Pe masa ANSV a ajuns un pomelnic cu plangeri despre sistemul veterinar bacauan

Doctorul Velisar a reusit sa se miste destul de bine. Are clinica medicala veterinara chiar in buricul targului, a fost mereu un apropiat al fostului sistem. Este directorul Directiei Veterinare si pentru siguranta alimentelor Bacau. Din aceasta pozitie a avut numai de castigat.

Deoarece si-a dovedit abilitatea in a folosi fondurile si bunurile institutiei in folos propriu, se pare ca i se pregateste o matrasire de toata frumusetea.

Despre Florin Velisar se pot spune multe. Singura certitudine este insa ca in acest moment este privat de spatele politic, PSD iesind din schema la nivelul judetului Bacau (se spune chiar ca cererea de adeziune la PNL a lui Velisar se afla pe biroul lui Sosu). In atare context, de la Bucuresti i s-a pus gand rau directorului bacauan.

Mai mult, i s-ar fi alcatuit ditamai sesizarea care ar trebui sa stea la baza demiterii. Respectiva plangere a fost remisa redactiei noastre prin intermediul e-mail-ului, gratie unor surse din interior.

In linii mari, se spune ca latul s-a strans in jurul gatului lui Velisar in momentul in care la institutia pe care o conduce a primit un control de la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara. Adica in urma cu aproximativ trei saptamani.

Atunci doctorul Velisar, impreuna cu un inspector venit de la Centru, au dat o raita in pietele bacauane, pentru a vedea la ce mod isi face treaba directorul DSV Bacau. Vazandu-l pe director intre tarabe, cei de la carmangerii ar fi sarit cu pachetelele de carne pentru "sefu’".

In acel moment, Velisar ar fi soptit dragastos printre dinti ca nu vrea carne, de unde patronii au concluzionat ca poate vrea... bani. Si au pregatit plicurile. La tot acest scenariu ar fi participat marele inspector venit de la Bucuresti.

Care s-a decis sa faca o sesizare cu privire la activitatea directorului bacauan, impulsionat de familiaritatea cu care cei din piete au stiut sa "sara in schema" cu o mica atentie.

Lista de nereguli sesizate la centru in activitatea directorului bacauan al DSV este lunga cat un pomelnic. Reamintim ca datele ne-au parvenit gratie unei surse careia ii vom pastra anonimatul. Datele prezentate din plangere nu au fost confirmate de reprezentantii de la Bucuresti ("multumita" ANSV, care apare la Informatii doar cu un numar de fax).

In cap de lista se afla un aspect de neiertat: doctorul veterinar responsabil de judetul nostru a sfidat autoritatile centrale, lipsind de la videoconferintele organizate de Guvern. La aceasta s-a adaugat si duiumul de reclamatii sosite de cei ajunsi la cheremul lui Velisar.

Toate acestea au facut ca cei de la centru sa nu-i mai tina palma (la toate acestea se adauga o posibila formula: cazand vechea garda nu mai este cine sa vegheze la linistea si bunastarea celor pusi in pozitii-cheie, deci implicit la cea a lui Florin Velisar).

Telefonia salveaza Romania

Ceea ce se cunoaste foarte bine la Bucuresti, conform surselor noastre, este faptul ca directorul Velisar conduce institutia pe care o pastoreste mai mult prin telefon. Mai multe persoane din cadrul DSV Bacau sustin ca Velisar ajunge la performanta de a fi la serviciu cam 2 ore pe saptamana, restul timpului fiind motivat prin munca de teren.

Care teren, spun aceiasi angajati, este de fapt propria clinica particulara (de altfel, in numerele precedente ale GAZETEI, cand i-am cerut directorului un loc de intalnire pentru celebru miel – spaguta de Paste, Florin Velisar ne-a solicitat sa venim la el la clinica, desi se afla, totusi, in timpul serviciului).

Toate acestea se intampla, daca mai este nevoie sa precizam, pe banii contribuabililor, Velisar incasand un frumos salariu de director.

Facturi uriase la DSV

Cum marile decizii nu pot fi luate fara stirea directorului general, Velisar tine in permanenta legatura cu institutia pe care o conduce telefonic, lucru care "se vede prin facturile foarte mari venite pe telefonul mobil, motiv pentru care a fost sanctionat de Curtea de Conturi", dupa cum se arata in sesizarea facuta catre forul superior de conducere.

Vizavi de aceasta problema, Gheorghe Neicutescu, directorul Curtii de Conturi, Camera de Conturi Bacau, a afirmat ca exista un astfel de act de control. Aceasta institutie este cea care poate spune daca un alt aspect negativ din activitatea lui Velisar se verifica, si anume daca directorul de la DSV foloseste benzina pentru a-si alimenta propriul automobil, consumul mare fiind astfel nejustificat.

Mai mult, doctorul Velisar este acuzat de faptul ca blocheaza sesizarile si reclamatiile venite de la consumatori, fara a veni in sprijinul acestora, precum si a autorizatiilor sanitar veterinare. Un exemplu ar fi SC Danirex Bacau. Patronul acestei societati, Gheorghe Ciuchindel, a actionat in judecata DSV Bacau si pe seful ei, dr. Florin Velisar, castigand procesul la Tribunalul Bacau.

"Florin Velisar conditiona eliberarea autorizatiei sanitare de eliberarea autorizatiei de catre Primaria Bacau, fiind cumatru cu Sechelariu. Eu am avut cu fosta administratie in jur de 40 de procese pe marginea autorizarii – in cele din urma am primit autorizare de la justitia suceveana.

Velisar a primit de la mine toata documentatia in vederea autorizarii: fel si fel de referate intocmite de inspectori ai DSV Bacau care au facut toate probele impuse de legislatie si din care reiesea ca pot functiona. Totusi, Velisar nu mi-a dat nici un raspuns. Asa ca l-am dat in judecata si instanta mi-a dat castig de cauza.

Apoi, am vrut sa cer despagubiri de 800 de milioane lei, dar mi-am zis ca, acum ca Sechelariu a cazut, nu mai are sens", ne-a declarat Ciuchindel.

Si altele

Restul de acuze aduse directorului releva alte aspecte:

• "Nu participa la actiunile intreprinse de celelalte autoritati de control, iar datorita lipsei de profesionalism si management defectuos, colaborarea cu celelalte organisme este ca si inexistenta.

• Miscarea animalelor in judet nu este controlata deloc, in cei trei ani de conducere nu a fost autorizata nici o formatiune zootehnica (ferma, tabara de vara sau stana).

• Functioneaza, pe raza judetului, targuri de animale organizate ad-hoc ;

• Numarul sanctiunilor pentru abaterile de la normele veterinare au scazut simtitor, desi neregulile au crescut ingrijorator, ex.: reclamatii de la Metro, CCB, Vasion si altele.

• Practica concurenta neloiala si are o atitudine de "boss" fata de colegii ce au cabinete particulare.

• Nu pune in practica si nu valorifica referatele celorlalte servicii din unitate, privind constatarile din teritoriu.

• In momentul de fata este in concediu medical prelungit, pentru ca administratia judetului sa nu poata lua masuri administrative ca urmare a dezastrului din reteaua veterinara judeteana.

• Ca urmare a managementului defectuos, salariile se iau cu intarziere, au fost perioade in care salariile s-au luat cu intarziere de o luna si jumatate."

Piata se destainuie

GAZETA s-a plimbat prin piata cu un reportofon ascuns si a tras de limba mai multi vanzatori de la galantarele cu carne. Prin aceasta manevra am incercat sa aflam daca scenariul care circula vizavi de vizita de la Bucuresti in care oamenii din carmangerii au sarit cu pachetele are un sambure de adevar. Noi spunem ca are...

Redam un singur dialog, graitor, de altfel. Am ales sa nu dam publicitatii nici numele si nici magazinul in care am gasit acest interlocutor, protejandu-l.

"Reporter: Am un prieten care vrea sa-si deschida un magazin din asta de carne pe la URA, undeva. Numai ca i-a spus cineva din bransa ca ar trebui sa cotizeze la Velisar cu niste carne. A auzit ca Velisar a fost pe la producatorii din oras si ca asa se face.

Vanzator: Nu are nici o treaba. Daca vrei – ii dai, daca nu – nu. Nu e obligatoriu sa-i dai.

Rep.: Da’ cum, el a venit asa si a cerut, sau cum a fost pana la urma...

V.: Pai, da’ ce crezi, ca vine el sa ceara? Nu, trimite ori asistenta sau oameni de la el.

Rep.: Pai, eu nu stiu ce sa-i spun prietenului meu, ca el vrea sa-si deschida afacerea asta, insa nu stie daca sa-i dea sau nu carne...

V.: Pai, eu zic mai intai sa-si deschida magazinul si apoi sa ii dea.

Rep.: Da’ cum sa faca, sa mearga la asistente, sa vorbeasca... cu cine, ma gandesc ca daca se duce asa poate se supara ca ii ofera spaga...

V.: Pai, nu stiu ce sa zic, mai bine asteptati sa vina ei...

Rep.: Da’ dumneavoastra ati dat carne ...

V.: Pai, fratele meu, care e patron aici, a mai dat. Velisar da telefon inainte, ca doar nu vine el, spune ce vrea, o bucata de aia, o bucata de aia, si in functie de cum se inteleg ei, se rezolva. Da’ nu vine el, trimite pe cineva.

Rep.: Deci se fac chestiile astea... Dar daca spre exemplu nu ai vrea sa dai, te ameninta sau ceva de genul asta...

V.: Nu, nu, dar e mai bine asa pentru tine."

Fara comentarii!

Instrument de linistire politica

Se spune ca mai cu seama Velisar (la care se adaugau si alte institutii ale statului) ar fi fost omul care a pus mereu la respect pe toti cei care nu vroiau sa se supuna sistemului sechelarian. Formula ar fi foarte simpla: omul (proprietar de restaurant, magazin etc.) refuza sa faca o donatie pentru echipa de fotbal, de exemplu, si trebuia convins.

Aici intervenea rolul unui controlor care, dupa o mica vizita, sa decida ca respectivul restaurant este un real pericol pentru sanatatea consumatorilor si sa puna lacatul pe usa de la intrare. Asta s-a intamplat cu restaurantele mai multor oameni politici locali, cum ar fi Bojescu, Nistor sau Draganuta.

Nistor are in centrul Bacaului un restaurant, "Moara", care chiar in plina campanie electorala a fost inchis subit pentru... anumite nereguli sesizate in urma unui control inopinant. Draganuta, patronul restaurantului "Prestige", a patit un fapt asemanator. Etc., etc.