Propunerea PSD-PNL de comasa alegerile europarlamentare cu cele locale nu are legătură cu planurile pentru România în UE sau cu economiile făcute la buget, ci cu teama lui Marcel Ciolacu și a lui Nicolae Ciucă că-și vor pierde influența în partide, susține europarlamentarul REPER Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României.

Dacian CioloșFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

„E vorba de teama unor lideri politici de a-și pierde influența în partide dacă nu au susținere din partea masei alegătorilor și aleșilor din partid. Dl. Ciolacu cu dl. Ciucă probabil că vor să lucreze în continuare. Dl. Ciolacu are nevoie de un domn Ciucă care să aibă un rezultat cât de cât rezonabil la PNL. În același timp, dl. Ciolacu e interesat și să mai recupereze dintre primarii și consilierii locali nemulțumiți de la PNL sau care se tem că nu vor mai avea susținerea politică, dar va trebui să cântărească interesul de a-i atrage cu interesul de a menține PNL-ul condus de dl. Ciucă pe linia de plutire, ca să-l aibă partener la guvernare. Și atunci vor cântări în funcție de asta, dacă acceptă, dacă merg sau nu cu comasare. Comasarea asta nu-i pentru a reduce costurile. Haideți să fim serioși. Noi știm că democrația costă. Am mai avut alegeri separate, anul acesta avem mai multe rânduri de alegeri, e normal că ele trebuie suportate de la bugetul de stat”, a spus Cioloș într-un interviu pentru HotNews.ro.

Europarlamentarul susține că alegerile locale și cele europarlamentare sunt două lucruri total diferite, iar acum pe agenda dezbaterilor naționale în perspectiva alegerilor europene ar trebui să fie teme ce privesc „felul în care ar trebui să reformăm Uniunea Europeană, ca ea să funcționeze mai bine și Să nu lăsăm acest discurs doar populiștilor de extremă dreaptă”.

„România, este al 6-lea stat membru din Uniunea Europeană și ar trebui să fie foarte activă în a veni cu idei despre cum să reformăm instituțional Uniunea Europeană ca să putem face extinderea inclusiv spre Republica Moldova, despre cum să echilibrăm mai bine viziunea privind dezvoltarea economică, inclusiv a agriculturii, cu viziunea privind măsurile de mediu, Green Deal, despre cum va schimba economia și societatea europeană inteligența artificială și digitalizarea, despre cum să conectăm mai bine realitățile și nevoile cetățenilor de prioritățile politice europene. Ăsta ar trebui să fie subiectele la noi, despre cum menținem în continuare pe agendă nevoia de a investi în infrastructură, pentru că în România avem nevoie de fonduri europene pentru infrastructură”, a spus Cioloș.

De ce crede Dacian Cioloș că România a ratat momentul aderării la Schengen până acum, ce spune despre micul Schengen terestru România-Bulgaria-Grecia și ce planuri are pentru viitorul politc, aflați în interviul de mai jos.