OPINII
G.M. Tamás
Foto: YouTube
Opinie

De ce să nu scriem despre Trianon

de G.M. Tamás Contributors.ro
Am primit mai multe invitații onorante de a contribui la diferite antologii – dintre care două cu adevărat impresionante – cu un text dedicat centenarului Trianonului. I-am întrebat, desigur, pe toți coordonatorii de volum cine și ce mai figurează în culegere, și mi-au răspuns cu toții că vor figura doar autori maghiari. Mie mi se pare un lucru lipsit de sens. Decizia de la Trianon atinge în mod direct încă cel puțin opt națiuni în afară de cea maghiară.
Mihai Maci
Foto: Arhiva personala
Opinie

Coaliţia pentru familie revine

de Mihai Maci Contributors.ro
Promulgarea de către Preşedinte a Legii 45 din 3 aprilie 2020 (ea însăşi completare a Legii 272 din 2004 referitoare la Protecţia şi promovarea drepturilor copilului) – ce prevede obligativitatea desfăşurării semestriale a unei ore de Educaţie pentru viaţă şi sănătate (unde se poate face şi educaţie sexuală) – a declanşat reacţia unor parlamentari (PSD şi PNL), care s-au gândit s-o saboteze introducând un amendament care solicită obligativitatea acordului scris al părinţilor. Bineînţeles, e scoasă în faţă “grija faţă de copii”: ni se spune că ora aceasta – al cărui conţinut, defalcat pe ani de studiu (să nu uităm că sunt doar două ore pe an!), nu l-a văzut încă nimeni – e menită a pune capăt în mod brutal “inocenţei” “copiilor noştri”.
Alexandru Toma Patrascu
Foto: Arhiva personala

Legea vaccinării și rolul medicilor în educarea populației

de Alexandru Toma Patrascu Contributors.ro
Marţi, 2 Iun 2020 Actualitate | Opinii
"Dragi părinți, Avem plăcerea de a vă informa că unul din cinci copii va avea nevoie de spitalizare în urma participării la tabăra noastră, iar doi copii dintr-o mie își vor pierde viața. Destul de mulți se vor plînge de otită, diaree, pneumonie sau chiar encefalită, dar vă garantăm o experiență de neuitat. Vă așteptăm cu drag!" Și acum vă întreb; v-ați trimite copiii într-o astfel de tabără? I-ați lăsa în grija acestor oameni? Ați vota un partid care ar promova inființarea unor astfel de instituții și i-ar apăra de răspunderea penală pe organizatori?
Alexandru Lazescu
Foto: Arhiva personala

Donald Trump vs Twitter

de Alexandru Lazescu Contributors.ro
Marţi, 2 Iun 2020 Actualitate | Opinii
În ciuda concurenței altor subiecte cu mare impact internațional, în primul rînd accentuarea tensiunilor geopolitice dintre Statele Unite și China, disputa Donald Trump – Twitter a fost și ea intens mediatizată. Pe bună dreptate, pentru că are o semnificație mai largă, aduce în discuție maniera în care ne raportăm la rețelele sociale în general, la impactul acestora în plan politic și societal în ansamblu. Pot fi rețelele sociale, cu trimitere în principal la Twitter și Facebook, considerate doar niște platforme tehnologice neutre, asemănătoare unor companii de telefonie sau a celor care oferă acces Internet, în condițiile în care decid să dea avertismente utilizatorilor, să eticheteze conținutul pe care îl distribuie sau chiar să suspende conturile acestora?
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Daniel Dăianu: Iesirea din "Marea Inchidere" (Lockdown) si controversele ce o inconjoara

de Daniel Dăianu HotNews.ro
Marţi, 2 Iun 2020 Actualitate | Opinii
Astern aceste randuri fiind solicitat sa raspund la cateva intrebari privind “Marea inchidere” (shutdown/lockdown) si modul si ritmul de atenuare a restrictiilor. Textul acesta poate fi vazut ca urmare a altora (vezi aici sau aici) si cer ingaduinta daca voi repeta ganduri exprimate deja. Sunt cateva chestiuni tratate: daca putea fi evitata “’marea inchidere” (shutdown/lockdown); daca exista o disputa intre epidemiologi si medici, de o parte, si economisti, oameni de afaceri, de alta parte; cum are loc “’iesirea” din acest lockdown. Putea fi evitata “Marea Inchidere”’?
Dana Jalobeanu
Foto: Arhiva personala

Marea reinventare

de Dana Jalobeanu Contributors.ro
Marţi, 2 Iun 2020 Actualitate | Opinii
Au trecut, iată, câteva luni de când lumea s-a închis; de când suntem siliți, zi de zi, să ne reinventăm viața în gesturile ei cele mai mărunte. Și asta ne ține adesea ocupați cea mai mare parte din zi. Suficient de ocupați cât să nu băgăm de seamă cum se schimbă lumea din jurul nostru. Doar că în ultima vreme s-au înmulțit veștile care ar trebui să ne dea frisoane. Marile universități anunță, una după alta, că trec la cursuri online.
Eduard Jurgen Prediger
Foto: Arhiva personala

Dilemele existențiale ale seducătorului domn Nae Ionescu

de Eduard Jurgen Prediger Contributors.ro
Duminică, 31 Mai 2020 Actualitate | Opinii
„Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu” este titlul biografiei recent apărute sub semnătura Tatianei Niculescu, tocmai în anul în care s-au împlinit 130 de ani de la nașterea și 80 de ani de la moartea lui Nae Ionescu (16.06.1890 – 15.03.1940). Nu doar momentul, ci și titlu este cum nu se poate mai potrivit, mai ales dacă, urmând definiția propusă de Gabriel Liiceanu, înțelegem prin seducător pe cineva care „vine să ne se-ducă, să ne ia de mână, să ne scoată de pe drumul mare al vieții și să ne ducă de o parte, de acea parte în care ni se dă șansa să ne regăsim cu viața noastră trăită ca destin, ceea ce înseamnă: trăită pe cont propriu”
= Puteti cumpara cartea Tatianei Niculescu de pe GiftBooks.ro
Victor Barsan
Foto: Arhiva personala
ISTORIE

Oltenia habsburgică: prima tentativă de integrare europeană a românilor

de Victor Barsan Contributors.ro
Sâmbătă, 30 Mai 2020 Actualitate | Opinii
În 1714, Constantin Brâncoveanu și coconii săi au fost uciși la Constantinopole, după ce au suferit torturi cumplite. Doi ani mai târziu, Cantacuzinii care l-au pârât au avut aceeași soartă. Cam tot atunci, Nicolae Mavrocordat, răpit de austrieci pentru politica sa anti-habsburgică, a fost cazat confortabil în centrul Sibiului, după ce fusese primit în oraș cu onoruri militare; comandantul militar al Transilvaniei, generalul Steinville, îl invita adesea să prânzească împreună, la un restaurant de lux. [1]
Silviu Cerna
Foto: Arhiva personala

Dobânda negativă: anomalie care tinde să devină regulă

de Silviu Cerna Contributors.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Actualitate | Opinii
Creditul (lat. creditum) există din cele mai vechi timpuri, cu mult înainte de formele primitive de bani, de bănci și de industrie. Se presupune că primele monezi au apărut în Europa în sec. VIII-VII î.Hr., însă unele documente sumeriene din jurul anului 3.000 î.Hr. consemnează folosire sistematică a creditului sub forma cedării temporare a unor cantități de cereale sau de metale. Accesul la bunurile sau banii altcuiva a avut întotdeauna un anumit „preț”, care în istorie a purtat diverse denumiri: de la prayog – în sanscrită la intérêt, interest, dobândă etc. – în limbile europene moderne.
Marian Popescu
Foto: Facebook

Viteza tehnologiei, viteza Educației. Despre un decalaj

de Marian Popescu HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Actualitate | Opinii
De câteva luni, sistemele școlare din întreaga lume, practic, sunt forțate să treacă, cu cât mai mult și mai multe, în online. Viteza cu care s-a oficializat această forțare sacrifică, însă, părți din conținutul Educației. Se știe, o lecție, un curs, un seminar trebuie construite altfel pentru a fi accesabile online în comparație cu ce s-a întâmplat până acum. Educația in presentia este deturnată spre metamorfoza ei digitală unde, între probleme, apare și aceea a decalajului care se produce, la mai multe nivele
Traian Mihaescu
Foto: Arhiva personala

COVID-19: “Testați, Testați, Testați!” – dar si raționați!

de Traian Mihaescu HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Actualitate | Opinii
Până pe 26 mai 2020 au fost prelucrate în România 397.563 de teste. Câte dintre ele au fost efectuate sau interpretate greșit? Testele pentru Covid-19 nu au o sensibilitate (“adevărații bolnavi”) și specificitate (“adevărații sănătoși ”) de 100% și de aceea se impun o serie de clarificări: Testarea în sine este o întrebare și întrebarea trebuie bine definită! Testezi ca să cauți virusul? Testezi ca să cauți raspunsul gazdei (adică producerea anticorpilor de tip IgM, IgG)? Ce acuratețe are testul?...
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Propagandă, tuberculoză, păduchi şi alte probleme care existau în sistemul medico-sanitar din România (1965-1974)

de Petre Opris Contributors
Joi, 28 Mai 2020 Actualitate | Opinii
După evenimentele tragice care au avut loc în decembrie 1989, în România, în rândul unor specialişti români – care au criticat democraţiile din Occident în anii ’60 (din motive ideologice) şi, la un moment dat, au reprezentat statul român chiar la instituţiile internaţionale capitaliste – a apărut ideea justificatoare privind susţinerea de către aceştia a regimului comunist doar din motive idealiste. Dintr-o dată, un văl a fost luat din faţa ochilor lor şi au constatat public faptul că „egalitarismul specific acestui regim este un egalitarism în sărăcie.
Alina Dobre
Foto: Contributors.ro

Prioritatea dreptului european sau al celui național? Controverse constituționale în Germania

de Alina Dobre Contributors.ro
Joi, 28 Mai 2020 Actualitate | Opinii
În data de 5 mai 2020, Curtea Constituțională Federală a Germaniei (păstrăm prescurtarea germană, fiind de notorietate, astfel BVerfG) a venit cu o decizie care, aparent, a surprins instituțiile Uniunii Europene (în special Banca Centrală Europeană și Curtea de Justiție a EU), dar și lumea politică și juridică din Uniune.
Tana Foarfa
Foto: Arhiva personala

Redresarea economică a UE: un plan pentru noua generație

de Tana Foarfa Contributors.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Actualitate | Opinii
În propunerea prezentată astăzi Comisia Europeană a preluat ambele poziții, atât a Parlamentului cât și poziția franco-germană, și a propus un hibrid prin care recuperarea UE să fie finanțată atât prin împrumuturi pe piața financiară, cât și prin creșterea plafonului de resurse proprii prin instituirea unor resurse de venituri indicate de Parlamentul European. Comisia a indicat patru opțiuni de venituri pentru creșterea acestui plafon: impozitarea serviciilor digitale, venituri din schema de comercializare a certificatelor de emisii, venituri din mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon și venituri rezultate din operațiunile marilor companii.
Lucian Bondoc
Foto: Arhiva personala

Cum am ajuns o societate de consum și de ce este dificil de schimbat rapid ceva?

de Lucian Bondoc Contributors.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Actualitate | Opinii
Societatea de consum este, în esență( 2 ) , tipul de societate în care sistemul economic stimulează intenționat consumul și creează nevoi în sectoarele care îi sunt profitabile, implicând un volum mare de bunuri și servicii comercializate. Cam toate țările dezvoltate, precum și numeroase țări emergente (precum România) sunt considerate a întruni caracteristicile respective în diverse grade. Modelul este văzut, în general, negativ. Criticile cele mai frecvente susțin legături între acesta și excese, superficialitate, egoism, afectarea mediului, risipă la modul mai general etc.
Serban Filip Cioculescu
Foto: Arhiva personala

Cum se vede de la București problema Ungariei și a Ardealului, și cum ne raportăm la viitorul relației cu Republica Moldova?

de Serban F. Cioculescu Contributors.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Actualitate | Opinii
În vremea guvernării recente a PSD, mai ales în anii în care Liviu Dragnea părea că va ajunge singurul șef al țării (copiind modele precum Putin, Erdogan și Orban), aflăm că ministrul de externe T. Meleșcanu a ajuns la un gentlemen’s agreement (acord nescris) cu omologul maghiar și astfel Ungaria a putut investi sute de milioane de euro în economia Ardealului. De ce? Putem bănui: Dragnea avea nevoie de voturile UDMR în Parlament, poate și de sprijinul Ungariei în instituțiile europene, iar Orban Viktor de sprijinul politic al maghiarilor din Ardeal. Un troc veritabil, făcut pe șestache în 2017
Alin Orgoan
Foto: Arhiva personala

Consecințele deciziei Curții Constituționale din Germania privind Banca Centrală Europeană. Între ciocanul de la Luxemburg și nicovala de la Karlsruhe

de Alin Orgoan HotNews.ro
Marţi, 26 Mai 2020 Actualitate | Opinii
Dacă am întreba orice specialist în dreptul Uniunii Europene în ce rezidă specificitatea acestuia cu siguranță am auzi același răspuns: principiul întâietății. Deși niciun articol din tratatele Uniunii Europene nu face referire expresă la acest principiu, acesta a fost pentru prima oară enunțat de Curtea de Justiție a Comunității Europene (CJUE) în decizia Costa vs. ENEL din anul 1964. Pe scurt, principiul întâietății presupune că în cazul unui conflict între o normă europeană și o normă internă, judecătorul național este obligat să îndepărteze norma internă contrară și să aplice norma europeană.
Nicu Popescu
Foto: Arhiva personala
Interviu

E timpul ca Europa să nu se mai teamă de propria-i umbră. Interviu cu Nicu Popescu

de LP Contributors.ro
Marţi, 26 Mai 2020 Actualitate | Opinii
”Unul dintre lucrurile care au iritat cel mai mult statele UE a fost faptul ca in ianuarie-februarie mai multe state UE au oferit asistenta Chinei, iar Beijingul a rugat explicit ca acest lucru sa fie facut cat mai discret, ca sa nu se accentueze faptul ca autoritatile nu fac fata epidemiei si au nevoie de ajutor extern. Pe atunci europenii au evitat sa faca show-uri cu filmari de avioane. Iar cu cateva saptamani mai tarziu s-au trezit cu un efort mult prea vizibil chinez de a incerca sa arate superiotatea modelului chinez in gestionarea crizei, si neputinta statelor europene de a gestiona pandemia,” spune Nicu Popescu intr-un interviu pe Contributors.ro.
Nicu Popescu este director al programului Wider Europe al European Council on Foreign Relations si fost ministru de externe in cabinetul Sandu, al Republicii Moldova.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Există o limită a populației pe care pământul o poate suporta în mod decent?

de Constantin Crânganu Contributors.ro
Marţi, 26 Mai 2020 Actualitate | Opinii
Când am început să scriu acest articol (26 aprilie 2020), populația lumii număra cca. 7.780.429.000 locuitori. Când am reluat scrierea lui (pe 23 mai 2020), numărul crescuse la 7.786.470.000. De la începutul anului, s-au născut 55.137.000 oameni și au murit 23.148.000, o creștere de circa 32 milioane în aproximativ 5 luni, adică o medie lunară de cca +6 milioane noi cetățeni ai planetei Pâmânt. La ora când veți citi aceste rânduri, numerele vor fi schimbate, cel mai probabil marcând o nouă creștere a populației lumii.
Septimius Parvu
Foto: Arhiva personala

Alegerile locale din România. Ne trebuie un plan rapid

de Septimius Parvu Contributors.ro
Luni, 25 Mai 2020 Actualitate | Opinii
În contextul pandemiei alegerile au devenit un subiect tabu și complicat. O mare parte dintre țările care organizau alegeri în 2020 au ales să le amâne, iar 25 au mers înainte cu procesul electoral. Cu siguranță vorbim despre un context în care nimeni nu are răspunsurile corecte, în care se învață pe parcurs și se asumă multe riscuri. În România se discută destul de puțin despre subiect, iar frecvent se aruncă în față argumentul legat de pandemie: cum să organizăm alegeri în contextul în care ne mor oameni în spitale?

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by