OPINII
Daniela Dumbrava
Foto: Arhiva personala

Decadența celei de a «Treia Rome»? De ce totuși Rusia nu are vocația păcii universale…

de Daniela Dumbrava Contributors.ro
În inima doctrinei politice ruse de secol XVII, aproape stinsă (ea mai există doar istoriografic!), palpită o tradiție mai veche a ideii de monarhie în Europa, anume aceea care alătură imaginii levantine un «umanism brunian» (E. Garin 2000, 21) și o etica politică aristotelică, mai precis doctrine despre Stat și monarhie unde simpatetic se reunesc concepte biblice și teologice, profeții veterotestamentare, la fel de bine cum și multă literatură clasică.
Hans Klemm, plantând un copac în PN Văcărești,
Foto: Facebook

În vizită la ambasada ariilor protejate din România

de Virgil Iordache Contributors.ro
Sâmbătă, 8 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Într-o țară europeană viața naturii nu poate exista fără viața societății civile. Dezvoltarea durabilă începe de la firul ierbii și urcă spre strategii susținute de cetățeni, nu coboară de la teorii spre o omenire abstractă în care persoanele nu contează. Vorbele frumoase au putut înșela cândva. Acum e limpede pentru toata lumea că arta conducerii autoritaristă cu idealuri morale puse în față e un eșesc, pentru că e imorală prin nerespectarea muncii și libertății altora
Miron Damian
Foto: Contributors.ro

Metamorfoza lui Florin Iordache

de Miron Damian Contributors.ro
Miercuri, 5 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Intr-o bună dimineaţă, azi, cînd Florin Iordache se trezi în scaunul de la prezidiul Camerei, după o perioadă politică zbuciumată, se pomeni metamorfozat într-un înspăimântător formalist. Un adept inflexibil al regulilor procedurale, un gardian inamovibil al protocolului scris al Camerei. Un monstru de nerecunoscut.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

„4 per mille” – O inițiativă climatică franceză fără sorți de izbândă

de Constantin Cranganu Contributors.ro
Miercuri, 5 Dec 2018 Actualitate | Opinii
La Katowice (Polonia) a început o nouă Conferință a Schimbărilor Climatice. Misiunea principală a noii întâlniri internaționale este evaluarea stadiului de îndeplinire a obiectivelor propuse și asumate cu trei ani în urmă de cele 195 țări semnatare ale Acordului Climatic de la Paris. Pe fondul unei realități dure, deloc optimiste – emisiile de CO2 au crescut în loc să scadă, conform documentelor semnate, participanții reuniți în Polonia vor căuta să înțeleagă cauzele neîndeplinirii acelor obiective de implementare a unor planuri naționale vizând reducerea emisiilor de CO2 pentru a preveni creșterea temperaturii globale planetare cu 1,5°C, maximum 2°C, față de nivelurile ei pre-industriale.
Elena Ferrante - ”Prietena mea geniala”
Foto: Pandora M

Scriitoarea genială. Un interviu cu scriitoarea Elena Ferrante

de Contributors.ro
Miercuri, 5 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Elena Ferrante este un pseudonim. Nu știm cu siguranță cine este – deși au fost făcute unele dezvăluiri. Romanele sale se bucură de un succes uluitor (10 milioane de cărți vândute în 40 de țări) și poate că misterul identității autoarei care le-a scris e bine să rămână nedezlegat. E o anonimitate care slujește autenticitatea povestirilor sale din Napoli.
Mai jos puteti citi un interviu cu Elena Ferrante apărut luna trecută, în Il Vendredi, una dintre cele mai importante reviste italiene.
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

Scrie-i parlamentarului tău

de Cristian Felea Contributors.ro
Marţi, 4 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Credința în justețea acțiunilor tale, asumate, consecvența și comunicarea corectă și civilizată cu parlamentarul tău nu au cum să nu producă efecte. Oare cum ar arăta astăzi PSD, dacă măcar o parte a electoratului acestui partid le-ar fi scris parlamentarilor pentru a-i avertiza că nu pot fi de acord cu modificarea legilor justiției? Probabil că debarcarea lui Liviu Dragnea și a camarilei sale de la conducerea partidului era acum un fapt împlinit, iar partidul avea șansa unor lideri decenți care să gestioneze cu bună credință guvernarea.
Bogdan Dumitrescu
Foto: Hotnews

Care este randamentul unui plasament în contul de economii Junior Centenar?

de Bogdan Dumitrescu Contributors.ro
Luni, 3 Dec 2018 Actualitate | Opinii
În data de 29.11.2018 Guvernul a aprobat un program care are în vedere deschiderea la Trezoreria Statului a unui cont special de economisire sub formă de depozit pentru toți copii din România, denumit Junior Centenar. Sumele depuse în aceste conturi vor fi bonificate cu o dobândă fixă de 3% pe an, iar Statul va acorda în plus o primă anuală în sumă de 600 de lei în condițiile în care suma depusă pe parcursul unui an calendaristic este mai mare de 1200 de lei.
Silviu Nate
Foto: Arhiva personala

Strâmtoarea Kerci, locul unde Putin „încearcă marea cu degetul” sau tranziția de la „omuleții verzi” la S-400

de Silviu Nate Contributors.ro
Luni, 3 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Pe măsură ce Rusia falimentează, opțiunile politice din mâna lui Putin se restrâng. Încrederea publică în liderul de la Kremlin și scorul său intern de popularitate au atins cotele cele mai joase din istoria mandatelor sale. Neajunsul economiei ruse constă în concentrarea unei industrii bi-cromă, dominată de armată și energie, care se dezvoltă predominant în jurul personalității lui Putin și nu pe principiul pluralismului economic, integrat într-o economie de piață liberă.
Dumitru Lacatusu
Foto: Arhiva personala

Mărturii ale unor oameni obișnuiți despre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia (1 decembrie 1918). Simeon Romoșan din Vinerea, județul Alba

de Dumitru Lacatusu Contributors.ro
Duminică, 2 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Simeon Romoșan s-a născut în 1887 în Vinerea, județul Alba. După ce a terminat șase clase primare în localitatea natală, a intrat ucenic la tâmplarul Revicki din Orăștie. Apoi, timp de vreo opt luni a fost calfă în Arad. În 1907, anul în care în Regat avea loc cea mai „importantă criză” din domnia regelui Carol I, Simeon, pe atunci în vârstă de douăzeci ani a ales să plece în America.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?

de Sorin Ionita Contributors.ro
Sâmbătă, 1 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Am zvârlit ieri o postare pe FB despre celebrul, de-acuma, filmuleţ paseist-propagandistic plătit şi asumat de guvernul României. Aşa cum au făcut şi alţii zilele astea, luându-l la mişto, pe bună dreptate. Filmul e nărod în concepţie şi ton, fiind presărat şi cu fake news vizibile: nu-i adevărat că Poenaru a inventat stiloul; nu-i adevărat că Vlaicu a fost primul om zburător cu un aparat mai greu decât aerul; şamd. Lucrurile puteau rămâne aici, la acest nivel de provincie complexată
Dumitru Lacatusu
Foto: Arhiva personala

Cum face Guvernul reclamă (neinspirată) la Centenar

de Dumitru Lacatusu Contributors.ro
Vineri, 30 Nov 2018 Actualitate | Opinii
Apariția recentului film de prezentare realizat de Guvern pentru promovarea centenarului a inițiat o dezbatere despre „neadevărurile istorice” colportate de acest material. Cel puțin trei au fost deja subliniate pana acum (zborul lui Vuia din 1906, Primul oraș iluminat, Nicolae Paulescu si insulina). Filmul evidențiază mai multe aspecte definitorii despre centenar sau, mai bine spus, despre modul în care a fost „regizat” centenarul de diverse persoane, companii sau organizații care au o legătură cu actuali potentați ai vremii, dar nu și cu istoria.

  • Intra in articol pentru a citi si o scrisoare a lui Traian Vuia.
Relu Cocos
Foto: Arhiva personala

Există premisele ca mii de angajați din sănătate să beneficieze de creșteri salariale prin corectarea erorilor din legea salarizării unitare

de Relu Cocos Contributors.ro
Vineri, 30 Nov 2018 Actualitate | Opinii
Legea salarizării unitare 153/2017, o lege perfectă în accepțiunea celor care au scris-o, ar fi trebuit să impună principiul unității salariale a funcțiilor în cadrul tuturor familiilor ocupaționale, dar s-a dovedit, în scurt timp, a fi o lege injustă pentru mai multe categorii profesionale din sistemul de sănătate și învățământul medical superior. În cazul biologilor, farmaciștilor și biochimiștilor nu s-a ținut cont de nivelul studiilor raportat la cel al altor categorii profesionale din sănătate, cum ar fi medicii.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Forţa dreptului sau dreptul forţei? Fractura SUA-UE și slăbirea Occidentului au încurajat Rusia să iasă la război în Marea Neagră. Dar ce e mai rău încă n-a venit

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Miercuri, 28 Nov 2018 Actualitate | Opinii
Când vezi imaginile de duminică din Marea Neagră, nu foarte departe de noi, reevaluezi imediat apartenența la NATO și garanțiile de securitate americane și nu poți să nu îți amintești ideea din 2016, de înființare a flotei NATO la Marea Neagră, blocată de reticența lui Erdoğan față de SUA și de oportunismul duplicitar al premierului Boiko Borisov (care voia, înaintea campaniei electorale din Bulgaria, „să vadă iole cu turiști ruși și conducte de gaz” traversând Marea Neagră, nu vasele militare ale NATO), chiar în timpul vizitei lui Klaus Iohannis în țara vecină, când totul părea rezolvat iar acordul SUA era ca și obținut.
Miron Damian
Foto: Contributors.ro

Cheia moțiunii de cenzură

de Miron Damian Contributors.ro
Miercuri, 28 Nov 2018 Actualitate | Opinii
Moțiunea de cenzură anunțată de liderul PNL pentru 10-12 decembrie are șanse să treacă doar dacă opoziția la guvernul Dăncilă percepe o anumită stare de fapt, și apoi înțelege și acceptă cursul de acțiune pe care această situație îl impune. Situația ce se cere înregistrată este că în interiorul principalului partid la guvernare se dă la ora actuală o luptă aprigă pentru putere. Admit, până acum sună ca și cum v-am dezvăluit solemn că Pământul e rotund.
Szilagyi N. Sandor
Foto: Hotnews

Ce n-au promis românii ungurilor la Alba Iulia?

de Szilagyi N. Sandor Contributors.ro
Miercuri, 28 Nov 2018 Actualitate | Opinii
N-am cum să identific acum (dacă ar şti cineva, să-mi spună) cine anume dintre unguri şi cînd a lansat pentru prima dată în ultimii o sută de ani ideea "promisiunilor de la Alba Iulia", îndeplinirea cărora o tot aşteptăm degeaba din 1 decembrie 1918 (dar noi, ungurii, nu ne lăsăm pînă cînd acestea nu vor fi îndeplinite pînă la ultima iotă, fiindcă dacă odată ne-au promis ceva în mod oficial, apoi să şi respecte asta).
Aurel Braun
Foto: ICUB

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina sunt extrem de periculoase. Vestul trebuie să intervină

de Aurel Braun Contributors.ro
Marţi, 27 Nov 2018 Actualitate | Opinii
Tupeistele atacuri rusești de duminică asupra a trei nave ucrainene, capturarea a două duzini de marinari ucraineni și rănirea câtorva, reprezintă primul incident militar direct între Moscova și forțele Kievului. Ele constituie o escaladare profund periculoasă și o serioasă provocare pentru președintele american, Donald Trump, în timp ce se pregătește să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin în marginea summitului G20 de la sfârșitul acestei luni.
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

Curtea de Conturi, punct și de la capăt

de Cristian Felea Contributors.ro
Marţi, 27 Nov 2018 Actualitate | Opinii
Pentru perioada 19 – 20 noiembrie 2018 a fost anunțată vizita în România a președintelui Curții de Conturi Europene, Klaus-Heiner Lehne. Desigur, programul oficialului european în România avea, așa cum era de așteptat, ca temă principală rolul pe care România îl va deține din ianuarie și până în iunie 2019, motiv pentru care a avut programate întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și cu noul ministru delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Există o temperatură medie a planetei? Despre paradoxul Simpson și implicațiile sale

de Constantin Crânganu Contributors.ro
Marţi, 27 Nov 2018 Actualitate | Opinii
Ori de câte ori valuri de ger polar se abat deasupra planetei, explicația oferită ad hoc este de genul: „și valurile de ger, ca și cele de arșiță, au o cauză comună: încălzirea globală antropogenă”. Cum se pot explica ambele extreme meteo printr-o cauză anume și nu prin alta? Simplu, punând accentul principal pe tendința crescătoare al unui parametru statistic numit „temperatura medie globală (TMG)”
Armand Gosu
Foto: Contributors.ro

De ce au creat rusii conflictul din Marea de Azov. Interviu cu analistul Armand Gosu

de L.P. Contributors.ro
Luni, 26 Nov 2018 Actualitate | Opinii
Câteva obiective îmi par destul de clare, în acest moment. În primul rând, Rusia încearcă să controleze rutele maritime care duc spre și dinspre cele două porturi importante din sudul Ucrainei, la Marea de Azov, Berdiansk și Mariupol. În acest fel, afectează serios situația economică, socială în regiune, generând pierderi de milioane de euro economiei locale. Deja au dispărut mii de locuri de muncă în Donețk și Zaporojie. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare se apropie, o criză socială și politică în sudul Ucrainei ar fi un coșmar pentru președintele în exercițiu, care vrea să obțină un nou mandat.
Stampila vot
Foto: AGERPRES

ANALIZA Înainte de intrarea în ciclul electoral 2019-2020 - o privire de ansamblu

de Barbu Mateescu Sociollogica
Luni, 26 Nov 2018 Actualitate | Opinii
Presupunând că nu au loc schimbări dramatice, precum o cădere a guvernului sau o părăsire a guvernării de către coaliția actuală cândva în lunile următoare, avem câteva constante sau elemente clare, printre care o probabilitate redusă ca scorul PSD+ALDE din 2016 să se mențină, scrie Barbu Mateescu, pe blogul lui, Sociollogica. În medie în România o coaliție vine la putere cu 43% din voturi și obține la următorul scrutin parlamentar 31%.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version