Retinerea lui Dinu Patriciu de catre Parchet - decisa joi noaptea, dupa 18 ore de audieri – a cazut ca o bomba pe malurile Dambovitei.

Acuzat de spalare de bani, evaziune fiscala si inselaciune, cunoscutul liberal a apucat sa ameninte cu „dezvaluiri senzationale" la sfarsitul audierilor – dezvaluiri care insa vor mai avea ceva de asteptat acum, cand procurorii au decis ca Patriciu nu poate fi anchetat in stare de libertate.

Tot inainte de a da ochii cu procurorii, Patriciu mai anuntase ca va cere audierea fostului presedinte Ion Iliescu si a consilierului acestuia, Ioan Talpes, considerandu-i principalii vinovati de lansarea acuzatiilor la adresa sa si a societatii pe care o conduce, Rompetrol.

Ca o ironie a sortii, vineri, in timp ce Justitia delibera daca sa prelungeasca sau nu ordonanta de retinere emisa pe numele lui Dinu Patriciu, omologul sau PSD-ist Corneliu Iacubov era pus in libertate de Curtea de Apel Bucuresti care, dupa refuzul tribunalului de a-l mentine pe Iacubov in arest, a respins recursul facut de Parchet parafand astfel eliberarea lui Iacubov.

Revenind la cazul Patriciu, care a umplut paharul liberal, in anumite cercuri din PNL se discuta deja o varianta care incepe, cat de cat, sa prinda contur: ruperea Aliantei cu Partidul Democrat si gasirea unei formule de guvernare cu PSD.

Cu Basescu in carca, liberalii reactioneaza prudent

Asadar, retinerea lui Patriciu a cazut ca un trasnet asupra liberalilor. Evident luati prin surprindere, acestia au reactionat, in general, extrem de prudent, primul exemplu in acest sens fiind dat chiar de purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu.

Din start, acesta a sustinut ca liderii PNL nu s-au intrunit in vederea convenirii unei „pozitii oficiale" socotind ca nu este necesara o asemenea actiune fata de „un act de justitie".

Dupa ce si-a clamat increderea in respectarea „spiritului legii" si aplicarea lui „fara nici un fel de imixtiune politica", Nicolaescu nu a mai acceptat sa faca vreun comentariu legat de subiect.

La fel de retinut s-a dovedit a fi si Dan Radu Rusanu, care a declarat ca se abtine de la orice comentarii dar a lasat sa se inteleaga ca spera ca judecatorii sa repare raul facut de procurorii care l-au retinut pe colegul Patriciu: „Parerea judecatorilor e una si a procurorilor – alta. Sper ca judecatorii sa ia o decizie inteleapta".

Pozitionat initial tot pe abtinere – „nu comentez atata vreme cat nu cunosc datele aflate la dosar", Crin Antonescu nu a rezistat insa sa nu considere de-a dreptul „stranie" atentia acordata unei sesizari facute de Ioan Talpes – fost consilier prezidential al fostului presedinte Ion Iliescu ba chiar, in final, sa caracterizeze „abuziva" retinerea

lui Patriciu, persoana care nu poate fi socotita „un pericol social". Mult mai combativi decat Nicolaescu, Antonescu si Rusanu, Ludovic Orban (liderul liberalilor bucuresteni si unul dintre viceprimarii Capitalei) si Dinu Zamfirescu (senior al partidului) au catalogat, din start, intreaga afacere drept „un abuz incalificabil".

Opinia celor doi mai este impartasita si de alti liberali, care insa prefera sa vorbeasca doar neoficial despre „presiunile politice" care stau la baza acestui „abuz".

In context, prin culisele partidului a fost soptit si numele lui Traian Basescu, dar nici macar cei care s-au ridicat pe fata impotriva retinerii lui Patriciu nu au indraznit sa-si asume public astfel de asocieri. Dimpotriva, pana si cei mai curajosi liberali – Orban si Zamfirescu – au preferat sa arunce cu pietre tot in „fosti".

Vinovatii in varianta liberala: Talpes si Iliescu

Concret, cei doi au sustinut ca vinovati de lucratura careia i-a cazut prada Patriciu ar fi Ioan Talpes si „cercurile din jurul fostului presedinte Ion Iliescu" – acestea din urma fiind considerate de catre Zamfirescu autoarele „presiunilor politice" acuzate anterior.

Extrem de interesant este ca pana si Valeriu Stoica – fost presedinte liberal la inlaturarea caruia din fruntea partidului a pus serios umarul si Dinu Patriciu – s-a pronuntat in favoarea colegului ajuns pe mana Parchetului, afirmand ca, atata vreme cat prezumtia de nevinovatie trebuie sa functioneze pentru orice cetatean, retinerea lui Patriciu este „discutabila".

„Nefundamentata si total nejustificata" este considerata retinerea lui Patriciu si de catre conducerea Rompetrol, exprimata prin intermediul unui comunicat.

Colegii lui Dinu Patriciu nu se multumesc doar cu atata ci ameninta cu darea in vileag a celor care au pus la cale toata tarasenia: „Consideram ca Rompetrol si managementul companiei au fost tratati in mod incorect, fara aplicarea legilor in vigoare, si intentionam sa ii expunem pe cei care stau in spatele acestor demersuri.

Ne vom apara cu putere drepturile pentru a ne asigura ca legislatia este aplicata corect si nu in mod abuziv. Rompetrol ia in calcul actionarea in instanta, atat in Romania, cat si pe plan international, a persoanelor si institutiilor care de mai bine de doi ani de zile hartuiesc compania si managementul acesteia".

In pofida retinerii publice, Basescu este acuzat in culise

Din zumzetul care i-a cuprins ieri pe liberali se desprindea insa, foarte clara, parerea conform careia, prin retinerea lui Patriciu, PNL plateste tributul independentei sale fata de Traian Basescu si polita pentru refuzul de a indeplini marea pofta prezidentiala: sa fie de acord cu anticipatele.

La o analiza corecta, degradarea imaginii PNL-ului (partidul cu cea mai mare pondere in „Alianta D.A." in conformitate cu sondajele facute anterior localelor din primavara trecuta).

Dupa cum se stie insa, succesul Aliantei si accederea la putere se datoreaza, in totalitate, lui Traian Basescu, situatie in care se explica si de ce crede Basescu ca vointa sa trebuie sa fie lege si de ce se simt democratii indreptatiti sa preia comanda Aliantei „D.A.".

Mai mult, cei care vorbesc despre ceva influente straine in Parchet amintesc si de faptul ca Dinu Patriciu a fost unul dintre adversarii inversunati ai asocierii PNL cu PD – in special cu Traian Basescu si unul dintre putinii liberali care s-au opus pe fata desemnarii lui Traian Basescu drept candidat prezidential al PNL, dupa abandonul lui Theodor Stolojan.

Deocamdata, pe tema adversitatii Basescu – Patriciu si a unei posibile razbunari a acestuia din urma nu se pot face decat supozitii.

Retinerea lui Patriciu a dat mediul de afaceri peste cap

Cert este ca retinerea lui Patriciu a afectat deja mediul de afaceri romanesc determinand, inca din ziua interminabilelor audieri, scaderea valorii actiunilor Rompetrol. Daca arestarea binecunoscutului om de afaceri liberali are la baza doar o toana politica, vinovatul (sau vinovatii) si-a(u) asumat o mare raspundere.

Cel mai grav aspect il reprezinta insa faptul ca, la 15 ani de la Revolutie, normalitatea nu s-a instalat inca pe taramurile mioritice. Rezultatul: asupra oricarei actiuni juridico-economice cu actori de seama pluteste suspiciunea ingerintei politicului. Nu stim care este situatia Petromidiei, nu stim daca retinerea lui Dinu Patriciu este sau nu justificata.

Cotroceniul si Victoria – relatii tensionate

Stim insa ca Dinu Patriciu poarta o eticheta liberala iar tavalirea insemnelor PNL-ului in afaceri necurate, in actualul context politic, prieste cu adevarat democratilor. La fel de adevarat este ca arestarea lui Patriciu inchide gura opozitiei, dar nu stim ce beneficii ar putea avea PNL-ul din toata afacerea atata vreme cat in saua luptei anticoruptiei s-a instalat Traian Basescu.

Mai mult, scandalul intervine intr-un moment in care mai toti analistii vorbesc despre tensionarea relatiilor dintre cele doua palate – Cotroceni si Victoria. In plus, istoria mioritica – atat inainte cat si dupa 1989 - a demonstrat ca, in Romania, zvonurile se adeveresc intr-o proportie ingrijorator de mare.

Desigur, exista si varianta conform careia Justitia si Procuratura, eliberate din chingile PSD-ului, s-ar fi hotarat sa arate ce pot face si cat de eficiente sunt. Confruntati cu atatea probabilitati, este greu, acum, sa spunem daca retinerea lui Patriciu este o razbunare, un avertisment sau pur si simplu o actiune a Parchetului – mai mult sau mai putin justificata.

Cert este ca Traian Basescu se dovedeste a fi presedintele care joaca cel mai dur iar in regimul sau s-a inregistrat o adevarata premiera: un binecunoscut membru al unui partid aflat la putere a fost arestat de Parchet (iar ofuscatii lui colegi nu s-au prezentat in card sa-i ia apararea).