OPINII
“Dumnezeu nu li se arată celor îndârjiţi” Până la urmă, lecţia acestui referendum este destul de clară: există o limită – pe care omul obişnuit o percepe difuz, dar o percepe – în construcţia mediatică a realităţii. Faptul de a transplanta în România o problemă (care poate e reală – mai ales în anumite medii – în Anglia, America sau Canada) şi de-a declanşa apoi, în numele ei, un “război preventiv” care “să mobilizeze întreaga societate” s-a dovedit a fi ceva la care oamenii nu au marşat.
Constituția, după eșecul referendumului urii Eșecul referendumului pentru modificare articolului 48 din Constituția României are o semnificație constituțională majoră, chiar mai importantă, deși mai puțin vizibilă sau mai greu de înțeles, decât semnificația lui politică. Pentru a înțelege această semnificație constituțională, trebuie să distingem între argumentele de oportunitate și argumentele de principiu ce au fost invocate în dezbaterea pe tema referendumului constituțional.
Un referendum inutil: am invins, dar nu am câștigat. La capătul unei campanii care a durat, de facto, trei ani, s-a terminat referendumul care va rămâne în istorie drept „referendumul pentru familia tradițională”. Și totuși, cineva a încercat să încurce în mod voit referendumurile pentru a obține voturi: acesta nu a fost un referendum pentru a aproba sau nu căsătoriile între gay, deși toată campania a fost numai despre asta. Pentru ce a fost? Și acum îmi este neclar.
De ce au fost învinşi Dragnea şi BOR la vot Dragnea, BOR şi avangarda sa de militanţi ortodox-baptişti (Coaliţia pentru Familie) au fost urmaţi doar de 20% din poporeni în aventura politică din weekend. Este un eşec spectaculos şi evident neaşteptat pentru ambele culte, dar cu atât mai şocant pentru ierarhia ortodoxă, neobişnuită să se confrunte transparent cu opinia publică. S-a întâmplat în condiţiile în care 89% din populație se declară credincioasă, România fiind singura țară din UE care apare în top 10 cele mai religioase țări din lume, potrivit raportului global „Religiosity and Atheism Index” realizat de Gallup Internationa
Să nu semnezi alături de Diavol nici pentru a recunoaște că Dumnezeu există. Câteva observații despre referendum, Biserică și politică  Nicolae Steinhardt explică iscusit, în Jurnalul Fericirii, ce înseamnă să-i dai Cezarului cele care sunt ale Cezarului și lui Dumnezeu cele care sunt ale lui Dumnezeu. Steinhardt atrage atenția că una dintre condițiile obligativității contractului este identitatea părților.
Tesla Altruist vs. Tesla Egoist și parabola bunului samaritean Despre secolul al 21-lea s-a spus că va fi mistic sau nu va fi deloc. Eu cred că secolul al 21-lea va fi dominat de inteligența artificială (AI), alături de revoluțiile gemene din tehnologia informațională și biotehnologie. Oamenii posedă două tipuri de abilități: fizice și cognitive. Când revoluția industrială a introdus mașinile, acestea au surclasat abilitățile fizice ale oamenilor. Dar oamenii au reușit să mențină un avantaj decisiv asupra mașinilor... AI posedă două tipuri de abilități diferite de cele umane: conectivitatea și capacitatea de actualizare permanentă.
Scopul unui referendum inutil si alte treburi nefiresti. Campania BOR. Zilele trecute un apel pentru a vota “DA” la referendum al mitropolitului Streza a generat o oarecare vâlva. Mai precis in fraza : [...] vor fi pedepsiti cei care nu vor accepta ceea ce este de fapt o exceptie iar daca este o exceptie trebuie sa ramâna exceptie [...] referinta la o pedeapsa (pe care putem sa o presupunem divina) pentru cei care nu raspund la respectivul apel a socat. Recitind-o cu atentie ar trebui sa fim intrigati de alt cuvant si anume “exceptie”.
Referendumul și Sexo-Legionarii Bio Coalitia pentru Familie si referendumul din acest week-end sunt doar simple unelte in lupta impotriva libertatii noastre. Luata de una singura Coalitia nu este altceva decit un mic club de ciudati, o adunatura pestrita de amatori de itari si de ii, de legionari nascuti cu un secol prea tirziu si de mistici obsedati de sexualitatea altora. Luata de una singura Coalitia poate fi ignorata sau, cel mult, folosita ca sursa de stiri amuzante; din nefericire pentru Romania, Coalitia a fost “adoptata” si instrumentalizata de PSD, o buna parte din PNL si de Biserica Ortodoxa.
Reciclarea cadrelor și cercetarea românească – episodul Dr. Șerban Valeca Cei trei cercetatori care scriu pe blogul mic-mic-anc.ro analizeaza realizarile senatorului PSD, Serban Valeca, din timpul mandatului trecut de ministru al Cercetarii si Inovarii (ianuarie – iunie 2017). Serban Valeca este numele vehiculat astazi pentru preluarea din nou a postului de ministru al cercetarii, dupa demisia de la sfarsitul lunii august a lui Nicoale Burnete. "Dl Valeca nu doar că nu a aplicat Programul de Guvernare, ce prevedea creșterea cu 30% a bugetului Cercetării, dar a „reușit” să obțină un buget mai mic decât cel din anul precedent."
Cum se poate frauda referendumul? Trei inovaţii periculoase 1.Cine poate sesiza BEC despre fraude la referendum (la limită putând cere anularea acestuia), deoarece s-a preluat otova termenul de “competitori electorali” din celelalte legi ale votării, unde are sens – doar că în cazul acestui referendum nu e clar cine ar fi aceştia. 2. In lipsa sistemului electronic de prevenire a votului multiplu cum poate verifica un cetăţean care nu participă la vot dacă nu cumva a fost totuşi iscălit în lista electorală, deci luat în calcul pentru pragul de prezenţă?
Tensiuni militare în Marea Azov. Risc de război Ucraina-Rusia sau doar pre-campanie electorală? Până mai ieri ignorată de lumea politică internaţională, Marea Azov arată în prezent ca o (foarte posibilă) nouă sursă de conflict deschis în Estul Europei, şi ca un teatru de operaţiuni în care Rusia îşi aduce vase suplimentare dinspre Marea Caspică şi îşi consolidează accelerat prezenţa militară navală, iar Ucraina răspunde, la rândul ei, prin masarea unor trupe la sud de faimosul oraş-port Mariupol, oraş pe care separatiştii ruşi din Donbas îl cuceriseră iniţial în 2014, dar care a fost eliberat ulterior de trupele guvernamentale şi a devenit aproape un simbol al rezistenţei Ucrainei în faţa expansiunii ruseşti în Estul Europei.
Karl Popper despre referendumul din 6-7 octombrie Am publicat pe 2 octombrie, tot în Contributors, un articol despre referendumul de pe 6-7 octombrie, încercând să atrag atenția că această chemare la vot nu este doar în mod ridicol inutilă ci și inoportună și, prin urmările antrenate, nocivă. Am încercat să dialoghez cu comentatorii acestui articol – îmi păstrez naivitatea, indispensabilă pentru încrederea de care am nevoie pentru a scrie și publica, că nu sunt toți trolli sau postaci și că mare parte dintre ei sunt la fel de sinceri cum am fost și eu când am scris textul cu pricina.
Drepturile omului, drepturile oamenilor În colțul „DA” găsim o societate care îmbină individualismul cu colectivismul. O societate în care individul acționează în general cum crede de cuviință în spațiul său privat, dar este obligat să recunoască și dreptul societății de a își face simțită prezența în acest spațiu, fie și numai pentru a exprima valorile, preferințele sau interesele majorității. În colțul „NU” găsim o societate care aplică fără compromisuri principiile individualiste. Este vorba despre suveranitatea deplină a individului asupra spațiului său privat, delimitat clar de suveranitatea celuilalt, a concetățeanului, asupra propriului său spațiu privat.
Nevoia de progres și conservatorismul în politicile energetice: miza falsă a restaurației Publicarea, de către ministerul energiei, a proiectului Strategiei Energetice pentru intervalul 2018 – 2030 exact în această perioadă plină până la saturație de politicianism ieftin și de etalarea celor mai detestabile trucuri de marketing politic mai că a trecut neobservată. Mare lucru, încă o strategie, încă o colecție de declarații fără nicio legătură cu realitate; mai are rost să ne pierdem vremea?!
Încotro ne duce acest Referendum? Mă număr printre cele 3 milioane de persoane care au semnat inițiativa civică legată de revizuirea Constituției pe tema redefinirii căsătoriei. Am semnat această inițiativă într-o zi din primavara lui 2016 gândindu-mă la o Românie modernă, cu valori însă clar definite, unde aveau un loc și persoanele cu alte opțiuni sexuale, minorități religioase sau etnice. În acel timp în care am semnat această petiție, animalul juridic din mine excludea, neavând vreun precedent concret atunci, vreo manipulare a Constituției prin intermediul Curții Constituționale, deși știa că teoretic ar exista posibilitatea.
Rosictir Este și nu este o coincidență faptul că tocmai când, după vreo două secole și jumătate de raporturi antagonice, Rusia și Turcia ajung la relații amicale, la noi grupul politic conducător se orientează spre modelele și tendințele acestor foste imperii din vecinătatea noastră care ne-au influențat violent istoria. E o coincidență, în sensul că dezvoltarea mafiei locale a urmat o cale proprie, originală, după cum voia Ion Iliescu, e rezultatul unei continuități neaoșe.
Referendum-ul pentru redefinirea familiei, lumea postmodernă şi ieşirea din religie Multă indignare şi pufniri autoîndreptăţite au curs zilele acestea prin media cu privire la tema care, vrem, nu vrem, este cu adevărat cartoful fierbinte al momentului, poticneala care ne adună în bule impenetrabile, ne încinge, ne învrăjbeşte şi ne umple de stupefacţie în faţa orbirii celorlalţi. Întotdeauna a celorlalţi. Prea puţină empatie, prea puţină atenţie benevolentă la posibilitatea ca, în miezul discursului celuilalt, să existe, totuşi, sâmburi de adevăr, sau intuiţii adânci pe care le-am putea, la o adică, respecta...
Datoria mărturisirii Dezbaterea pe care a iscat-o azi în România solicitarea de modificare a constituției în sensul definirii mai clare a instituției civile a familiei ține de două logici diferite. Prima este cea juridică. Nașterea gândirii juridice în antichitate, dar mai ales dezvoltarea și codificarea dreptului în primele secole ale erei creștine a fost primul pas spre despărțirea statului de religie. Astfel, statul are ca principiu de funcționare legea și mecanismele ei de producere (între care și cel democratic direct, adică prin referendum), iar religia, în speță creștinismul, are ca mod de expresie textele revelate și interpretarea lor de către persoane identificate ca având o harismă specială (Sfinții Părinți și duhovnicii).
Dezeuropenizarea: O crima impotriva poporului roman Profesorul Ken Jowitt, cunoscator remarcabil al realitatilor lumii comuniste si post-comuniste, spunea ca intrarea tarilor est europene in UE este o sansa ce se iveste o data la 500 de ani. Dezeuropenizarea Romaniei pusa la cale cu diabolica perseverenta de guvernarea penala PSD-ALDE este o crima impotriva poporului roman. Procesul despre care scriu este unul inceput cu ani in urma. Din nefericire, valul autoritarismului renascut coincide cu avansul cleptocratiei si al populismului xenofob.
România în UE: adevăruri și dezinformărmări Asociația Europuls trage semnal de alarmă referitor la manipulările vehiculate în presă pe data de 1 octombrie 2018 legate de declarațiile prim vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, precum și a ideilor vehiculate în Romania despre o posibilă ieșire a României din UE. Intr-un articol publicat pe site-ul asociației sunt puse în paralel spusele lui Liviu Dragnea și ale lui Frans Timmermans.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version