In urma aparitiei unor materiale ponegritoare in presa nationala la adresa Centrului de Plasament din Ludus, foarte multi copii de aici au fost afectati de neadevarurile cuprinse intre paginile respectivelor ziare. "Ne-a suparat foarte tare imaginea ponegritoare pe care ne-a facut-o un american. Toate asa zisele declaratii sunt neadevaruri.

Prin urmare, va invit sa realizati investigatii cu privire la situatiile prezentate de cei care ne-au terfelit imaginea. Pentru ca ne-am saturat!". In numele acestor copii, semneaza Kristoff Lajos.

In ultimele zile s-a observat lansarea unei campanii denigratoare la adresa institutiilor de protectie a copiilor. Campania pornita peste ocean face referire la aspecte care se vor uitate, ale unei perioade in care acest sistem se gasea in dificultate, perioada in care copiii institutionalizati traiau in conditii mizere. Acum totul s-a schimbat si preocuparea pentru binele copiilor este reala.

Nu se stie insa de ce au inceput atacuri concertate la adresa mai multor Directii de Protectia Copilului din tara.

Ceea ce ne intereseaza in mod deosebit este campania lansata la noi in oras, de un american care este conducatorul unei fundatii de apararea drepturilor copilului si care sustine ca unii din copiii pe care ii are in grija au facut referiri la abuzuri sexuale si fizice in urma carora au avut de suferit.

"Stupefiat", acest domn a anuntat presa nationala, care fara urma de scrupule a dat publicitatii niste neadevaruri. In urma publicarii materialelor, Corpul de Control al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului s-a autosesizat si in urma investigatiilor au ajuns la niste prime concluzii.

"Declaratiile copiilor, cei care au acuzat abuzuri sexuale si fizice, au fost vazuti de psihologul expert in abuzuri al A.N.P.D.C. Acesta a constatat ca declaratiile copiilor erau aproape identice ca forma si continut, facand referire doar la faptul in sine, fara a da locul, timpul sau numele presupusului agresor. Au fost asemeni unor declaratii dictate.

Copiii din centrul Ludus spun ca dupa aparitia materialului s-a creat in jurul lor o nebuloasa. Au inceput sa fie etichetati de colegii de scoala sau de alti copii din afara sistemului de Protectie. Copiii trebuie protejati, nu expusi rautatii. La nivel de judet am reusit sa facem foarte mult bine acestor copii si iata, apare un material care spune multe neadevaruri, care nu pot decat sa dauneze.

Plus ca imaginea ilustrativa a materialului, arata o intrare laterala a centrului de la Ludus, recunoastem, nu intr-o stare buna, dar este vorba totusi de o intrare care nu a mai fost folosita de peste patru ani", ne-a spus Magda Colceriu, purtator de cuvant al DJPC Mures.

Inainte si dupa plecarea corpului de control, psihologi specializati ai DJPC Mures, in colaborare cu organizatia Salvati Copiii, fac evaluari individuale ale tuturor copiilor aflati in centrele de plasament sau in casutele de tip familial, pentru a depista orice eventuala incercare de abuz asupra lor.

Ba mai mult, personalul care are grija de acesti copii, a luat parte la cursuri de formare a cadrelor pentru relationare cu copiii si pentru identificarea semnalmentelor abuzurilor.

Rautate sau inconstienta?

Nimeni nu neaga ca in trecut copiii au fost abuzati sexual sau agresati fizic. Din fericire acele vremuri au trecut iar acum copiii se bucura in majoritatea cazurilor de un mediu aproape familial. Daca ne gandim ca pana la sfarsitul anului 2005, peste 3.600 de copii abandonati la noi in tara erau adoptati de persoane de peste ocean, gasim si raspunsul la atacurile lor.

Stoparea adoptiilor internationale sa fi pornit acest val de acuzatii si ineptii din partea americanilor? Probabil. Dar facand valuri in sustinerea unor minciuni si imagini de acum 10 ani, acesti aparatori ferventi ai drepturilor copiilor, le fac rau in primul rand exact celor pe care sustin ca ii protejeaza. Copiilor.