Cu un astfel de caz se lupta de ani buni locuitorii orasului Buhusi. Desi initial se dorea un lucru demn de toata lauda, o data cu trecerea anilor acesta a capatat o alta forma, in acest moment fiind in detrimentul buhusenilor. Totul a inceput in 1995, cand, printr-o hotarare de Consiliu Local, se infiinta societatea comerciala Gospodarie Oraseneasca Buhusi.

De mentionat este faptul ca societatea apartinea in totalitate Consiliului Local din oras, avand personalitate juridica si sediul in Buhusi. Potrivit textului hotararii 7/9.03.

1995, cea care reglementa infiintarea firmei in cauza, necesitatea unei astfel de societati a aparut ca urmare a "reorganizarii Regiei Autonome de Gospodarire Comunala si Locativa Buhusi, care se desfiinteaza conform hotararii nr.3/1995 a Consiliului Judetean Bacau".

Societatea nou infiintata trebuia sa aiba ca obiecte de activitate captarea si distribuirea apei potabile, producerea si distributia energiei termice, colectarea si epurarea apelor menajere, salubrizarea si administrarea si intretinerea fondului de stat.

Articolele 3, 4 si 5 au reglementat in 1995 conditiile prin care societatea noua trebuia sa preia si sa administreze bunurile din domeniul public al localitatii.

Privatizarea

Prin septembrie 1999, Fondul Proprietatii de Stat a dat cu bata in balta. Asta pentru ca, in graba lor de a privatiza tot, au confundat bunurile statului cu cele ale administratiei locale. Asa se face ca FPS, prin Directia Teritoriala Bacau, s-a pus pe privatizat societatea Gospodarire Oraseneasca SA Buhusi, lucru pe care de altfel l-a si finalizat.

In graba lor, cei de la FPS, a caror reprezentanti se aflau atunci si la guvernare, au atribuit societatii abia privatizate o serie de terenuri si cladiri care apartineau de drept domeniului public si privat al comunitatii.

Astfel, conducerea noii societati, cu numele de Prest Go SA Buhusi, a reusit sa puna mana pe cladiri cu destinatie publica, gen gradinite, asociatii de locatari, spital, dispensar, casa mortuara, casa a casatoriilor si altele. In total, Prest Go SA s-a trezit peste noapte cu 28 de cladiri la care, probabil, nici nu visase vreodata.

Pentru ca la privatizare firma a primit un cadou de toata frumusetea, conducerea societatii a trecut la inchirirea tuturor spatiilor primite transformandu-le astfel intr-o sursa permanenta de bani. De altfel, acest lucru este aratat si de hartiile oficiale eliberate de FPS Bacau, in care se specifica faptul ca doar salubritatea, sera si sediul societatii au scapat de inchiriere.

Restul au fost date cu chirie diferitelor persoane fizice sau juridice. Drept urmare, la ora actuala, gradinitele, dispensarul, spitalul orasenesc, atelierul-scoala, casa mortuara, casa de casatorii, asociatiile de locatari etc. s-au procopsit cu o cheltuiala in plus fata de cele standard, daca se poate spune asa.

Fiecare trebuie sa plateasca o chirie mai mare sau mai mica, in functie de preferintele celor care conduc Prest Go SA Buhusi. Cert este faptul ca la data privatizarii societatea inregistra pierderi de aproape 700 milioane lei (in 1999), iar un an mai tarziu, mai exact dupa privatizare, societatea aparea cu un profit net de peste 2,350 miliarde lei.

Asta dupa ce toate datoriile, taxele si impozitele catre stat fusesera platite de noua conducere a societatii.

Spitalul plateste chirie

De unde au venit banii este usor de dedus. In mare, averea societatii a crescut cu ajutorul chiriilor cerute celor care au luat spatiile cu pricina. Un exemplu concludent il reprezinta Spitalul Orasenesc Buhusi. Astfel, la data de 18 decembrie 2003, Prest Go SA si spitalul din Buhusi inchie contractul de inchiriere nr.2076.

Obiectul acestuia il constituia inchirierea cladirii in care functioneaza actualmente Sectia Contagioase a spitalului. Durata contractului este de un an, cu incepere de la data de 01.01.2004 pana la data de 31.12.2004.

In ceea ce priveste chiria, in actul cu pricina, la capitolul IV, sunt prevazute urmatoarele: "chiria lunara pentru suprafetele locative inchiriate este de 128,40 euro/luna, fara TVA.(…) Chiria se va calcula in lei la cursul de schimb BNR din ziua facturarii. Chiria se va factura anual".

La ultima facturare (cea pe luna martie) pe care societatea detinatoare a spatiului a facut-o catre Spitalul Orasenesc, chiria lunara ajungea la valoarea de peste 6 milioane de lei. Acesti bani ar fi trebuit sa fie platiti de catre Consiliul Local Buhusi care administreaza acest spital.

Mai exact, chiria pe care trebuie sa o incaseze societatea Prest Go trebuie platita de contribuabili, adica de locuitorii orasului Buhusi.

Asa se face ca, prin niste lacune legislative si necunoasterea prevederilor actelor normative existente, locuitorii din orasul Buhusi platesc chirie pe un spatiu care, de fapt, ar trebui sa fie in proprietatea lor, adica sa fie al domeniului public din localitate.

Unde mai pui ca problema acestei chirii se adauga celorlalte inconveniente care, de data asta, apartin sistemului sanitar din Romania si care transforma sanatatea intr-un haos.

Unde nu-i cap…

Printr-o simpla privatizare comunitatea din Buhusi are de platit chirie catre o societate care isi umfla conturile de la an la an. Vina apartine in prima faza Fondului Proprietatii de Stat. "Am ajuns in tribunale pentru a castiga ceea ce este al nostru.

Nu se poate ca spitalul, gradinitele si alte astfel de institutii sa plateasca chirie unei societati infiintate de Consiliul Local in 1995 si privatizata de FPS in 1999. Astia de la FPS au confundat domeniul statului cu domeniul public al localitatii. Habar nu au de litera legii. Au facut doar ce au vrut ei", a declarat primarul orasului Buhusi, Ionel Turcea.

Drept urmare, la Buhusi, Fondul Proprietatii de Stat a reusit contraperformanta de a scoate din buzunarele locuitorilor sume importante de bani. Mai mult, ei au facut tot posibilul pentru ca banii sa ajunga, din cate se pare, in buzunarele acolitilor celor care au avut relatii mai mult sau mai putin stranse cu liderii din FPS.

"Cei de la Primarie confunda legile. Este un razboi dus de Ionel Turcea impotriva societatii. Toate procesele pe care le-a intentat au fost pierdute. Privatizarea a fost corecta din punct de vedere legal", a declarat Gheorghe Amarghioalei, directorul Prest Go.