Gradina Zoologica Baneasa va fi extinsa cu 57 hectare, o suprafata de zece ori mai mare decat in prezent, investitia ridicandu-se la circa 470 milioane lei (aprox. 100 milioane euro), potrivit unei hotarari de Consiliu General adoptate marti. Extinderea se va face in padurea Baneasa, iar proiectul se estimeaza ca va fi gata pana in anul 2020.

Zoo BucurestiFoto: UPC Romania

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca proiectul nu va fi finantat cu bani de la bugetul local ci va fi atrasa finantare de la banci sau fonduri europene. Din cele 473 milioane lei, circa 215 milioane sunt destinate amenajarii terenului, 130 milioane racordarii la utilitati, 90 de milioane pentru spatii de cazare si spatii comerciale, 18 milioane lei pentru spatii administrative si 18 milioane lei proiectarea parcului zoo.

In prezent, Gradina Zoologica are o suprafata de 5,8 ha, o parte din teren fiind revendicat. Spatiile in care stau animalele nu corespund normelor europene. Locatia actuala a gradinii zoologice va fi pastrata, acest spatiu fiind alocat animalelor exotice.

"Gradina Zoologica a fost infiintata oficial in anul 1959 si inca de la inceput spatiul destinat colectiei de animale a fost foarte mic. Pentru intretinerea animalelor salbatice, conservarea speciilor amenintate cu disparitia si educarea publicului vizitator privind protectia biodiversitatii, obiectivele principale ale unei gradini zoologice moderne, spatiul de numai 5,85 ha detinut in prezent de Gradina Zoologica este practic insuficient, mai ales ca din aceasta suprafata sunt revendicate circa 3,5 ha", se arata in expunerea de motive a Hotararii de Consiliu.

Gradina Zologica are in intretinere o colectie de aproximativ 1839 de exemplare, gazduite in circa 47 de amplasamente.