De aproape opt ani, Catalin Stefanescu este realizatorul si gazda uneia dintre cele mai bine cotate emisiuni culturale din Romania, Garantat 100%, o coproductie TVR Cluj si TVR 1. S-a nascut la Ramnicu Valcea, dar a ramas fidel Clujului - din anii de studentie, si televiziunii publice - unde lucreaza de la inceputul carierei.

Membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru si membru UNITER, Stefanescu este recunoscut pentru pasiunea sa pentru teatru.

Primii bani castigati au fost in ultimul an de liceu, in 1987, cand a jucat in doua filme de scurt metraj. „Erau genul de productii cu rol de educare pe protectia muncii. Rolul meu era de muncitor la o banda care transporta carbuni, ce fusese seara la un chef si a doua zi a venit beat la munca, unde a facut un accident. Morala: nu chef, ci munca”, povesteste amuzat acesta.

Cu banii castigati si-a cumparat cateva discuri cu muzica rock si o chitara clasica, pe care le mai are si acum. A terminat liceul cu specializarea „prelucrator prin aschiere”, iar primul sau job a fost acela de suplinitor de limba engleza, in 1989, la Govora.

In 1990 a fost timp de cateva luni traducator oficial al unei delegatii finlandeze care a adus in Romania ajutoare in domeniul medical: blocuri operatoare si instrumente medicale. A fost admis la Facultatea de Litere din Cluj abia la doua incercare, dupa ce a facut o armata lunga, de 487 zile.

„In primul an de scoala, stateam la facultate de dimineata pana seara, iar cand ieseam mangaiam zidul scolii, asa draga imi era. Datorez enorm scolii de la Cluj si pastrez o amintire aurorala catorva dintre profesori”, isi aminteste Stefanescu. Din anul trei de facultate a format cu cativa prieteni Directia 9. Organizau dezbateri pe teme culturale si realizau o revista.

Asa a inceput sa scrie cronica de teatru. Treptat, au aparut si propunerile de colaborari la Contemporanul, Steaua, Cotidianul (suplimentul Litere, arte, idei ), Canava Odeon. La o dezbatere a fost remarcat si chemat sa colaboreze la emisiunea de radio pentru studenti.

Pasul urmator a fost intrarea in TVR Cluj, unde a fost reporter, prezentator de stiri, de emisiuni sociale, culturale si de divertisment. La TVR Cluj a fost, pe rand, seful compartimentului de difuzare si imagine, secretar general de redactie, realizator si prezentator al emisiunii Intalnirea de Sambata (TVR1 si TVR2).

Rep.: De ce ati ramas in TVR?

C.S.: Cred in valorile televiziunii publice. Aici, lucrurile trebuie sa se faca responsabil, pentru ca experimentele sunt pe banii contribuabililor. Cred ca trebuie sa dam socoteala pentru ceea ce facem cu banii cetatenilor. Televiziunea publica a contribuit o lunga vreme la indobitocirea acestei natii, iar lucrul acesta trebuie spus cu foarte mare curaj si cat mai des.

Din momentul cand nu mi-a mai fost rusine sa intru pe poarta institutiei, de atunci am simtit ca merita sa raman aici.

Rep.: Cand a incetat sa va mai fie rusine?

C.S.: Acum trei ani, cand a inceput un soi de reforma interna. In prezent, cel putin din punctul meu de vedere, libertatea de exprimare este absolut totala in TVR.

Format 100% potrivit

Rep.: Cum s-a nascut Garantat 100%?

C.S.: Lucram impreuna cu Constantin Trofin si Ovidiu Uscat la emisiunea „Intalnirea de sambata”, unde am conceput rubrica Meseriasii, care includea reportaje despre altfel de meserii - arhaice, mai ciudate, pe cale de disparitie.

La un moment dat ne-am despartit - Trofin si Uscat realizau „Stirile de sambata asta”, iar rubrica Meseriasii s-a transformat in emisiunea Garantat 100%, emisiune de publicistica si divertisment, cum ii spuneam la inceput.

La vremea aceea, televiziunea era extrem de anchilozata si nu era deloc usor sa lucrezi in postul public. Am incercat sa impachetam Garantat 100% ca pe o emisiune comerciala, dar care sa apartina unor valori ale postului public. Incercam, prin divertisment, sa „vindem” reportajele pe care le faceam.

Sa cultivam o anumita decenta, sa spunem ca in tara asta exista oameni care fac lucruri deosebite, pe care merita sa ii respecti.

Rep.: Cati invitati ati avut in acesti ani de emisie?

C.S.: Am adunat 500 de reportaje si documentare, toate produse la TVR Cluj, si am avut peste 350 de invitati.

Rep.: Care a fost dinamica audientei, de-a lungul anilor?

C.S.: In primii ani, cand era mai accentuata componenta de divertisment, s-a vandut foarte bine emisiunea. Si noi am avut o abordare usor zeflemitoare, ironica, amuzanta. Cu cat crestea mai tare notorietatea, cu atat eram plasati in categoria emisiunilor care fac reportaje despre nebuni. Am spus ca trebuie sa schimbam foaia, daca oamenii despre care vorbeam noi sunt catalogati drept nebuni.

Sa spunem ca nu sunt nebuni, ca sunt oameni foarte pasionati de ceea ce fac. Astfel, am trecut din ce in ce mai tare spre un format cultural. Astazi, Garantat 100% este un brand cunoscut si o mare parte a publicului nostru are pana in 25 de ani.

Rep.: Cum veti continua?

C.S.: Plictisitor, ca o banca elvetiana.

Rep.: Nu-i o reclama buna.

C.S.: Ba da. O banca elvetiana este credibila. Ne pastram reputatia si credibilitatea. O sa incercam sa fim un pic mai aplicati; ne-am format deja un public si trebuie sa urcam si noi, si publicul, inca o treapta.

TVR-ist, cronicar de teatru si rocker

Rep.: In ce punct al carierei credeti ca va aflati?

C.S.: La inceput. Aceasta este o meserie care se modifica in fiecare zi. Trebuie sa exersezi zilnic, sa inveti mereu, sa-ti pastrezi mintea limpede; de aceea, este bine in meseria asta fie sa iei o pauza, fie sa mai schimbi ceea ce faci, pentru ca altfel te ia flama. Ai senzatia ca ti se cuvin multe lucruri.

E nevoie de prieteni apropiati si de oameni care sa te tina cu picioarele pe pamant ca sa-ti dai seama ca ai o meserie ca oricare alta.

Rep.: Daca ar fi sa faceti altceva decat cronica de teatru sau televiziune...

C.S.: Mi-am dorit dintotdeauna sa fac muzica, iar faptul ca nu am reusit este una dintre uriasele mele frustrari. De altfel, in liceu eram membru al unei trupe de pustani, Quatar; eram niste rockeri inraiti, plete nu aveam pentru ca nu era voie; abia la facultate mi-am lasat par lung.

Carol I - cel mai mare roman

Rep.: Ati fost implicat in emisiunea Mari Romani. Care a fost optiunea dvs.?

C.S.: Regele Carol I. L-am si votat. De ce? Pentru ca ne-a civilizat, asa cum bine remarca cineva. Cred ca s-a chinuit sa fie roman, cu mult mai mult decat se chinuiesc romanii adevarati.

Emisiunea a fost o joaca, de aceea nu sunt dintre cei care pot spune ca sunt multumiti sau nu de rezultatul national. Fiind o natiune cu probleme de identitate foarte serioase, ne suparam si ne mobilizam foarte bine cand sunt discutate aceste probleme. Daca am trai mult mai bine, nu am mai pune atata pasiune in problemele astea; nu ar mai fi nevoie sa demonstram nimic.

Cred ca a fost un proiect foarte bun daca avem in vedere faptul ca s-au spus lucruri in premiera, iar oamenii au aflat informatii despre personalitati care le erau straine. Asta trebuie sa faca TVR - sa cultive publicul. Sunt convins ca daca ar fi fost realizate simple documentare despre personalitatile din top, ar fi avut o audienta slaba, indiferent de ora la care ar fi fost difuzate.

Impresii de navetist

Rep.: Faceti naveta Cluj-Bucuresti. Cum se vede Clujul, la intoarcere?

C.S.: Extrem de provincial. Sper sa nu se supere concitadinii mei; nu era o formula fortata atunci cand se spunea ca daca vii de la Bucuresti la Cluj e ca si cum ai veni „usor” la tara. Pe cat de tare am infierat aceasta atmosfera in ultimii ani, pe atat sunt de incantat cand vad ce se intimpla de vreo 6-7 luni. Se vede cu ochiul liber ca are loc un proces de deschidere galopanta.

Sunt mandru si fericit de treaba asta. Orasul se up-gradeaza atat ca infrastructura, cat si ca atmosfera. Cred ca ar trebui sa reinvie si Universitatea. Dupa ce a trecut printr-un proces consistent de reforma la inceputul anilor ‘90, UBB a pierdut usor din ritm si viteza.

Contraste

„Sunt lenes, dar daca trebuie sa ma mobilizez foarte tare devin workaholic.

Am inceput sa fac sport, sa scriu eseuri, sa colaborez la o revista de teatru din Cluj, Manifest. Pasiunea pentru gatit o impart cu prietenii mei. Imi place sa gatesc tot felul de mancaruri, incepand cu bucataria traditional ruseasca, continuand cu cea orientala si terminand cu cea romaneasca.

Cred insa ca branza cu rosii servita cumsecade si din suflet face mult mai mult decat un haute cousine”

Anti-marital convins

„Mama mea, la care tin foarte mult, locuieste la Govora, iar fratele meu este jurnalist la Ramnicu Valcea. Am o prietena, insa nu am ceea ce se numeste familie. Sunt un anti-marital convins deoarece petrec foarte mult timp la munca. Decat sa chinui pe cineva cu egoismul meu, mai bine imi vad de treaba.

Decat sa ai copii si sa nu investesti foarte mult in ei, cred ca e o chestiune de responsabilitate sa stai in banca ta si sa nu chinui pe altcineva; nu e drept”, declara Catalin Stefanescu.

„Premiile sunt niste recunoasteri oferite de o instanta subiectiva. Exista oameni sau proiecte exceptionale care nu au castigat niciodata nimic, asa cum exista lucruri foarte proaste care au fost premiate. Trebuie pastrata o masura. Am luat niste premii si sunt recunoscator juriilor care au apreciat ce am facut. Nu pot sa spun ca este un etalon al valorii, pentru ca nu e.

Cand le ai, vorbesti cu mult mai mare usurinta si spui: „Dom’le, nu sunt importante”; dar de contat, conteaza; cand nu le ai, se poate forma o frustrare. Iti trebuie o recunoastere in interiorul breslei.”