OPINII
Bradut Bolos
Foto: Arhiva personala

Lupul! Vine criza?

de Bradut Bolos Contributors.ro
Vineri, 16 Aug 2019 Actualitate | Opinii
La nivel macroeconomic, încă nu e recesiune, cu excepția unor țări care nu sunt creatoare de trend (ex. Argentina, Turcia). Unele țări ar putea să intre în recesiune trimestrul următor (ex. Rusia, Chile). O situație alarmantă este in Brazilia care a ieșit tehnic dintr-o recesiune, dar riscă sa intre în alta. Pentru actorii principali ai economiei mondiale, SUA, UE, Japonia, Coreea de Sud etc, situația pare alarmantă, creșterea economică fiind încă pozitivă, dar cu valori sub 1% și tendință de scădere. China și India încă au creșteri economice peste 1%.
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

Presă, dezinformare, interese geo-strategice și tragedia de la Caracal

de Mircea Morariu Contributors.ro
Joi, 15 Aug 2019 Actualitate | Opinii
În cazul Caracal, rețeta este simplă. Simplă, grotescă și primejdioasă. Micul orășel din Oltenia, acolo unde oamenii organelor de ordine, anume plătiți să supravegheze aplicarea legii, întrețin dovedite și primejdioase relații de amiciție cu capii lumii interlope, se află foarte aproape de locul în care este amplasat scutul anti-rachetă de la Deveselu. Scut care certifică cea mai proeminentă prezență americană nu doar într-unul dintre fostele state satelite ale Uniunii Sovietice, ci în întreaga Europă răsăriteană.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

Taxa auto Firea-Pandele nu-i una, ci sunt două – şi ambele proaste

de Sorin Ionita Contributors.ro
Joi, 15 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Familia Firea-Pandele a inflamat brusc automobilimea cu un plan de impozitare a accesului auto în Bucureşti, lansat ca de obicei pe gură, fără studii, analize de impact etc. Cum la prezentare a făcut referiri la nişte sume în lei vechi, ceva mă face să cred că ideea vine de la experţii în trafic ai primăriei Voluntari: doar pe edilii ăştia de comune şi orăşele pietrificaţi în funcţie, ajunşi la al 17563-lea mandat, îi mai auzi în anul 2019 cu estimări bugetare în miliarde de ROL.
Laurentiu Stelea
Foto: Arhiva personala

Fără responsabili. Fără transparență Achiziții. Contracte. Eșecuri

de Laurentiu Stelea Contributors.ro
Miercuri, 14 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Daca urmăriți presa, unul din sistemele digitale relativ critice ale societății românești nu funcționează de zile bune și anume Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate/ Cardul Electronic – Casa Națională de Sănătate. Fiind vorba de un sistem critic ar trebui să știm : De ce l-am făcut ? Cât am investit in el ? Și-a atins investiția obiectivele? Cine este furnizorul ? A fost un proiect de succes? Și-a atins beneficiile ? Are CNAS capabilitatea de a gestiona sistemul ? Este vorba de o greșeala de proiectare, operațională, tehnică?...
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Prima vizită în România a unui preşedinte al Statelor Unite ale Americii şi războiul din Vietnam (1967-1969)

de Petre Opriș Contributors.ro
Marţi, 13 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Se împlinesc în aceste zile 50 de ani de la prima vizită în România a unui preşedinte al S.U.A. Decizia lui Richard Nixon de a ajunge la Bucureşti şi de a discuta cu Nicolae Ceauşescu. Contextul în care a avut loc vizita respectivă era marcat de războiul din Vietnam, de conflictul din Orientul Mijlociu care nu s-a încheiat după Războiul de Şase Zile (5-11 iunie 1967), de disputele ideologice dintre autorităţile sovietice şi cele chineze...
Adela Toplean
Foto: Arhiva personala

DEVIANȚII Partea I “Zi ca ei și fă ca tine!”

de Adela Toplean HotNews.ro, EurActiv.ro
Luni, 12 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Așa cum peste tot există o cultură a sănătății, există și o cultură a morții. Avem și noi, românii, câte una din fiecare. Dacă prima e, pretutindeni, în curs de stagnare, a doua e, tot pretutindeni, în plină prefacere. Impresia mea este că am fost cu toții înscriși la cursuri intensive de reeducare culturală într-ale morții.
Denis Cenusa
Foto: Arhiva personala

Fragilitatea guvernării de la Chișinău și agenda europeană până în 2020

de Denis Cenusa Contributors.ro
Luni, 12 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Echilibrul de puteri în interiorul guvernării de la Chișinău trece printr-o fază de contestare, care, deocamdată, nu amenință supraviețuirea coaliției, ci doar o testează. Pe filiera legislativă, blocul ACUM se confruntă cu efectele propriei diversități politice și democrații interne. Principialitatea individuală a anumitor deputați coexistă, atât în acord cât și în contradicție, cu pragmatismul general al blocului.
Dumitru Sandu
Foto: Arhiva personala

De ce România nu are un cod național de etică a cercetării științifice?

de Dumitru Sandu Contributors.ro
Luni, 12 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Un astfel de cod, cu nume ușor diferit, era promis printr-o lege din 2003. Atunci, doritorul de moralitate în cercetarea științifică află, prin articolul 38 al legii 319, că ”În termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare va elabora Codul de etică si deontologie profesională, a personalului de cercetare-dezvoltare, care se aproba prin hotărâre a Guvernului”. Au trecut degeaba 16 ani, dat fiind faptul că deocamdată acest cod nu există?
Radu Rizoiu
Foto: Arhiva personala

Piața Victoriei, regulile și instituțiile

de Radu Rizoiu Contributors.ro
Vineri, 9 Aug 2019 Actualitate | Opinii
S-a vorbit (scris) mult despre cele trei adunări de anul trecut din Piața Victoriei și despre ideile vehiculate acolo. Nu țin să comentez nici despre contextul politic, nici despre tehnicile de manipulare a maselor și nici despre legitimitatea uneia sau alteia dintre întruniri. Conflictul dintre diferitele adunări ce au avut loc în 2018 în Piața Victoriei este între cei care vor respectarea regulilor (sau a statului de drept) și cei care vor ocolirea lor (inclusiv prin adaptarea regulilor în folos propriu).
Alexandru Lazescu
Foto: Arhiva personala

Despre competență în epoca justiției sociale

de Alexandru Lazescu Contributors.ro
Joi, 8 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Înaintea finalei Campionatului Mondial de fotbal feminin, dintre Statele Unite și Olanda, cotidianul francez “Le Monde” semnala o problemă gravă, aceea că echipa americană nu este suficient de diversă, sunt prea multe jucătoare albe. Deși amintește cu satisfacție nu doar faptul că starul Megan Rapinoe este gay declarat încă din 2012...
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

Femeile din Armata Roşie: eroine sau “neveste de campanie”? Cultul fake al veteranilor de război în fosta URSS

de Contributors.ro
Marţi, 6 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Cartea Svetlanei Alexievici ”Razboiul nu are chip de femeie” e în sine un exponat în muzeul de istorie fake al regimurilor comuniste. Regăsim în ea ciozvârte zdravene din mitologia MRAP, de propagandă sovietică, toate teme cu relevanţă pentru politica şi cultura contemporană în statele fostei URSS. Chiar revizuit în libertate volumul are minusuri, pe lângă plusuri, care spun multe despre ce se întâmplă azi la Moscova, Kiev, Chişinău etc.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Sfârșitul lumii „post-Război Rece”. Înapoi la politica Marilor Puteri

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Marţi, 6 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Prefigurată încă de acum câțiva ani, încheierea perioadei politico-strategice numite convențional „post-Război Rece” s-a concretizat juridic și simbolic prin „decesul” oficial al Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF, 8 decembrie 1987 – 2 august 2019). Am intrat de facto și de jure într-o nouă etapă a sistemului relațiilor internaționale, căreia nu i-a fost încă atribuit un nume dar care observăm că marchează revenirea la primordialitatea politicii bazate pe interesele Marilor Puteri, în dauna tratatelor, a multilateralismului și a politicii bazate pe norme și valori universale.
Valeriu Stoica
Foto: Hotnews

Interviu cu Valeriu Stoica. ”Sper că nu se vor ostiliza atât de tare relațiile între USR-PLUS și PNL astfel încât să nu fie posibilă colaborarea la locale.”

de Lucian Popescu Contributors.ro
Marţi, 6 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Ce se întâmplă dacă candidatul PSD la prezidentiale nu intră in primul tur? Apare un mare risc ca Iohannis să facă o apropiere de PSD. O ostilizare a relațiilor dintre PNL și USR-PLUS la prezidețiale ar putea însemna un dezastru la alegerile locale, spune Valeriu Stoica ăntr-un interviu Contributors.ro.
Nu putem reseta statul apăsând pe un buton. Resetarea statului însemnă mai întâi o reconstrucție a clasei politice.
Claudia Postelnicescu
Foto: Arhiva personala

O zi obișnuită în România

de Claudia Postelnicescu Contributors.ro
Marţi, 6 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Agentul Vasilică este de serviciu azi, cu rolul de a prelua apelurile redirecționate de la 112 pentru răpiri, dispariții, violuri, violență domestică. Oftează și își bagă o scobitoare în colțul gurii, în timp deschide computerul. Iarăși o grămadă de telefoane de la toate puștoaicele care se cordesc cu unii și apoi țipă viol. Iarăși gospodine disperate, plictisite de viața lor, pe care tot el trebuie să le salveze. Când l-au luat n-au știut? Ce mare chestie că îi mai dă și bărbatul o palmă uneori?
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

ANALIZA Mediterana, istorii concurente și complementare

de Cristian Felea Contributors.ro
Luni, 5 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Parteneriatul Euro- Mediteraneean este un instrument de politică externă având ca scop crearea și adâncirea Zonei de Comerț Liber Euro-Mediteraneean (EuroMed). Acordurile de Asociere la Zona de Comerț Liber comună cu MENA sunt în general în vigoare, mai puțin în cazul Siriei și Libiei, statele în care, de altfel, conflictele civile continuă și astăzi să producă victime.
Mihai Damian
Foto: Hotnews

Malpraxis national

de Mihai Damian Contributors.ro
Luni, 5 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Vorbim de malpraxis atunci cand o eroare medicala a produs efecte nefaste asupra unei persoane suferinde. Cauzele fiind incompetenta sau neglijenta sau ambele la un loc iar efectele mergand in cele mai grave cazuri pâna la decesul persoanei respective. Extrapolând, drama Alexandrei Macesanu este un caz grav de malpraxis al statului român.
Bradut Bolos
Foto: Arhiva personala

ANALIZA Teoria Monetară Modernă și România

de Bradut Bolos Contributors.ro
Duminică, 4 Aug 2019 Actualitate | Opinii
În Statele Unite există o teorie relativ recentă care acumulează din ce în ce mai multă tracțiune la periferia gândirii economice. Această teorie, cu acronimul MMT (Modern Monetary Theory) și-a găsit adepți destul de serioși și în Marea Britanie și Australia. Dintre susținători se regăsesc Allan Greenspan, Stephanie Kelton, Bill Mitchell, Pavlina R. Tcherneva, Scott Fullwiler, Rodger Malcolm Mitchell, Steven Hail, John T Harvey, Hyman Minsky, Waren Mosler, John Fosler, Steve Keen, etc. Întrucât această teorie se bazează pe observații și studii în principal asupra economiei americane, este legitimă întrebarea dacă această teorie este aplicabilă și în România.
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

La despărțirea de o salvatoare - Cătălina Buzoianu

de Mircea Morariu Contributors.ro
Duminică, 4 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Încheiem una dintre cele mai cumplite săptămâni nu doar pentru teatrul din țara noastră, ci pentru tot ceea ce înseamnă cultura și spiritualitatea românească. Am fost siliți să ne luăm, rând pe rând, adio de la două mari actrițe- Florina Cercel și Monica Ghiuță-, de la dramaturgul și regizorul Puși Dinulescu, și, de parcă nu ar fi fost de ajuns, ieri a picat ca un trăsnet vestea morții uneia dintre cele mai complexe personalități care a marcat definitiv, profund, inevitabil, teatrul. E vorba despre Cătălina Buzoianu. Care nu a fost doar o mare, o imensă regizoare...
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Începuturile industriei româneşti de automobile şi înfiinţarea revistei „Autoturism” (1966-1969)

de Petre Opris Contributors.ro
Vineri, 2 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Balansul terminologiei şi a valorilor în istoriografia românească din timpul Războiului Rece a fost realizat de către o parte dintre membrii nomenclaturii P.C.R., în primul rând de cei care au lucrat la Secţia de Propagandă şi Agitaţie a partidului unic. Schimbările respective au fost acceptate de liderii P.C.R. – care au dorit să se legitimeze în faţa naţiunii române cu efectele pozitive (atâtea câte au fost) pe care le-a generat acţiunea săvârşită la 23 august 1944 de Regele Mihai I – un adversar al comuniştilor români.
Nodul Holdea, vedere spre Lugoj
Foto: Contributors.ro

Nodul A1 la Holdea: 22 km de autostradă salvați de societatea civilă

de Cristian Bogdan Contributors.ro
Joi, 1 Aug 2019 Actualitate | Opinii
Vă vine să credeți că în România se poate realiza un nou nod de autostradă la granița depopulată dintre două județe doar la propunerea unor voluntari, adică fără ca vreun primar, baron, biserică sau mănăstire sa ceară asta? Că se pot salva totuși niște kilometri pentru siguranța șoferilor și pasagerilor în țara care a ținut închiși ani de zile zeci de kilometri de autostradă din lipsă de noduri rutiere care să-i lege de alte drumuri, adică din nepăsarea și lipsa de prevedere a MT și CNAIR?

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version