Concernul finlandez va investi 60 de milioane de euro la Jucu, iar cei 10 furnizori de componente vor veni cu alte 140 de milioane.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Marius Nicoara, si directorul societatii Tetarom, Viorel Gavrea, au semnat ieri, la Bucuresti, memoriul si contractul de asociere cu vicepresedintele corporatiei Nokia, Raimo Puntala, in prezenta premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Nokia va investi 60 de milioane de euro in cel de-al treilea parc industrial Tetarom, din comuna Jucu. “Nu putem estima valoarea intregii investitii. Reprezentantii Nokia negociaza in aceste zile cu furnizorii traditionali cu care vor veni la Jucu”, a spus Gavrea. “Acum se da bataia cea mare printre furnizorii care vor forma Nokia Village.

Din suprafata de 90 ha destinata investitiei, Nokia Enterprise Solution va ocupa 27 ha, iar restul, de cei 10 furnizori de componente ce vor fi alesi, care vom completa investitia cu 140 de milioane de euro”, a precizat Gavrea.

In Ungaria, unul dintre furnizorii de camere video ai Nokia, Fox Com, a inregistrat o cifra de afaceri de 15 miliarde de euro, a mentionat directorul Tetarom. El crede ca valoarea unei fabrici pe care un furnizor o va ridica la Jucu va fi de minimum 10 milioane de euro.

Productia incepe in 2008

Nokia Enterprise Solution (NES) Cluj va obtine gratuit terenul din Jucu, iar Nokia Village va primi titlul de parc industrial. Administratorul parcului va ramane Tetarom, societate sub autoritatea CJ. Peste un an, NES va putea achizitiona cele 90 ha pe care le va ocupa impreuna cu furnizorii.

Investitia totala asumata in primul an trebuie sa fie acoperita in proportie de cel putin 15% si sa nu fie mai mica de 9 milioane de euro. Lucrarile la fabrica de terminale mobile va incepe in primavara, iar productia va fi demarata in primul semestru din 2008, a anuntat Puntala.

El a estimat ca productia va fi majorata gradual, compania urmand sa recruteze 500 de angajati in 2007, iar in 2008 alti 800.

Presedintele CJ a avansat cifra de 15.000 de angajati, in cinci ani, in Nokia Village.

“In calitate de lider al pietelor globale de dispozitive mobile, Nokia se angajeaza sa asigure o disponibilitate buna a produselor si realizarea fara probleme a livrarilor catre pietele importante din Europa, Orientul Mijlociu si Africa”, a declarat Puntala.

El a adaugat ca fabrica din Cluj va raspunde nevoii de crestere a capacitatii de productie a Nokia. Anul trecut, concernul a vandut 350 de milioane de telefoane mobile, cu 30% mai mult decat in 2005.

In acest an, piata telefoniei mobile va creste cu 10%, asa incat, pe langa fabricile din Ungaria, China si India, cea de la Cluj va asigura cererea de telefoane Nokia pe piata mondiala, a estimat Puntala.

Se dezvolta Aeroportul

Tariceanu a subliniat importanta investitiei pentru Romania prin numarul mare de locuri de munca si prin faptul ca este realizata intr-o industrie de varf, precum cea a informaticii si a telecomunicatiilor. “Proiectul se adauga centrelor de cercetare, inovare sau design Ericsson, Microsoft si Renault”, a declarat Tariceanu.

Acesta l-a asigurat pe Puntala ca proiectul va beneficia de sprijinul Guvernului pentru racordarea terenului la utilitati.

Premierul a subliniat ca, pe langa dezvoltarea unei infrastructurii moderne, va trebui luata in considerare extinderea Aeroportului Cluj, pentru buna desfasurarea a operatiunilor de logistica, tinand cont de faptul ca Nokia este o companie care isi livreaza produsele in toata lumea.

Reprezentantii CJ au estimat cheltuieli de 33 de milioane de euro pentru conductele de gaz, apa, canalizare, electricitate si drumuri,

“Tariceanu ne-a promis ca va avea o discutie cu marii furnizori de energie si gaze. Sa vedem in ce masura vor contribui la proiect”, a declarat Nicoara. El a apreciat ca parcul din Jucu va constitui un beneficiu pentru furnizorii de utilitati si ca este in interesul lor sa se implice.

Grosul cheltuielilor va fi suportat de la Guvern. “Din bugetul judetului vom putea aloca maximum 3 milioane de euro. Astept ca si Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca sa contribuie cu cel putin 3 milioane.

De la CL Jucu nu putem cere nimic, insa acesta ne va putea deconta in momentul in care Nokia va incepe sa-si plateasca taxele”, a comentat Nicoara. El nu a exclus posibilitatea accesarii unui credit bancar.

“Ma voi stradui sa obtinem cat mai multi bani de la Guvern si, in masura in care va fi posibil, vom aloca si din bugetul CL”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc.

In ce consta investitia

Pe 90 ha din Jucu se va constitui Nokia Village

Nokia va construi o fabrica de telefoane mobile si un centru de cercetare pe 27 ha, investind 60 de milioane de euro

Cei 10 furnizori de componente (camere, carcase) care vor forma Nokia Village isi vor construi fabricile pe terenul ramas si vor completa investitia cu 140 de milioane de euro

Terenul urmeaza sa fie dotat cu utilitati pana la finele anului, care vor costa 33 de milioane de euro. Guvernul va putea aloca 23 de milioane de euro din suma

Reprezentantii CJ sustin ca in cel mult 5 ani, intreaga investitie va aduce 15.000 de slujbe

Cresc salariile in judet

“Proiectul Nokia va avea un impact pozitiv asupra economiei clujene. Se ridica zona industriala, urmeaza o infuzie de inalta tehnologie in zona si fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii. Investitia prezinta oportunitati pentru furnizorii de servicii din Cluj”, spune Calin Buzoianu, om de afaceri cu investitii la Jucu.

Fratii Calin si Octavian Buzoianu sunt implicati in societati care ar putea deveni parteneri pentru realizarea investitiei Nokia, precum Modern Bau sau Ruttrans. “Nokia este o companie serioasa, care va plati bine, ceea ce va duce la cresterea salariilor.

Va merge peste salariul mediu pe judet”, spune Daniel Don, director executiv al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM).

Angajatii vor veni din randul celor disponibili din judet, dar si dintre cei deja angajati, ceea ce inseamna ca si companiile existente pe piata clujeana va trebui sa lucreze la motivarea angajatilor pentru a-i pastra.

“Unele societati locale se vor inchide pentru ca oamenii vor migra spre un loc de munca mai bun. Cei care nu vor reusi sa se adapteze vor pierde, dar efectul Nokia va fi unul pozitiv pentru piata fortei de munca din judet”, a mai spus Don. Cei 15.000 de angajati din Nokia Village ar insemna 10% din totalul salariatilor din judet.

AJOFM se va implica in identificarea potentialilor angajati. “Nokia va avea un buget de IT. Pentru noi, este un potential partener de business. Va creste nivelul companiei noastre, dar si al Clujului”, arata Georgiana Man, marketing manager Brinel. “Va creste cererea pentru inchiriere si apartamente de protocol pentru angajatii din afara judetului.

Interesul investitorilor pentru hale, depozite, productie va fi mare. Preturile terenurilor din zona vor inregistra cresteri, la fel ca in cazul tuturor investitiilor de amploare”, explica Adela Aldea, director marketing al agentiei imobiliare Edil.