Kremlinul a declarat că va explora modalități de a depăși ceea ce a numit „orice sancțiuni ilegale” pe care Uniunea Europeană le impune asupra gazului său natural lichefiat (GNL), potrivit Sky News.

Terminal GNLFoto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

La începutul acestei săptămâni, trei surse din UE au declarat pentru Bloomberg că se așteaptă ca următorul pachet de sancțiuni al Comisiei Europene să propună pentru prima dată restricții asupra GNL.

Propunerea nu ar interzice importurile de GNL rusesc în Europa, ci ar viza transbordările, care mută gazul de pe o navă pe alta care apoi navighează spre destinația finală.

Transferurile se fac de obicei în zonele portuare.

Reacționând, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Încercările de a scoate Rusia de pe piețele energetice și de a trece la piețe mai scumpe continuă. Bineînțeles, în orice caz, vom căuta modalități de a depăși aceste obstacole ilegale, concurența neloială și acțiunile ilegale”.

De ce sancțiuni asupra GNL acum? Problema Occidentului, dependența

UE a anunțat interzicerea importurilor de petrol rusesc pe mare imediat după invazia Ucrainei din februarie 2022, dar blocul comunitar nu a interzis GNL, în ciuda solicitărilor repetate ale statelor baltice și ale Poloniei.

Dar Rusia furnizează UE 40% din gazele sale și 30% din petrolul său.

De fapt, importurile de GNL rusesc în Europa au crescut de când a început războiul, Belgia, Franța și Spania fiind cei mai mari cumpărători, scrie Sky News.

Găsirea unui furnizor alternativ de GNL ar trebui să fie coordonată de Occident.

Planul Rusiei de extindere a exporturilor de gaze naturale lichefiate, afectate de sancţiunile SUA

Planul Rusiei de a-şi extinde rapid exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) stagnează, din cauza sancţiunilor SUA, care întârzie livrările dintr-un nou proiect major, transmite Bloomberg.

Conducte de gaze in peninsula Yamal Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Facilitatea Arctic LNG 2 a început producţia în decembrie, dar până acum nu a reuşit să exporte gaze din cauza restricţiilor SUA, relatează agenţia economică Bloomberg, citată de Agerpres. Producţia a fost redusă semnificativ în februarie, conform datelor analizate de Bloomberg. Publicaţia Vedomosti, prima care a raportat scăderea producţiei, a informat că Arctic LNG 2 nu a putut exporta combustibili şi nu dispune de suficient spaţiu de stocare.

Novatek PJSC, principalul acţionar al unităţii aflate lângă cercul polar, intenţiona să demareze livrările până la 31 martie. Oficialii companiei energetice ruse nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii, precizează Bloomberg.

Novatek negocia vânzarea GNL către cumpărători din China, dar nu se ştie când va putea face asta, din cauza temerilor privind represaliile SUA, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Aceste evoluţii arată cât de dificil va fi ca Rusia să-şi îndeplinească obiectivul de a tripla exporturile de GNL până în 2030. Ţara, cel mai mai mare exportator global de gaze naturale lichefiate înainte ca invadarea Ucrainei să determine Europa să evite achiziţiile prin gazoducte, a exportat anul trecut aproximativ 32 milioane tone GNL, o fracţiune din comerţul global total de 412 milioane tone.

În noiembrie, Statele Unite au impus sancţiuni care au vizat Novatek, dar au determinat şi ieşirea altor investitori din Arctic LNG 2, inclusiv TotalEnergies SE şi Mitsui & Co, ambele declarând forţă majoră.

Producţia de gaze la proiectul Arctic LNG 2 a fost de 83 milioane metri cubi în februarie, comparativ cu 250 milioane metri cubi în ianuarie şi 425 milioane metri cubi în decembrie, conform datelor analizate de Bloomberg.

Novatek caută să trimită cea mai mare parte a GNL către China prin Ruta Mării Nordului, care face legătura între Europa şi Asia şi, de asemenea, încearcă să găsească cumpărători din India, susţin sursele.

surse: Bloomberg, Sky News, Reuters