, ne-a declarat ieri Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia. Avem un parc national de masini care trebuie inca innoit. Din cele 4,5 milioane de autoturisme care circula pe soselele noastre, 1,5 milioane sunt mai vechi de 15 ani.

Pe de alta parte, cred ca si cresterea puterii de cumparare a clasei de mijloc, precum si aparitia unor produse financiare atractive, de genul avansului zero la credite si al perioadei de gratie de trei luni la rambursare, au condus la dezvoltarea pietei auto din Romania, a mai explicat acesta.

integral in Romania Libera