OPINII
Calin Popescu Tariceanu
Foto: Agerpres

Tăriceanu: Teodorovici să își țină părerile pentru el legat de Ministerul Energiei

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu l-a sfătuit pe ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici să își țină părerile pentru el atunci când comentează în legătură cu Ministerul Energiei, fiindcă nu cunoaște cum funcționează ministerul care este condus de un liberal.
Alexandru Cristian Surcel
Foto: Hotnews

ANALIZĂ Pentru ce atâta luptă? Ce înseamnă sa fii Procurorul-Şef European?

de Alexandru Cristian Surcel Contributors.ro
Sâmbătă, 16 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Vedem de când Laura Codruţa Kovesi, fost Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi fost Procuror General al României înainte de asta, şi-a anunţat intenţia apoi s-a înscris în cursa pentru numirea în fruntea structurii de parchet a Uniunii Europene- EPPO- ce urmează să devină funcţională anul viitor, o obstinaţie probabil surprinzătoare la Bruxelles, din partea autorităţilor române şi, în special, a Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a împiedica această candidatură.
Denis Cenusa
Foto: Arhiva personala

Puterea diasporei în alegerile din Moldova

de Denis Cenusa Contributors.ro
Sâmbătă, 16 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Votul din 24 februarie 2019 pune țara în față unei răscruci, al cărui caracter pare nefavorabil. Scenariile post-electorale de bază sunt pesimiste, deoarece indică fie perpetuarea guvernării oligarhice în frunte cu Partidul Democrat, fie transferarea epicentrului puterii către Socialiști. În oricare din aceste situații, condițiile opoziției s-ar putea cel puțin normaliza. Față de poziția sa marginalizată din prezent, după alegeri, forțele din componența blocului electoral “ACUM” se vor integra în procesul de influențare a deciziilor politice.
Claudia Pirvoiu
Foto: Hotnews

Bugetul pe 2019- nimic cert, doar isterie și spectacol​

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 15 Feb 2019 Actualitate | Opinii
„Aveţi un fix legat de acest lucru”, a spus Viorica Dăncilă, sătulă de întrebările jurnaliștilor care voiau să afle de ce nu se construiesc autostrăzi în România. A întors spatele și a plecat, lăsând multe întrebări în aer. S-a întâmplat imediat după votul dat asupra celui mai controversat și neverosimil buget din ultimii mulți ani. Este un buget care pare a sfida logica, un buget scris după cifre comandate. Realitatea economică nu are nicio legătură cu modul în care s-au împărțit banii și nici cu scenele melodramatice la care am asistat, zilele acestea, în Parlament.
Vlad Zografi
Foto: Arhiva personala

Negaționalismul

de Vlad Zografi Contributors.ro
Vineri, 15 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Da, există într-adevăr un stat paralel, ba mai mult, există un univers paralel. Să-i zicem Universul N. El a fost creat prin eforturile liderilor PSD și ale aparatului lor de propagandă. Tot ce există în universul nostru își are un corespondent în Universul N, având însă un mare N în față. De pildă, există și acolo politicieni, mai bine zis N-politicieni, cum sunt doamna Dăncilă sau domnul Daea, N-specialiști, ca domnul Vâlcov, e plin de N-jurnaliști care populează Antena 3 și RTV, avem mari N-victime (corespondenți ai foștilor deținuți politici), ca domnii Adrian Năstase și Sebastian Ghiță
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Avatarurile Occidentului. De la „The Wall” (Pink Floyd, 1979) şi „Mr. Gorbachev, Tear Down This Wall!” (Reagan, 1987) la „Walls Work” (Trump, 2019)

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Vineri, 15 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Neputând convinge Congresul să-i dea cei 5,7 miliarde de dolari pentru ridicarea Zidului de care crede că are nevoie pentru a fi reales anul viitor (ci doar 1,3 miliarde pentru câteva porţiuni de gard), Trump va recurge la artificiul tehnico-politic (permis de lege, se pare) al decretării „stării de urgenţă naţională”, urmat de autorizarea imediată a utilizării fondurilor bugetare ale Pentagonului pentru construcţia Zidului de la frontiera cu Mexicul. Fostul secretar al Apărării, Jim Mattis, excludea varianta ca Departamentul pe care îl conducea să construiască Zidul din fondurile proprii, spunând sec că asta nu e treaba Armatei SUA.
Nicolae Aurariu
Foto: Arhiva personala

OUG 114 – Fundamentare si aplicare in stil balcanic sau cat de şmecheri suntem noi

de Nicolae Aurariu Contributors.ro
Joi, 14 Feb 2019 Actualitate | Opinii
OUG 114 este justificata de emitenti, pentru unele din prevederile sale, inclusiv prin aplicarea unor prevederi ale Tratatului privind functionarea Uniunii Europene respectiv a unor Directive ale Consilului Uniunii Europene, mai vechi sau mai noi. Laudabil, am putea spune, daca guvernantii nu ar uita, intentionat sau nu, de aplicarea altor Directive Europene transpuse in legislatia interna in ultimele decenii, cele privind piata de energie. Din perspectiva celor din urma, putem spune ca revenirea la piata reglementata de energie electrica este o masura cel putin pripita, care nu ofera garantia obtinerii unor efecte benefice pentru actorii din piata si care nu poate fi justificata decat de interese de moment ale guvernantilor si reglementatorului.
Vasile Ersek
Foto: Arhiva personala

Schimbare climatică și schimbare socială. Mesopotamia, de pildă

de Vasile Ersek Contributors.ro
Joi, 14 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Imperiul Akkadian este primul imperiu din lume și a fost înființat în Mesopotamia în urmă cu 4300 de ani de Sargon de Akkad, care a unit o serie de state-oraș independente. Influența sa se întindea de-a lungul râurilor Tigris și Eufrat din ceea ce este acum sudul Irakului, până în Siria și Turcia. Extinderea vastă pe axa nord-sud a imperiului înseamnă că acoperă regiuni cu climă diferită, de la zonele fertile din nord, care depind foarte mult de precipitații (unul din grânarele Asiei), la câmpiile aluviale irigate cu apa din râurile Tigru și Eufrat.
Adrian Luca
Foto: Arhiva personala

Europa care va veni … și nu știm unde ne va găsi (nu doar fiscal!)

de Adrian Luca Contributors.ro
Miercuri, 13 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Diplomația are și ea limitele ei. ”Mai mulți colegi au arătat că suveranitatea fiscală este de primă importanță pentru statele membre (…) Vorbim de un subiect sensibil”. (Eugen Teodorovici, președinte în exercițiu al Consiliului Economic și Fiscal, ECOFIN). ”Multe state membre au salutat decizia Comisiei de a iniția dezbateri pe acestă temă. E adevărat, opiniile au fost foarte diverse, ceea ce înseamnă că e nevoie de mai multe discuții” (Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene). Cu aceste declarații laconice, ne putem face o idee despre ce s-a întâmplat în partea ne-publică a ședinței ECOFIN din 12 februarie...
Miron Damian
Foto: Contributors.ro

Curtea dlui Dorneanu, un actor sucit și imprevizibil

de Miron Damian Contributors.ro
Miercuri, 13 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Cineva care ar lua de bună ficțiunea legală care stă la baza autorității Curții Constituționale, că pronunțările ei sunt strict în interpretarea constituției a cărei supremație e chemată să o garanteze, ar ajunge inevitabil la concluzia că avem una foarte stranie. O dată pentru că e volatilă, se schimbă de la un an și o decizie la alta. Apoi pentru că este, dacă nu contradictorie, cu siguranță contraintuitivă.
Dorin Popescu
Foto: Arhiva personala

Sinodul BOR mută cu piesele albe în șahul geopolitic

de Contributors.ro
Miercuri, 13 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Cred că nimeni nu se așteaptă ca Biserica Ortodoxă Română / BOR să devină un simplu “agent electoral” la scrutinul prezidențial din Ucraina din martie-aprilie a.c. (primul tur al alegerilor va avea loc la 31 martie, iar al doilea – la 21 aprilie). Cel puțin așa se va percepe dacă BOR va decide, la reuniunea de la 21 februarie a.c. a Sinodului acesteia, recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene / BOU (care a primit tomosul de autocefalie din partea Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol la începutul anului curent).
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Analiza productivităţii muncii din industria românească şi problemele politicienilor comunişti din România (1 ianuarie – 30 septembrie 1985)

de Petre Opris Contributors.ro
Marţi, 12 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Se discută în aceste zile la Bucureşti despre proiectul bugetului de stat pe anul 2019. Politicienii încearcă să estimeze situaţia economică a României şi mai mulţi specialişti români din diferite instituţii (inclusiv de la Banca Naţională a României) au semnalat pericolele care pot să apară din supraevaluarea posibilităţilor autorităţilor politice de la Bucureşti de a obţine în anul 2019 rezultatele economice menţionate în proiectul care urmează să fie aprobat în Parlamentul României.
Iordache Olaru
Foto: Arhiva personala

Mai există control democratic al organismului militar?

de Iordache Olaru Contributors.ro
Luni, 11 Feb 2019 Actualitate | Opinii
În aceste zile, când licitațiile pentru achizițiile de tehnică de luptă și echipamente militare au fost amânate, iar mandatul șefului Statului Major al Apărării a fost prelungit, mi-am amintit de o carte. “Duty” este titlul cărții, a apărut în 2014, iar autorul este Robert Gates, fost secretar de stat al apărării al SUA. Sunt peste 600 de pagini din care miniștrii români ai apărării, dacă ar fi citit-o, ar fi invăţat cum se pregătesc, avansează și promovează viitorii lideri militari, ar fi descoperit cum omologul lor american ii ascultă pe soldați și le asigură prompt echipamentele și armamentul de care au nevoie pentru îndeplinirea misiunilor
Virgil Iordache
Foto: Arhiva personala

Despre rolul capitalului cultural în bunul mers al ţării noastre

de Virgil Iordache Contributors.ro
Duminică, 10 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Dificultăţile unor cetăţeni ai noştri în a guverna bine ţara par a fi corelate cu unele probleme pe care le-au avut în însuşirea unor elemente de cultură, dintre care cele mai evidente public sunt acelea legate de gramatica limbii române. În literatura ştiinţifică în accepţiunea ei modernă există câteva corpuri de cunoaştere despre care ar putea fi de un oarecare folos să ştie şi publicul larg instruit.
Bradut Bolos
Foto: Arhiva personala

Următoarea criză economică

de Bradut Bolos Contributors.ro
Sâmbătă, 9 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Au trecut 10 ani de la ultima mare criză economică. Există două feluri de crize, una naturală, previzibilă, legată de ciclurile economice, care e de asteptat să apară o data la 8-10 ani și una generată de șocuri imprevizibile, așa numitele ”lebede negre”. Dacă ne referim la ciclurile economice, economia României nu permite o prognoză credibilă a ciclurilor economice. Economia României a fost reformată drastic și supusă la numeroase șocuri, ceea ce maschează crizele ciclice generate de piață.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Scutul antirachetă din România, temă de negociere între Rusia şi SUA?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Vineri, 8 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Strategia lui Trump este deja cunoscută. Anunţă mai întâi retragerea din marile Tratate ale deceniilor sau anilor trecuţi, pentru ca imediat după aceea să forţeze, prin puterea uriaşă a „argumentelor” şi condiţionărilor politico-economico-militare ale primei Mari Puteri a lumii, o renegociere a acestor tratate, în noi condiţii, impuse de el. Această politică a început să dea rezultate parţiale. De exemplu, Canada şi Mexic au cedat anul trecut şi au renegociat fostul NAFTA.
Septimius Parvu
Foto: Arhiva personala

Guvernarea prin cumătrism. Sau cum ascunzi lupta pentru putere după clor și vitamina D

de Septimius Parvu Contributors.ro
Joi, 7 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Zilele acestea este în desfășurare un război total în PSD. Temele care au explodat în spațiul public sunt numeroase, de la clorul din apa bucureșteană, la apelurile de smardoială televizată între Firea și Dragnea, sticla aruncată între personajele de vodevil Mutu și Bădulescu, până la nemulțumirile legate de buget. Dar motivul real este cel al controlului banilor, instituțiilor și al orice alt punct strategic care va oferi candidaților în următorii doi ani electorali șanse mai mari de câștig.
Blog Mic-Mic-Anc
Foto: Mic-Mic-Anc

Boala raportărilor de producții record la hectar

de Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu Contributors.ro
Miercuri, 6 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Acum un an, Ministerul Cercetării și Inovării (MCI) publica pe site-ul oficial un comunicat cu titlul „Progres în inovare recunoscut la nivel mondial. România a urcat pe Locul 42”. Se făcea referire la Global Innovation Index 2017 (GII) care arăta, într-adevăr, un salt de patru locuri față de 2016. Lucru lăudabil am zice, atâta doar că locul respectiv ne punea (din nou) la coada Uniunii Europene, surclasând doar Grecia la acea vreme. Se spunea, de asemenea, cu emfază, că România a obținut un scor de „39,2 pe o scară de la 0 la 100” la capitolul „hotspoturile invenției”. Atâta doar că „Rep. Moldova a obținut 48,7 puncte, iar Kazahstan 58,1. Cu alte cuvinte, suntem în declin.”
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

Brexitoza purulentă

de Cristian Felea Contributors.ro
Miercuri, 6 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Cu referire la Brexit, subiect pe care îl voi trata în acest articol, am să încep prin a menționa că, urmărind dezbaterile din data de 14 ianuarie 2019 din Camera Comunelor, așa cum a fost evenimentul redat de mass media, mi-a reținut atenția o idee pe care a expus-o o invitată a corespondenților locali ai CNN, dintre mulții britanici prezenți la demonstrațiile din fața Parlamentului, și pe care încerc să o redau din memorie: Britanicii care au votat pentru LEAVE și-au exprimat de fapt revolta împotriva Londrei, a Londrei care este sediul guvernului, al Parlamentului și al marilor afaceri.
Nicolae Aurariu
Foto: Arhiva personala

Guvernul, ANRE si piata de energii electorale

de Nicolae Aurariu Contributors.ro
Miercuri, 6 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Ordonanta de urgenta 114/28.12.2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal bugetare are drept obiect modificarea si completarea unor acte normative aplicabile sectorului energetic si anume Legea 123/2012 – Legea energiei electrice si a gazelor naturale respectiv OUG 33/2007 privind organizarea si functionarea ANRE. Despre implicatiile OUG 114 asupra actorilor din piata de enegie si a functionarii acesteia, cat si alte cateva observatii, in cele ce urmeaza.

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version