Un raid aerian, atribuit Israelului, a vizat luni secția consulară a ambasadei iraniene din Damasc, capitala Siriei, ucigând 11 persoane, între care și șapte membri ai Gărzilor Revoluționare, armata ideologică a Iranului, într-un context regional tensionat, pe fondul războiului din Gaza. În urma atacului, Gardienii Revoluţiei din Iran au confirmat că doi comandanți ai lor, membri de rang înalt ai forței de elită „Quds”, Mohammad Reza Zahedi și Mohammad Hadi Haji Rahimi, se numără printre victime. Teheranul a promis să riposteze la acest atac fără precedent asupra unei clădiri diplomatice iraniene în Siria, unde Iranul și aliații săi susțin regimul președintelui Bashar al-Assad. Israelul nu a comentat informațiile.

Cladire prabusita in cartierul Mazzeh din DamascFoto: Ammar Safarjalani / Xinhua News / Profimedia Images

Desfășurarea evenimentelor, LIVETEXT pe HotNews.ro:

01:25Numărul morţilor a urcat la 11, potrivit unui nou bilanț difuzat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). „Numărul morţilor (...) se ridică la 11: opt iranieni, doi sirieni şi un libanez, toţi militari, niciun civil”, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul acestui ONG cu sediul la Londra, dar care dispune de o reţea amplă de surse în Siria.

Întrebat luni seară despre acest raid în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a răspuns că „nu comentează informaţiile din presa străină”.

01:00 Gruparea islamistă libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a avertizat marți că Israelul va fi „pedepsit” pentru raidul aerian din Siria în care au fost uciși mai mulți oficiali ai Gardienilor Revoluției. „Această crimă nu va trece fără ca dușmanul să fie pedepsit”, a declarat gruparea într-un comunicat, invocând o „răzbunare” ce va urma.

Și mişcarea islamistă palestiniană Hamas a condamnat atacul ca fiind o „agresiune teroristă sionistă”, denunțând totodată o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional” şi o „escaladare periculoasă”.

Gardienii Revoluţiei anunță numele celor șapte oficiali ai lor uciși

00:14 Potrivit comunicatului oficial difuzat luni seară de Gardienii Revoluţiei din Iran și citat de presa de stat, pe lângă generalul Mohammad Reza Zahedi, un alt comandant de rang înalt a fost ucis în atacul asupra clădirii consulatului Iranului din capitala siriană - Mohammad Hadi Haji Rahimi. Acesta din urmă ar fi fost coordonator al Forţei Quds.

Forța Quds este unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei care operează în afara granițelor.

Comunicatul Gardienilor îi numește de asemenea pe ceilalți cinci oficiali ai lor care au fost ucişi: Hossein Aman Elahi, Mehdi Jalalati, Mohsen Sedaghat, Ali Aghababaee şi Ali Salehi Roozbahani.

23:26 Rusia acuză Israelul de un atac „inacceptabil” comis în Damasc

Diplomația rusă a condamnat luni atacul „inacceptabil” asupra secției consulare a ambasadei iraniene la Damasc, în Siria, acuzând armata israeliană că este responsabilă pentru acest atac.

„În seara zilei de 1 aprilie, forțele aeriene israeliene au lovit clădirea consulatului iranian din Damasc”, a afirmat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. „Condamnăm ferm acest atac inacceptabil asupra misiunii consulare iraniene din Siria”, a adăugat MAE rus, insistând că orice atac asupra unei clădiri diplomatice este „inacceptabil”.

„Solicităm liderilor israelieni să înceteze actele provocatoare de violenţă armată împotriva teritoriului Siriei şi al ţărilor învecinate”, a conchis ministerul de la Moscova, avertizând asupra „consecinţelor extrem de periculoase” pentru regiune.

Un al doilea comandant iranian de rang înalt ucis în atac

22:28Iranul anunță moartea a șapte membri ai Gardienilor Revoluției

Corpul Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a anunțat luni seară că șapte membri ai săi, inclusiv doi comandanți, au fost uciși în raidul aerian ce ar fi fost comis de Israel asupra unei anexe a ambasadei iraniene din Damasc.

Într-un comunicat, Gardienii Revoluției au condamnat ferm atacul, confirmând totodată că doi membri de rang înalt ai Forței „Quds”, Mohammad Reza Zahedi și Mohammad Hadi Haji Rahimi, se numără printre victime.

22:00 Un raid aerian atribuit Israelului a lovit luni o anexă a ambasadei iraniene din Damasc, capitala Siriei, ucigând opt persoane, potrivit unui ONG, între care cel puțin cinci membri ai Corpului Gardienilor Revoluției din Iran, într-un context regional tensionat, pe fondul războiului din Fâșia Gaza, notează AFP.

Teheranul a promis să riposteze la acest raid fără precedent asupra unei clădiri diplomatice iraniene în Siria, unde Iranul și aliații săi susțin guvernul lui Bashar al-Assad.

Potrivit unui jurnalist AFP la fața locului, anexa, adiacentă ambasadei iraniene ce se află situată în cartierul Mazzeh din Damasc, care găzduiește numeroase ambasade și clădiri ale Națiunilor Unite, a fost complet distrusă.

21:04Iranul anunță că își rezervă dreptul de a răspunde la atacul lansat asupra consulatului său din Damasc

Iranul își rezervă dreptul de a lua măsuri reciproce după atacul israelian din Damasc asupra consulatului său, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Nasser Kanaani, potrivit presei iraniene de stat, transmite Reuters.

Presupuse avioane de război israeliene au bombardat luni ambasada Iranului din Siria.

Teheranul va decide asupra „tipului de răspuns și pedepsei contra agresorului”, a adăugat Kanaani.

ONG: Cel puțin opt morți în urma raidului aerian din Damasc

20:35Iranul cere „un răspuns serios” din partea comunității internaționale, relatează AFP.

Ministrul iranian de externe a cerut „comunității internaționale” să ofere un „răspuns serios” la presupusele lovituri israeliene care au ucis cel puțin cinci membri ai Gărzii Revoluționare iraniene, inclusiv un comandant, la Damasc.

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său sirian, șeful diplomației iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, a considerat atacul asupra unei clădiri a ambasadei iraniene din Damasc „o încălcare a tuturor obligațiilor și convențiilor internaționale”, a pus „consecințele acestei acțiuni pe seama regimului sionist” și a subliniat „necesitatea unui răspuns serios din partea comunității internaționale la astfel de acțiuni criminale”, potrivit unui comunicat al MAE iranian.

20:10ONG: Bilanțul victimelor raidului aerian din Damasc include un comandant și cinci membri ai Gărzilor Revoluționare ale Iranului, precum și doi consilieri

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizaţie neguvernamentală cu sediul în Marea Britanie ce dispune de o reţea amplă de surse în Siria, a anunțat că poate „confirma uciderea unui responsabil de rang înalt, care a servit ca șef al Forței Quds pentru Siria și Liban, a doi consilieri iranieni și a cinci membri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene”.

Israelul va „primi un răspuns dur din partea noastră”, spune Teheranul

20:04Ambasadorul Iranului în Siria, Hussein Akbari, a declarat că Teheranul îi va răspunde cu „duritate” Israelului în urma bombardamentului efectuat asupra consulatului iranian la Damasc.

„Regimul sionist (Israelul) acţionează împotriva dreptului internaţional, motiv pentru care va primi un răspuns dur din partea noastră”, a spus ambasadorul într-o declaraţie acordată de la Damasc televiziunii publice iraniene.

Potrivit acestuia, anexa ambasadei Iranului a fost vizată de „șase rachete trase de un F-35”.

20:00Președintele Joe Biden este la curent cu informațiile privind presupuse atacuri aeriene israeliene la Damasc, care ar fi lovit luni un consulat iranian, iar „echipa analizează acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean Pierre, potrivit Reuters.

Presa de stat din Iran anunță uciderea lui Mohammad Reza Zahedi

19:40Presa de stat iraniană anunță uciderea comandantului de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

„Generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, unul dintre principalii comandanți ai Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, a fost martirizat în urma unui atac efectuat de combatanții regimului sionist asupra anexei ambasadei Republicii Islamice Iran la Damasc, capitala siriană”, a relatat luni seară televiziunea de stat iraniană Irib, potrivit France Presse.

Forța Quds este ramura de operațiuni externe a Gardienilor Revoluției, precizează AFP.

19:00Ministerul Apărării din Siria anunță „mai mulți morți și răniți” în urma presupusului raid israelian.

Ministerul sirian al Apărării a anunțat luni că Israelul ar fi efectuat lovituri aeriene asupra unei anexe a ambasadei Iranului la Damasc, ucigând și rănind toate persoanele aflate în această clădire, „care a fost rasă de pe fața pământului”.

„Inamicul israelian a lansat lovituri aeriene dinspre Platoul Golan sirian ocupat, vizând anexa ambasadei iraniene din Damasc”, a afirmat ministerul sirian într-un comunicat. „Atacul a distrus întreaga clădire, ucigând și rănind pe toți cei aflați înăuntru. Acțiuni sunt în curs pentru recuperarea trupurilor și pentru salvarea răniților aflați sub dărâmături”, a adăugat ministerul.

Presupusul atac aerian al Israelului a vizat o clădire din Damasc

Informația vine în contextul în care și mass-media iraniană a transmis luni că o clădire aflată în apropierea ambasadei Iranului la Damasc s-a prăbușit după ce a fost lovită de un atac aerian al Israelului. Deși informația a fost transmisă de majoritatea presei de la Teheran, aceasta nu a oferit mai multe detalii privind atacul.

Agenția SNN a transmis anterior că locuința ambasadorului iranian și consulatul iranian din Damasc ar fi fost de asemenea vizate de lovituri.

SANA, o agenție de presă a statului sirian, a afirmat că o clădire a suferit pagube majore și că alte clădiri aflate în apropierea sa au fost de asemenea avariate, această sursă afirmând că clădirile se aflau în cartierul Mezzeh din Damasc.

Mohammad Reza Zahedi, general iranian de rang înalt, ar fi fost ucis

O presupusă lovitură aeriană a Israelului, lansată luni asupra capitalei siriene Damasc, l-a ucis pe generalul iranian Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt al forței de elită „Quds” a Teheranului care anterior a comandat și alte ramuri ale Gărzilor Revoluționare Iraniene, a anunțat agenția Reuters, citând o sursă din cadrul forțelor de securitate siriene.

Mohammad Reza Zahedi era unul dintre comandanții de rang înalt ai „Quds”, ramura Gărzilor Revoluționare Iraniene specializată în război asimetric și informații militare. Reza Zahedi a comandat anterior Forțele Aeriene ale Gărzii Revoluționare, precum și Forțele Terestre.

Moartea sa nu a fost confirmată deocamdată oficial de Teheran însă agenția Tansim transmite, citând surse neidentificate, că cinci persoane au fost ucise în consulatul iranian de la Damasc, care ar fi fost distrus complet în urma loviturii aeriene de luni.

Rețeaua Al-Arabiya, citând presa iraniană, transmite la rândul său că generalul Reza Zahedi a fost ucis în urma loviturii aeriene din Damasc.

„Nu comentăm informațiile din mass-media străină”, a răspuns luni seară un purtător al cuvânt al forțelor armate israeliene, după ce a fost întrebat despre acest subiect.

Dacă se confirmă moartea sa, Reza Zehadi ar fi cel mai important comandant pierdut de Iran într-o lovitură aeriană a unei puteri străine după asasinarea de către SUA a generalului Qassem Soleimani în ianuarie 2020 într-un atac cu dronă la aeroportul din Bagdad.

Soleimani era comandantul „Quds” în momentul morții sale.