Fostul lider cubanez, Fidel Castro, l-a acuzat luni pe presedintele SUA Barack Obama ca a incercat sa duca cu vorba poporul cubanez in timpul vizitei sale de saptamana trecuta, ignorand realizarile regimului comunist, scrie Reuters.

Fidel CastroFoto: Agerpres

Vizita lui Obama urmarea consolidarea relatiilor dintre SUA si fostii sai dusmani din perioada razboiului rece, presedintele american spunand intr-un discurs adresat poporului cubanez ca a sosit timpul ca ambele natiuni sa lase in urma trecutul si sa se intoarca spre viitor "ca prieteni, ca vecini si ca o familie, impreuna."

"Ai putea spune ca oricine dintre noi risca un atac de cord ascultand aceste cuvinte", a spus Castro, numind discursul lui Obama ca fiind "imbracat in miere" si reaminting cubanezilor de eforturile SUA de a slabi si inlatura guvernul comunist.

"Ai putea spune ca oricine dintre noi risca un atac de cord ascultand aceste cuvinte", a spus Castro, numind discursul lui Obama ca fiind "imbracat in miere"si reaminting cubanezilor de eforturile SUA de a slabi si inlatura guvernul comunist.

Intrebat despre criticile lui Fidel Castro, purtatorul de cuvant de la Casa Alba John Earnest a spus ca administratia Obama s-a bucurat de modul in care poporul cubanez a primit presedintele SUA si de conversatiile pe care acesta le-a avut cu oficialii cubanezi.

"Faptul ca fostul presedinte s-a simtit nevoit sa raspunda cu o asa forta fata de vizita presedintelui, cred ca reprezinta un indicator pentru impactul vizitei presedintelui Obama in Cuba", a spus Earnest.

Obama nu s-a intalnit cu Fidel Castro in timpul vizitei sale, nici nu l-a mentionat in aparitiile sale publice.

Fidel Castro l-a criticat pe Obama pentru faptul ca nu a facut referire in discursurile sale la exterminarea populatiilor native atat in SUA, cat si in Cuba, nu a recunoscut evolutia Cubei in ceea ce priveste sanatatea si educatia, nu a lamurit cum Africa de Sud a avut acces la arme nucleare inaintea finalizarii apartheid-ului, presupunandu-se ca a fost implicat ajutorul din partea guvernului american.

Castro a mai atacat si industria turistica din Cuba, ce a crescut din 2014 pana in prezent. Acesta a declarat ca domeniul este dominat de mari corporatii straine ce se bucura de profituri de miliarde de dolari.