El a trimis, ieri, presedintelui Traian Basescu cererea de revocare din functie a fostului sau vicepresedinte. Astfel, Flutur s-a aflat la mina presedintelui tarii, care a declarat, la finalul sedintei CSAT de aseara, ca semneaza decretul de revocare.

Tariceanu a trecut la fapte

Premierul Taiceanu i-a cerut ieri lui Gheorghe Flutur, in sedinta de Guvern, sa demisioneze, dupa ce Comitetul Executiv al PNL ii retrasese, marti, sprijinul politic. Flutur a refuzat. Prin urmare, Tariceanu a trimis cererea de revocare inspre seful statului. „I-am dat posibilitatea sa-si exprime singur demisia, avind in vedere ca nu mai reprezinta PNL-ul.

Trebuie sa intelegem ca un ministru din Guvern nu se reprezinta personal, ci reprezinta un partid din coalitia aflata la guvernare", a declarat premierul. Conform legii, seful statului este cel care decide, prin decret, schimbarea din functie a unui ministru, la propunerea premierului. Legea nu prevede obligativitatea luarii acestei decizii. Totusi, Basescu a semnat.

El s-a aratat, insa, deranjat de faptul ca premierul nu a venit si cu propunerea unui inlocuitor pentru Flutur. „Am luat aceasta decizie pentru ca Administratia Prezidentiala sa nu mai fie considerata vinovata de problemele interne ale PNL. De prea multe ori au incercat sa-si justifice problemele interne pe seama Presedintiei", a declarat Basescu.

El a avertizat, insa, ca este "ultima data" cind accepta schimbarea unui ministru fara ca acesta sa aiba inlocuitor.

Stolojan raspunde atacurilor lui Orban

Inainte de decizia care a lasat Ministerul Agriculturii fara ministru, cu doar o luna si citeva zile inainte de momentul aderarii la Uniunea Europeana, Theodor Stolojan si Gheorghe Flutur au fost tinta unor atacuri venite din partea liberalului Ludovic Orban.

Acesta a afirmat ca Stolojan i-a cerut lui Ion Iliescu, in 2002, cind Iliescu era presedinte al Romaniei, sa intervina pentru inchiderea unor dosare penale in care Flutur era cercetat. „Domnul Orban demonstreaza lipsa de caracter si ca e o trompeta a grupului Tariceanu.

Domnul Orban nu stie sau nu vrea sa stie ca nici un presedinte al Romaniei nu are dreptul sa ceara incetarea unei anchete penale", a spus Stolojan. El a confirmat faptul ca a avut mai multe intilniri cu Iliescu, dar insotit, mereu, de patru vicepresedinti ai PNL, intre care si Tariceanu.

"Tot ce i-am cerut lui Ion Iliescu a fost ca, in discutiile pe care le are cu PSD-ul, sa atraga atentia sa nu mai transforme lupta politica intr-o lupta la nivelul anchetelor penale", a mai spus Stolojan.

Ingrijorare in Coalitie

Plingerile penale la care s-a referit Orban au fost facute in 2001 pe numele lui Flutur in legatura cu activitatea acestuia ca director general al Directiei Silvice Suceava. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis neinceperea urmaririi penale in toate cele patru dosare deschise pe numele ministrului.

Scandalul din PNL, care ameninta sa ia proportii si mai mari, este privit cu ingrijorare de catre democrati. PD a facut un apel catre colegii liberali sa aiba o atitudine matura, care sa permita Aliantei sa isi duca la indeplinire programul. Democratii resping orice asociere cu problemele interne ale PNL.

Si UDMR reactioneaza: liderul Marko Bela ii acuza pe reprezentantii PNL ca se concentreaza prea mult asupra problemelor interne si nu mai au timp pentru dialogul cu partenerii de guvernare.