OPINII
Catiusa Ivanov
Foto: Facebook

Gratuitățile oferite de Gabriela Firea și nota de plată pentru bucureșteni

de Catiușa Ivanov HotNews.ro
În ultimul an, Primăria Capitalei, la propunerea primarului Gabriela Firea, a acordat nu mai puțin de 14 stimulente financiare și vouchere: 450 de lei, o dată pe an, pentru achiziţionarea de rechizite elevilor bucureşteni cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, 2.000 de lei pentru femeile gravide și 13.800 lei pentru fertilizare in vitro, 1.000 lei/lună pentru copiii cu handicap, 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut, 1.500 lei pentru căsătorie, până la 800 lei/lună pentru familiile monoparentale cu venit redus, 500 lei pe lună pentru adulții cu handicap, 25.000 de vouchere de 500 lei pentru biciclete, 250 lei pentru ochelari pentru pensionarii cu venituri reduse, primă între 1.000 şi 3.000 de lei pentru cuplurile longevive, vouchere în valoare de 17.000 de lei pacientelor cu cancer la sân pentru testele genetice, între 750 și 1.500 de lei elevilor de până în 16 ani din şcolile din Capitală pentru a-şi pune aparat dentar.
În plus, tinerii din Bucureşti diagnosticaţi cu cancer vor putea primi ajutor pentru prezervarea fertilităţii prin proiectul „Newborn – Oncofertilitate”, bugetul proiectului fiind de 880.000 de lei.

Catalin Dorian Florescu
Foto: Hotnews

”Să vezi un om, să-i auzi vocea și să încerci să-i înțelegi sufletul.” Interviu cu scriitorul Cătălin Dorian Florescu (VIDEO)

de Lucian Popescu Contributors.ro
Barbatul care aduce fericirea, scris de Cătălin Dorian Florescu, este un roman atat de bun, încât nu cred sa existe altă rețetă de a-l fi scris decat aceea a unui sacrificiu de sine, o renunțare la eul și la gandirea de autor și rămânerea în postura unui observator. Nu un observator pasiv, ci unul viu, care trăiește in interiorul poveștilor sale și care descrie fapte, locuri, timpuri și personaje perfect autentice. Iar daca personajele nu sunt înregistrate oficial în realitatea noastră simplă, cea în care traim de obicei, asta nu le scade cu nimic autenticitatea.
Bogdan Dumitrescu
Foto: Hotnews

Cât de ridicate sunt marjele de dobândă ale băncilor din România?

de Contributors.ro
O analiză recentă a unei importante bănci comerciale concluziona că marjele cu care lucrează băncile românești sunt competitive prin raportare la cele din regiune, fiind totodată apropiate de cele din zona euro. În schimb, BNR apreciază în cel mai recent Raport asupra stabilității financiare din iunie 2018 că modelul de afaceri al băncilor din România continuă să fie bazat pe marje ridicate de dobândă. Cât de compatibile sunt cele două afirmații?
Alexander Baumgarten
Foto: Arhiva personala

Selfize se auto. Despre desființarea filologiei clasice de la Iași

de Alexander Baumgarten Contributors.ro
Vineri, 12 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Vestea pe care a comunicat-o societății noastre domnul profesor Codrin Liviu Cuțitaru prin articolul domniei sale din Monitorul de Iași (consultabil aici) a năucit și a stârnit suficientă revoltă ca să mai fie necesar să însoțim o reacție deja comună cu un simplu asentiment. E vorba de faptul că la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost decisă intrarea în lichidare a secției de limbi clasice. Urmarea ar fi faptul că la această universitate, în cel mult trei ani academici, predarea limbii latine și a limbii grecești vechi va înceta. 
Mihai Petroff
Foto: Arhiva personala

Cum vrea Enel să scape de o amendă de 30 milioane lei

de Contributors.ro
Vineri, 12 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Săptămâna trecută Consiliul Concurenței a supus dezbaterii publice angajamentele propuse de către E Distribuție Muntenia, fostă E Distribuție Muntenia, pentru a scăpa de o amendă. Pare trivial, însă amenda care planează asupra fostei Enel Distribuție Muntenia ar trebui să fie undeva în jurul sumei de 30 milioane lei, adică peste 6 milioane euro, la o evaluare sumară.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Ibisul sacru african și prima testare a evoluției

de Constantin Crânganu Contributors.ro
Vineri, 12 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Georges Cuvier (1769 – 1832) este considerat părintele fondator al paleontologiei, un geniu printre genii: a fost primul care a impus și a dovedit extincția speciilor produsă de catastrofe, o idee respinsă mai târziu de Darwin, dar dovedită fără niciun dubiu de familia Alvarez în 1980[1]; a descoperit că Mezozoicul a fost era reptilelor; a numit mastodontul; a numit fosila Pterodactylus și a recunoscut-o ca reprezentând o reptilă zburătoare; a identificat corect mosasaurul ca fiind o șopârlă acvatică gigantică...
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Generaţia 1965-1975. Momentul nostru politic a trecut sau n-a venit? De ce nu a avut România de după 1900 o „generaţie măreaţă”?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Joi, 11 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Peste câteva zile voi împlini 48 de ani, constat că deja nu mai pot fi un „om nou” printre „oamenii noi” şi m-am gândit să ies doar pentru un moment din zona preocupărilor de politică internaţională, scriind un text pe care îl dedic colegilor mei de generaţie şi pe care îl voi încheia cu o întrebare, la care chiar aştept răspuns. Generaţia 1965-1975, să zicem aşa, cu aproximările inevitabile. O generaţie care a copilărit în comunism suficient cât să şi-l amintească bine (măcar 14-15 ani sau mai mult) dar a studiat în universităţi după 1989 şi, bineînţeles, şi-a construit aspiraţiile, carierele sau afacerile începând cu primii ani ai libertăţilor...
Catalin Gombos
Foto: Arhiva personala

ANALIZA Când trecutul nu vrea să moară: evenimente istorice care influențează militantismul islamic contemporan

de Catalin Gombos Contributors.ro
Joi, 11 Oct 2018 Actualitate | Opinii
În urmă cu mai bine de douăzeci de ani, am făcut singura descoperire arheologică a vieții mele sau, mai bine zis, m-am împiedicat de ea. Vizitam, în sudul Irakului, ruinele Urului, unul dintre primele și cele mai importante orașe summeriene, locul în care – ne spune Biblia – s-a născut Avraam, patriarh al Iudaismului, Creștinismului și Islamului, religii monoteiste care, împreună, îi poartă numele: “avraamice”. Nu departe de ziggurat – cel mai bine păstrat din Mesopotamia – am dat peste o cărămidă.
Alexandru Cristian Surcel
Foto: Hotnews

Crimeea versus Kosovo. O scurtă privire asupra unei probleme de politică externă a Uniunii Europene

de Alexandru Cristian Surcel Contributors.ro
Miercuri, 10 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Invocarea precedentului Kosovo a devenit în anul 2014 unul dintre argumentele cheie folosite de oficialii ruşi şi de mass media rusă sau pro-rusă ca să justifice anexarea Peninsulei Crimeea, deşi această retorică nu explică de ce, la acel moment, forţele ruse au acţionat pentru a captura întreaga flotă militară ucraineană, în loc de a permite navelor respective să se relocheze, de exemplu, la Odessa.
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Generalul Mihail Burcă şi activitatea informativă a unor reprezentanţi militari sovietici în România

de Petre Opris Contributors.ro
Miercuri, 10 Oct 2018 Actualitate | Opinii
În România, cuvântul „securitate” aduce aminte în primul rând de sinistra instituţie creată la 30 august 1948 de comuniştii români, sub directa îndrumare a autorităţilor sovietice şi acest aspect creează o stare de disconfort celor care doresc să explice raţiunile pentru care statele Uniunii Europeane (inclusiv România) au nevoie de o adaptare a politicii generale în funcţie de provocările de securitate existente la nivelul celui de-al doilea deceniu al secolului XXI. Atât la Bucureşti, cât şi în alte capitale din Europa Centrală şi de Est există dezbateri axate pe găsirea unor forme de adaptare a sistemelor de informaţii şi de siguranţă naţionale la noile condiţii, concomitent cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.
Silviu Cerna
Foto: Arhiva personala

România (iarăşi) la răspântie?

de Silviu Cerna Contributors.ro
Miercuri, 10 Oct 2018 Actualitate | Opinii
La nivel global, atitudinile care prevalează în prezent sunt prudenţa şi scepticismul. În discursurile oficialităţilor şi în articolele de presă, se exprimă temeri serioase cu privire la escaladarea războiului comercial dintre SUA şi China, la poziţia SUA în negocierile cu privire la revizuirea ,,Acodului Nord-American de Comerţ Liber” (NAFTA), mai precis la încercările SUA de a limita importurile din Canada şi Mexic, la conflictul comercial dintre SUA şi UE etc. La rândul lor, pieţele financiare sunt sceptice, atât din cauza amintitului pericol al izbucnirii unui război comercial global, cât şi a altor riscuri importante
Adrian Sonka
Foto: Hotnews

Interviu cu Adrian Șonka. Cum să-ți faci copilul astronom?

de Contributors.ro
Marţi, 9 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Astronomia are un mare avantaj în fața altor științe, misterul stelelor e desupra ochilor fiecăruia. Cu puțin studiu oricine ajunge repede sa le deosebeasca. Și oricine poate practica astronomia, cu succes. Chiar și copiii. Ei sunt cu toții, prin firea lor, pasionați de acestă știință. Și pentru ei a scris astronomul Adrian Șonka cartea Ghidul micului astronom prin Univers.
Din interviul de mai jos poți afla: cum sa devii astronom, ce trebuie sa înveți, cum trebuie să înveți, ce telescop sa iți cumperi si cum sa deosebești Steaua Polară pe bolta cerească.

Luminita Marcu
Foto: Arhiva personala

Paul Cornea. Așa cum l-am cunoscut

de Luminita Marcu Contributors.ro
Marţi, 9 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Caut febril în mesajele de mail să văd cum a început corespondența mea electronică cu profesorul Paul Cornea și constat cu surprindere că primul mesaj e din 13 martie 2010 și că îi aparține. Mesaje astea au devenit, de ieri încoace, din păcate, un fel de manuscrise electronice de o valoare incalculabilă. Probabil va părea că mă împăunez cu ele, dar știu că el n-ar vedea așa lucrurile.
Raul Radoi
Foto: Arhiva personala

Referendumul: alegerea grâului de neghină

de Lucian Popescu Contributors.ro
Luni, 8 Oct 2018 Actualitate | Opinii
S-ar spune că, ori societatea românească a întinerit de la alegeri până acum, ori comunicarea directă între oameni pe Facebook e din nou mai puternică decât manipularea Antenelor. Câștigătorul clar al acestui referendum este #stauacasa. Adică noi, oamenii obișnuiți. Cei mai mulți cu familii tradiționale, dar care nu am dorit să fim complici la jocul periculos și imoral al guvernanților. Fenomenul este ușor de explicat.
Mihai Maci
Foto: Arhiva personala

“Dumnezeu nu li se arată celor îndârjiţi”

de Mihai Maci Contributors.ro
Luni, 8 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Până la urmă, lecţia acestui referendum este destul de clară: există o limită – pe care omul obişnuit o percepe difuz, dar o percepe – în construcţia mediatică a realităţii. Faptul de a transplanta în România o problemă (care poate e reală – mai ales în anumite medii – în Anglia, America sau Canada) şi de-a declanşa apoi, în numele ei, un “război preventiv” care “să mobilizeze întreaga societate” s-a dovedit a fi ceva la care oamenii nu au marşat.
Vlad Perju
Foto: Arhiva personala

Constituția, după eșecul referendumului urii

de Vlad Perju Contributors.ro
Luni, 8 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Eșecul referendumului pentru modificare articolului 48 din Constituția României are o semnificație constituțională majoră, chiar mai importantă, deși mai puțin vizibilă sau mai greu de înțeles, decât semnificația lui politică. Pentru a înțelege această semnificație constituțională, trebuie să distingem între argumentele de oportunitate și argumentele de principiu ce au fost invocate în dezbaterea pe tema referendumului constituțional.
Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala

Un referendum inutil: am invins, dar nu am câștigat.

de Cristi Danilet Contributors.ro
Luni, 8 Oct 2018 Actualitate | Opinii
La capătul unei campanii care a durat, de facto, trei ani, s-a terminat referendumul care va rămâne în istorie drept „referendumul pentru familia tradițională”. Și totuși, cineva a încercat să încurce în mod voit referendumurile pentru a obține voturi: acesta nu a fost un referendum pentru a aproba sau nu căsătoriile între gay, deși toată campania a fost numai despre asta. Pentru ce a fost? Și acum îmi este neclar.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

De ce au fost învinşi Dragnea şi BOR la vot

de Sorin Ionita Contributors.ro
Duminică, 7 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Dragnea, BOR şi avangarda sa de militanţi ortodox-baptişti (Coaliţia pentru Familie) au fost urmaţi doar de 20% din poporeni în aventura politică din weekend. Este un eşec spectaculos şi evident neaşteptat pentru ambele culte, dar cu atât mai şocant pentru ierarhia ortodoxă, neobişnuită să se confrunte transparent cu opinia publică. S-a întâmplat în condiţiile în care 89% din populație se declară credincioasă, România fiind singura țară din UE care apare în top 10 cele mai religioase țări din lume, potrivit raportului global „Religiosity and Atheism Index” realizat de Gallup Internationa
Clarice Dinu
Foto: Facebook
Reacție rapidă

Să nu semnezi alături de Diavol nici pentru a recunoaște că Dumnezeu există. Câteva observații despre referendum, Biserică și politică 

de Clarice Dinu HotNews.ro
Duminică, 7 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Nicolae Steinhardt explică iscusit, în Jurnalul Fericirii, ce înseamnă să-i dai Cezarului cele care sunt ale Cezarului și lui Dumnezeu cele care sunt ale lui Dumnezeu. Steinhardt atrage atenția că una dintre condițiile obligativității contractului este identitatea părților.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Tesla Altruist vs. Tesla Egoist și parabola bunului samaritean

de Constantin Cranganu Contributors.ro
Sâmbătă, 6 Oct 2018 Actualitate | Opinii
Despre secolul al 21-lea s-a spus că va fi mistic sau nu va fi deloc. Eu cred că secolul al 21-lea va fi dominat de inteligența artificială (AI), alături de revoluțiile gemene din tehnologia informațională și biotehnologie. Oamenii posedă două tipuri de abilități: fizice și cognitive. Când revoluția industrială a introdus mașinile, acestea au surclasat abilitățile fizice ale oamenilor. Dar oamenii au reușit să mențină un avantaj decisiv asupra mașinilor... AI posedă două tipuri de abilități diferite de cele umane: conectivitatea și capacitatea de actualizare permanentă.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version