Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a făcut apel la aplanarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, dar, în același timp, a sugerat că Berlinul susține decizia americanilor de a lansa atacul de la Bagdad care a dus la uciderea generalului Soleimani.

"Acțiunea americanilor este o reacție la o serie de provocări militare a căror responsabilitate revine Iranului”, a spus Ulrike Demmer, potrivit Reuters.

"De asemenea, privim cu îngrijorare activitățile Iranului în regiune și ne opunem unei escaladări periculoase”, a mai spus ea.

În schimb, Franța și Olanda au emis alerte de securitate pentru cetățenii lor ca urmare a atacului american din Irak și a situației din Iran, unde a fost decretat doliu național pentru uciderea generalului Soleimani.

Ambasada Franței în Iran i-a avertizat pe cetățenii francezi să stea departe de orice adunări publice sau mulțimi în cele trei zile de doliu național.

De asemenea, le-a recomandat să aibă un comportament ”prudent și discret”, mai ales în timpul deplasărilor.

În același timp, ministerul olandez de externe a avertizat asupra unor violențe crescânde în Bagdad, cerându-le cetățenilor olandezi să părăsească orașul, dacă este posibil.

Și Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis o atenționare de călătorie, avertizându-i pe cetățenii români care călătoresc în Orientul Mijlociu să evite adunările publice.