111 spitale din tara sunt propuse spre comasare, iar alte 71 urmeaza a fi reprofilate in camine de batrani sau in centre de permanenta, a informat marti ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Este cunoscuta nevoia unei retea de camine pentru persoane varstnice, care sa preia o parte a asistentei sociale pentru aceasta categorie, motiveaza ministrul, adaugand ca in urma reorganizarii unitatilor spitalicesti nu vor fi facute disponibilizari. In ceea ce priveste sistemul de interventie de urgenta, se intentioneaza achizitionarea a 600 pana la 1250 de ambulante noi, a adaugat ministrul, intr-o conferinta de presa.

Cseke Attila, ministrul SanatatiiFoto: Agerpres

Vezi cele mai importante declaratii ale ministrului si comenteaza pe MedLive.ro.

Lista spitalelor propuse pentru comasare - descarca in format pdf.

Lista spitalelor propuse pentru reprofilare in cămine de bătrâni - descarca in format pdf.

Motivul reorganizarii spitalelor este legat in primul rand de pacienti. "Pacientul asteapta sa i se ofere serviciile de care are nevoie, asa ca trebuie dezvoltate posibilitatile de asistenta pe cat mai multe domenii de activitate", explica ministrul. "Din spitalele propuse pentru reorganizare, 49 au o singura linie de garda, pe anumite specialitati. Imaginati-va urmatoarea posibilitate: pacientul are o problema de medicina interna si se duce la spitalul respectiv, unde gaseste un oftalmolog sau un medic ORL, asa ca este transferat sau trimis la un spital mai mare, care sa aiba medici pe specialitatea respectiva. Asadar, existenta unei linii de garda la un spital nu rezolva neaparat problemele pacientilor."

Ministrul a mai spus ca, pana la finalul anului trecut, zece spitale au fost comasate sau desfiintate, dupa cum urmeaza: cinci spitale in judetul Dambovita, doua in judetul Bihor, doua in Bucuresti si unul in judetul Arges.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.