OPINII
Teodor Baconschi
Foto: Arhiva personala

Cu drona prin Romania Centenarului

de Teodor Baconschi Contributors.ro
Un prieten mi-a trimis pe mail ce a spus recent despre Brexit dl Boris Johnson, fost primar al Londrei și actual ministru de Externe britanic. Un discurs sofisticat, zicea amicul meu, așa cum nu poți găsi la politicienii de pe Dâmbovița. Nivelul respectiv, obținut prin educație la Eton și studii clasice la Oxford, este mai degrabă curent în elita albionică. Vedem în el confirmarea punctuală a principiului că democrația le oferă națiunilor posibilitatea de a fi conduse de liderii pe care îi merită.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Criza replicarii, publicarea tendentioasa si canonizarea unor fake facts in studiile stiintifice

de Stefan Frustok-Matei Contributors.ro
Duminică, 18 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Cand, in august 2015, revista Science a publicat articolul Estimating the reproducibility of psychological science, o cutie a Pandorei s-a deschis: Un grup de cercetatori, care au incercat sa reproduca rezultatele experimentelor psihologice publicate in 100 articole peer-reviewed, au gasit ca doar 35 pot fi replicate. Ca un bulgare de zapada, criza replicarii s-a rostogolit mai intai pe prima pagina a influentului The New York Times, cu un titlu alarmant: Many Psychology Findings Not as Strong as Claimed, Study Says si cu o alarma sumbra.
Ionel Funeriu
Foto: Arhiva personala

Duelul și cafteala

de Ionel Funeriu Contributors.ro
Vineri, 16 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Duelul este o lupta care se desfasoara dupa reguli stricte intre adversari cu arme egale. Castiga cel mai priceput. Cafteala e o bataie fara reguli in care fiecare da cu ce apuca. Castiga cel mai necinstit. Cand un "duelgiu" se confrunta cu un caftangiu, escrocul iese invingator, caci, daca e atacat cu sabia, el trage cu pusca; nu-i greu de prevazut ca, pana la urma, onoarea pierde in lupta cu dezonoarea.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Mesajul presedintelui Iohannis catre pesedisti

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Vineri, 16 Feb 2018 Actualitate | Opinii
A fost, poate, cea mai slaba conferinta de presa de cand e presedinte, dar a avut in mod clar de transmis un mesaj interesant catre pesedisti. Klaus Iohannis pare sa fi dorit joi seara sa le comunice nu atat ca o va pastra pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA, desi i-a facut placere sa repete asta, ci o veste infinit mai proasta. Mesajul de la Cotroceni a fost ca Liviu Dragnea a ajuns, cumva, la mana presedintelui. Restul sunt detalii fara relevanta.
Cristi Danilet
Foto: Hotnews

Cristi Danilet: S-au bagat atatia bani in redactarea codurilor, iar dupa trei ani gasesti ca au defecte: dezavantajeaza anumiti infractori din Romania

de Contributors.ro
Vineri, 16 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Interviul de mai jos are doua parti. In prima parte, judecatorul Cristi Danilet vorbeste despre nevoia de educatie juridica in randul elevilor si al tinerilor. A scris si o carte de educatie juridica, aparuta la Edtura Humanitas "Legea pe-ntelesul tinerilor". Cea de-a doua parte a interviului este despre perspectiva tulbure a modificarii legilor justitiei si a celor penale si despre aberatiile care pot iesi de aici. Interviul se incheie cu aceste cuvinte: "Pentru mine ca magistrat este clar ca modificarea acestor coduri nu vizeaza nicidecum interesul general al populatiei, ci strict interesele private, personale ale anumitor indivizi din Romania."

Puteti cumpara cartea Legea pe-ntelesul tinerilor. Manual practic de educatie juridica si civica cu autograful autorului, de pe Giftbooks.ro
Cristian Ghinea
Foto: Contributors.ro

Trezirea la realitate a PSD: pierdem anul acesta un milliard de euro de la UE. Și este doar începutul

de Cristian Ghinea Contributors.ro
Vineri, 16 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Cristian Ghinea, deputat USR, arata pe Contributors.ro de ce vom pierde, pe programele operationale europene POR (dezvoltare regională) si POCU (capital uman), finantari de un miliarde de euro, pe 2018:  PSD-istii se trezesc la realitate si realitatea e dura. Romania va pierde un miliard de euro din fonduri europene. De cateva luni atrag atentia ca suntem intr-un foarte mare pericol sa pierdem niste bani seriosi la finele acestui an. Dupa atata timp, s-a prins si guvenul PSD-ALDE. Viorica Dancila a aruncat bomba aseara la TV: dezangajare de 800 milioane de euro in acest an si lucreaza sa o evite. E optimista: eu zic ca va fi mai mult de 1 miliard si e cam deja.
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Planuri privind fabricarea unor avioane de pasageri in Romania (1970-1989)

de Petre Opris Contributors.ro
Vineri, 16 Feb 2018 Actualitate | Opinii
In ultimele doua decenii, diferite persoane au afirmat despre fostul general de Securitate Ion Mihai Pacepa faptul ca s-a preocupat, printre altele, de obtinerea planurilor avionului scurt-curier de pasageri Fokker VFW-614, in scopul fabricarii sale in Romania. Acel model de aparat ar fi trebuit sa inlocuiasca avioanele An-24 detinute si utilizate de compania Tarom si cele doua aparate An-24 din Flotila 50 Aviatie Transport. Deoarece subiectul respectiv a starnit foarte multe controverse, ne-am propus sa prezentam situatia din acea perioada si modul cum s-a ajuns la fabricarea in Romania a avionului britanic BAC 1-11 (redenumit ROMBAC 1-11 la Bucuresti).
Alex Goldis
Foto: Arhiva personala

Lost in Translation. Competitiile UEFISCDI si deontologia academica

de Alex Goldis Contributors.ro
Joi, 15 Feb 2018 Actualitate | Opinii
N-as fi supus atentiei publice experienta de candidat intr-o competitie de cercetare daca n-as fi crezut, pe de o parte, ca ea e semnificativa pentru modul mai general in care functioneaza o institutie fundamentala precum UEFISCDI.
In locul unor observatii pertinente, care sa justifice depunctarea, m-am lovit de agramatisme ("dar totusi"), de fraze generale precum "Ce se mai poate spune nou despre romanul romanesc?" sau de denaturari crase ale proiectului, care atesta cititul "pe genunche", conform unei expresii consacrate in spatiul academic romanesc.
Eugen Radulescu
Foto: Arhiva personala

Impozitarea progresiva: intre ideologie si realitatea economica

de Eugen Radulescu Contributors.ro
Miercuri, 14 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Este adevarat ca tarile dezvoltate economic practica impozitarea progresiva a veniturilor. Motivul economic esential este ca aceasta actioneaza ca un regulator anticiclic automat al economiilor respective. Cand economia creste si se majoreaza veniturile, o parte (mai mare) din sporul de venituri revine statului, ceea ce are doua avantaje notabile: limiteaza cresterea prea rapida a cererii agregate care, la randul sau, franeaza cresterea preturilor si reduce deficitul public in perioade de boom economic...
Andrei Terian
Foto: Arhiva personala

UEFISCDI - catre un sindicat al plagiatorilor?

de Andrei Terian Contributors.ro
Miercuri, 14 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Subsemnatul, Andrei Terian-Dan, doresc prin prezenta sa va sesizez incalcarea normelor si a uzantelor deontologiei academice - prin plagiat si complicitate la "acoperirea" plagiatului - de catre cei 3 experti care au evaluat propunerea de proiect 0377, cu titlul Dupa postmodernism: poezia milenarista romaneasca in context planetar, depusa de catre subsemnatul in cadrul competitiei TE 2016. 1. Inainte de a va prezenta faptele, permiteti-mi sa ma prezint si eu - cu toata lipsa de modestie a unui aplicant la o competitie de granturi, care, asemenea celorlalti candidati, incearca sa-si vanda cat mai bine "marfa" proprie. Sunt autor unic a 10 articole in reviste indexate AHCI ("ISI"), din care 8 publicate si 2 acceptate pentru publicare. Toate revistele respective apar in afara Romaniei...

Spirala obscura prin care circula o treime din bugetul public al Ministerului Cercetarii si Inovarii

de Octavian Micu, Mihai Miclauș si Lucian Ancu Contributors.ro
Miercuri, 14 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Idei principale:
- miile de cercetători din Institutele Naționale de Cercetare ale României sunt în pericol de a nu-și primi salariul nici în luna februarie;
- Programul Nucleu, destinat finanțării de bază a acestor institute, este în stand-by, neavând „așa-zisa” evaluare terminată, chiar dacă cel târziu pe 12 februarie trebuiau semnate contractele;
- evaluarea în baza căreia se alocă cele aprox. 100 milioane de euro de la bugetul de stat se face obscur, definirea conflictelor de interese fiind la limita eticii, posibil și a legalității;
- 34% din bugetul național al Ministerului Cercetării și Inovării se alocă acestor institute, care au fost ultima dată evaluate în 2011/2012, dar rezultatele au fost ignorate cu bună știință.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Marea coalitie din Germania. Se (mai) face sau nu? Ce inseamna pentru Germania? Dar pentru Uniunea Europeana?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Miercuri, 14 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Pana pe 4 martie nimic nu este sigur, chiar daca, dupa aproape cinci luni de negocieri dificile, liderii partidelor au ajuns la un Acord privind refacerea Marii Coalitii. Nicicand guvernarea in Germania postbelica nu s-a nascut mai greu ca acum. Este, probabil, semnul ca vechea paradigma politica germana, bazata pe predictibilitate, stabilitate si pe cele doua mari partide istorice, se apropie de sfarsit. Suntem, deci, intre doua epoci, cu toata confuzia si impasul caracteristice unui interstitiu istoric, in care se imbina elementele politice vechi cu cele noi iar compromisurile sunt tot mai greu de obtinut.
Andrada Ilisan
Foto: Arhiva personala

Credinta, insulina si psihologul

de Andrada Ilisan Contributors.ro
Marţi, 13 Feb 2018 Actualitate | Opinii
O reactie la articolul lui Doru Castaian: "Evolutionism, teologie, credinta. Citeva clarificari, citeva impasuri"

Articolele lui Doru Castaian sunt ca o femeie frumoasa. Le privesc incintata. Cum o fi sa fii asa frumoasa? Cum o fi sa scrii asa? Destepte, pline de miez si provocatoare, imi doresc sa tina cit mai mult. Nu-ti cer nimic, dar nici nu te lasa sa scapi usor. Strinsoarea lor e blinda, dar urgenta. Te umplu instantaneu de bucurie, neliniste si te adincesc in propriile ginduri. Te gindesti ca exista ceva foarte important de deslusit pe lumea asta. Simti ca esti pe urmele a ceva foarte important.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Ce face Klaus Iohannis cu revocarea lui Kovesi?

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Marţi, 13 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Alianta de conjunctura Dragnea-Ghita-Cosma-Voiculescu a declansat incepand de duminica, 11 februarie,  operatiunea “asaltul final”, un spectacol de artificii zgomotos si cu mult fum prezentat drept explozia unor bombe nucleare. Nu cred ca mai are nimeni dubii ca PSD forteaza in aceste zile revocarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, printr-un tir concentrat cu gloante oarbe. Pe ministrul justitiei l-au chemat din Japonia, unde petrecea o frumoasa vacanta, fiind somat de partid cu celebrul indemn “Tudorele, fa ceva ca nu se mai poate!”. Foarte probabil ca o cerere de revocare va ateriza curand pe masa lui Klaus Iohannis.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Efectele si misterele afacerii Circinus

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Luni, 12 Feb 2018 Actualitate | Opinii
​Acordul semnat in secret la 1 februarie intre Romarm si Circinus, companie detinuta de lobbyistul Elliot Broidy, in vederea realizarii unui sistem C4ISR, un program al ministerului apararii in valoare de aproape 200 de milioane de dolari, risca sa afecteze pe termen lung imaginea Statelor Unite in Romania. Nu cunoastem inca detaliile acordului, nici una din parti n-a comunicat minime informatii, desi vorbim de un interes public major. Chiar si in absenta lor, afacerea Broidy contine deja toate ingredientele pentru a alimenta discursul antiamerican pe o perioada mai lunga de timp, asa cum s-a intamplat de exemplu dupa cazul Bechtel.
Doru Valentin Castaian
Foto: Arhiva personala

Evolutionism, teologie, credinta. Cateva clarificari, cateva impasuri

de Doru Valentin Castaian Contributors.ro
Luni, 12 Feb 2018 Actualitate | Opinii
A trecut mai bine de un secol si jumatate de cand Charles Darwin daruia umanitatii una dintre cele mai influente si mai teribile carti din cate se vor fi scris vreodata. Originea speciilor avea sa nasca imediat controverse (vezi disputa cu episcopul Samuel Wilberforce[1], care a avut loc la cateva luni dupa publicarea cartii), iar ele nu s-au oprit pana astazi. Darwinismul continua sa fie inteles drept un portstindard al ateismului de o serie diversa de intelectuali publici (in special de cei din sfera "noului ateism", printre care multi biologi precum R. Dawkins, E. O. Wilson sau Jerry Coyne).
Laura Grunberg
Foto: Arhiva personala

Sa critic sau sa ma critic? Aceasta este intrebarea

de Laura Grunberg Contributors.ro
Duminică, 11 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Ma aflu in cea mai bizara situatie din viata mea post decembrista de feminista. Aflu ca un guvern nou, condus de o femeie, cu multe femei prin cabinetele ministeriale, propune ca in toate institutiile cu mai mult de 50 de angajati sa fie obligatorie angajarea unui expert de gen (sau in varianta mai soft, se recomanda un asemenea demers). Ce poate fi mai frumos. Iata cum femeile in politica fac sa apara "interesele strategice de gen" pe agenda publica. Ar trebui sa rasuflu usurata.
Gabriel Liiceanu
Foto: Hotnews

Izabela

de Gabriel Liiceanu Contributors.ro
Vineri, 9 Feb 2018 Actualitate | Opinii

Vreau sa va spun povestea Izabelei.

Izabela e fata din poza de mai jos, care sta cu spatele la noi si se uita la o fotografie. Fotografia o recunoasteti cu totii: e o imagine din Piata Victoriei din februarie trecut, cand toti manifestantii au aprins mobilurile desenand un urias tricolor. Fotografia a facut inconjurul lumii, a aparut in sute de ziare, a circulat pe facebook, pe instagram, pe WhatsApp.

Vintila Mihailescu
Foto: Hotnews

Umbra lui Ceausescu pe Calea Calarasi

de Vintila Mihailescu Contributors.ro
Joi, 8 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Din planul de buget al Primariei Municipiului Bucuresti rezulta ca urmeaza o noua "strapungere", pe Calea Calarasi de data aceasta, si ca pentru "strapungerea" Buzesti-Berzei se are in vedere... un plan de reabilitare urbana. V-a placut, hai s-o luam de la'nceput: intai daramam, pe urma reabilitam...
 De ce e nevoie de asa ceva? Pai nu e! Dimpotriva, este o distrugere a trecutului si o amenintare a viitorului. Si atunci la ce foloseste?
Daniel Funeriu
Foto: Arhiva personala

Apel catre elite

de Daniel Funeriu Contributors.ro
Joi, 8 Feb 2018 Actualitate | Opinii
Exista o elita intelectuala in orasele mici ale Romaniei. Sunt oameni care, cu mari eforturi si luptand cu grele mosteniri comportamentale, reusesc sa cristalizeze curente locale de gandire. Ei fac orasele lor sa traiasca spiritual si intelectual, nu doar sa supravietuiasca mediocru si, eventual, sa prospere economic. Nutresc un respect special pentru membrii acestor elite.Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunal
  • 2062 zileHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi