Generalul iranian Qassem Soleimani, șeful forțelor de elită Quds, și comandantul miliției irakiene Abu Mahdi al-Muhandis, au fost uciși vineri dimineaţă într-un atac aerian lansat asupra convoiului lor pe aeroportul din Bagdad. Iranul amenință SUA că se va răzbuna, în timp ce președintele american Donald Trump a marcat momentul, publicând pe twitter o poză cu drapelul american. Departamentul de Stat al SUA și ambasada din Bagdad au cerut cetățenilor americani să părăsească imediat Irakul.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 15.00: Președintele americanDonald Trump a transmis un nou mesaj Teheranului. ”Iranul nu a câștigat niciodată un război, dar nu a pierdut niciodată o negociere!”, a scris el pe twitter.

UPDATE 13.50: Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a făcut apel la aplanarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, dar, în același timp, a sugerat că Berlinul susține decizia americanilor de a lansa atacul de la Bagdad care a dus la uciderea generalului Soleimani, afirmând că SUA au reacționat față de provocările Iranului.

Pe de altă parte, ambasade ale statelor europene au emis alerte de securitate pentru cetățenii lor.

UPDATE 12.56: Principalele burse mondiale scădeau vineri, în timp ce cotația petrolului se aprecia, după uciderea unui general iranian de rang înalt într-un raid american la Bagdad.

UPDATE 11.03: Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a scurtat vizita la Atena, de teama escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, armata israeliană fiind în stare de alertă.

UPDATE 10.59: China face apel la reținere și calm către toate părțile implicate, în special SUA.

UPDATE 10.52: Unii democrați nu privesc cu ochi buni atacul comandat de președintele Donald Trump, considerând că este o mișcare riscantă, într-o regiune deja periculoasă.

Joe Biden, posibil contracandidat al lui Trump, a transmis, pe twitter, că atacul ar putea declanșa un conflict major în Orientul Mijlociu.

Afirmând că generalul iranian trebuia să plătească pentru crimele sale împotriva trupelor americane și ale miilor de oameni nevinovați, el spune însă că Trump trebuie să dea explicații pentru strategia sa.

UPDATE 10.49: Premierul irakianAdel Abdul Mahdi a condamnat ”asasinarea” generalului Soleimani și a comandantului miliției irakiene.

UPDATE 10.25: Ministerul rus de externe consideră că uciderea generalului iranian în atacul american reprezintă un pas iresponsabil care va duce la escaladarea tensiunilor din întreaga regiune.

”Soleimani a servit cu loialitate cauza apărării intereselor naționale ale Iranului. Transmitem sincere condoleanțe poporului iranian”, se arată în mesajul ministerului rus de externe, potrivit BBC News.

UPDATE 10.23: Ambasada SUA din Bagdad le-a cerut cetățenilor să părăsească urgent Irakul, ca urmare a atacului, relatează BBC News.

UPDATE 9.51: Luptătorii miliției irakiene susținute de Iran trebuie să fie în stare de alertă pentru bătălia cu SUA care va urma, a transmis un comandant al miliției, potrivit Reuters, acesta adăugând că prezența militară americană în zonă se va încheia curând.

UPDATE 9.30: În timp ce președintele Donald Trump a reacționat postând pe twitter drapelul SUA, secretarul de stat american Mike Pompeo a publicat pe rețeaua socială o înregistrare video în care irakienii dansează pe străzi, de bucurie.

”Irakienii dansează pe străzi, în numele libertății, recunoscători că generalul Soleimani nu mai este”, a scris oficialul american.

UPDATE 8.37: Iranul va fi și mai hotărât în rezistența sa față de SUA, a declarat președintele iranian Hassan Rouhani, ca reacție la asasinarea generalului Qassem Soleimani, scrie Reuters.

"Martiriul lui Soleimani va face ca Iranul să fie și mai hotărât să reziste expansionismului Americii și să apere valorile noastre islamice. Fără niciun dubiu, Iranul și alte state din regiune care caută libertatea se vor răzbuna”, a spus Rouhani, potrivit televiziunii de stat.

„Inamicul american și cel israelian sunt responsabili pentru uciderea mujahidinilor Abu Mahdi al-Muhandis și Qassem Soleimani”, a declarat Ahmed al-Assadi, un purtător de cuvânt al Forțelor Populare de Mobilizare din Irak, care coordonează milițiile susținute de Iran.

Joi au avut loc atacuri împotriva a două ținte cu legaturi cu Iranul la Bagdad, au declarat oficiali americani pentru Reuters. Oficialii, vorbind în condiții de anonimat, au refuzat să ofere alte detalii.

Grupurile paramilitare irakiene au anunţat vineri că trei rachete au lovit aeroportul internațional din Bagdad, ucigând cinci membri ai grupărilor paramilitare irakiene și doi „invitați”.

Rachete au aterizat lângă terminalul de marfă aerian, incendiind două vehicule, ucigând și rănind mai multe persoane.

Update: Pentagonul a confirmat eliminarea lui Soleimani, transmițând într-un comunicat că „Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, transmite Mediafax.

Soleimani, care a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă și în străinătate.

El a contribuit la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite și dușmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită și Israel, s-au străduit să-l țină sub control.

Soleimani a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

Forțele Quds conduse de generalul Soleimani, însărcinate să efectueze operațiuni dincolo de granițele Iranului, au respins sprijinul președintelui sirian Bashar al-Assad atunci când acesta a fost aproape de înfrângerea din războiul civil care a început din 2011 și, de asemenea, au ajutat miliţiile irakiene să învingă organizaţia extremistă Stat Islamic din Irak.

Soleimani a devenit șeful Forțelor Quds în 1998, poziție în care a păstrat un profil scăzut ani de zile, în timp ce întărea legăturile Iranului cu gruparea Hezbollah din Liban, guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad și grupurile miliției șiite din Irak.

Referință: Şapte militari ucişi în urma unui atac cu rachete asupra aeroportului din Bagdad