Succesul AUR „este garantat” la alegerile europene din anul 2024, la o prezență la vot de până la 30%, care este „absolut previzibilă”, consideră politologul Cristian Pîrvulescu, care atrage atenția asupra ascensiunii extremei drepte în Europa.

Cristian PirvulescuFoto: Hotnews

„Suntem într-un moment de răscruce și, da, în România, anul viitor, la o prezență de 30% la alegerile europene, care este absolut previzibilă, succesul AUR este garantat. Iar eu nu voi mai participa la dezbateri de genul acesta, dacă reprezentanții AUR vor fi aleși în Parlamentul European, pentru că alături de fasciști nu pot niciodată să mă prezint în dezbatere” - a afirmat Pîrvulescu, la o dezbatere organizată de Biroul Parlamentului European și Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Profesorul Cristian Pîrvulescu a atras atenția și asupra faptului că guvernele naționale din statele membre sunt tot mai influențate de partidele de extremă dreapta, iar viitoarea Comisie Europeană ar putea fi foarte diferită de actuala Comisie von der Leyen.

„Despre politicile europene putem să vorbim numai de bine, dar problema este că, dacă majoritatea din Parlamentul European se schimbă, dacă guvernele naționale devin din ce în ce mai mult influențate de partidele de extremă dreapta - și avem exemple deja, ceea ce se întâmplă în Austria, fără să fie la guvernare, ne arată care este influența unui partid de extrema dreapta în viața politică națională și europeană, avem Suedia, avem Finlanda. În Germania avem un risc, dar în momentul de față nu influențează direct. Deci toate lucurile astea pot duce ca, anul viitor, la sfârșit, să avem o Comisie care nu va semăna deloc cu actuala Comisie. Pentru că, până la urmă, cei care vor impune comisarii sunt reprezentanții statelor naționale. De aceea, trebuie să înțelegem că nu mai este o vorbă în vânt că suntem într-un moment de răscruce” - a mai afirmat profesorul Pîrvulescu.

Politologul a avertizat și asupra degradării climatului democratic în toată Europa, făcând trimitere la un raport la Comisia LIBE a Parlamentului European, realizat de Grupul pentru drepturi fundamentale și stat de drept din Consiliul Economic și Social European.

„Starea este proastă. Organizațiile neguvernamentale (ONG) sunt peste tot puse în defensivă. În unele state sunt pur și simplu eliminate din viața publică și nu vorbesc doar de statele din Europa Centrală, suspecții obișnuiți, Polonia, Ungaria, Bulgaria. Nu. Vorbesc de state din Europa Occidentală. Starea presei este deplorabilă. Atacurile împotriva libertății presei sunt constante. Extrema dreaptă jubilează peste tot. Ba mai mult, este din ce în ce mai mult legitimată. Ceea ce se întâmplă în Parlamentul European se întâmplă și la nivelul statelor membre - partidele de dreapta se deschid față de extrema dreaptă, crezând că vor prelua mesajul și votanții, dar în realitate e invers. Iar Franța ne demonstrează cel mai bine: fostul Front Național, devenit Reuniunea Națională, preia electoratul de dreapta, laminând pur și simplu dreapta” - a mai spus Cristian Pîrvulescu.