Pentru ca nu a reusit sa adune cele 200.000 de semnaturi care sa-i sustina candidatura la presedintie C.V. Tudor a recurs fara jena la liste contrafacute. Desi era de datoria Biroului Electoral Central sa verifice corectitudinea lor, institutia in cauza nu a semnalat nimic incorect in alcatuirea listelor, legalizandu-i candidatura liderului PRM. Totusi ilegalitatile sunt flagrante.

In dosarele originale se afla copii xerox ale listelor, inmultind astfel numarul sustinatorilor. Intr-unul dintre dosare se gasesc in dispret total fata de lege fise cu semnaturi din 2003 adunate pentru inregistrarea PRM la Tribunalul Bucuresti.

In plus multe semnaturi se repeta, iar din loc in loc lipsesc ori datele din actul de identitate, ori semnaturile celor care si-ar fi manifestat sustinerea pentru C.V. Tudor. Institutiile abilitate ar trebui sa verifice daca nu cumva fara numeroasele semnaturi contrafacute C.V. Tudor nu mai aduna cele 200.000 de semnaturi necesare candidaturii sale la presedintie.

Listele de sustinatori depuse la BEC pentru candidatura lui Corneliu Vadim Tudor la Presedintia Romaniei sunt pline de ilegalitati flagrante. Potrivit Legii nr. 370 din 20.09.

2004, "lista sustinatorilor este un act public, sub sanctiunea prevazuta de articolul 292 din Codul Penal" si trebuie sa cuprinda "data alegerilor, prenumele si numele candidatului, precum si prenumele si numele, data nasterii, adresa, denumirea, seria si numarul actului de identitate si semnatura alegatorilor care sustin candidatura".

Numeroase dintre listele cu semnaturi verificate de jurnalistii de la "Romania libera" incalca la greu aceste prevederi, punand sub semnul intrebarii validitatea candidaturii lui C.V. Tudor la Presedintia Romaniei. Alo, la BEC si la Parchetul General se aude?

Falsuri evidente

Pentru a iesi la numar, fiind necesare cel putin 200.000 de semnaturi, sustinatorii lui Vadim au operat o tehnica foarte simpla de pacalire: liste la xerox. In dosarul cu listele pe judetul Bihor exista patru asemenea liste xeroxate, desi e vorba despre dosarul original, care trebuie sa contina listele completate cu mana oamenilor.

Culmea culmilor, din aceste patru copii xerox ale caror originale nu stim pe unde au fost strecurate, doua sunt identice. Adica pe lista se afla aceiasi sustinatori, a doua oara. Un fals mai evident nici ca se putea. Fisa a fost completata de Dumitru Popa, domiciliat in comuna Tulca din judetul Bihor, asta daca persoana exista in realitate si nu va fi fiind o inventie peremista.

Dar ilegalitatile nu se opresc aici. O smecherie aplicata pe scara larga este trecerea numelor si a seriilor de buletin din alte surse sau pur si simplu inventarea lor si semnarea in serie de catre cel care a completat fisa in dreptul numelor.

Acest lucru reiese de pe foarte multe foi, unde semnaturile din dreptul diferitelor persoane sunt atat de asemanatoare, incat e clar ca au fost facute de aceeasi persoana. Aceasta situatie poate fi observata pe fisele completate de Andrei Micovschi, Ioan Bihoreanu, Ciorea Floarea, Ioan Caprar, Ioan Vaida (judetul Bihor), ca sa dam doar cateva exemple.

O alta posibilitate este ca un membru al familiei sa fi semnat pentru toti membrii, ceea ce este iarasi o incalcare a legii, pentru ca nimeni nu are dreptul sa exprime optiunea politica in numele altcuiva. Alte nume sunt trecute fara semnatura sau fara seria si numarul de buletin, toate trebuind anulate si scazute din numarul de sustinatori ai candidatului.

Acelasi fel de nereguli se gasesc si in dosarele altor judete, precum Hunedoara sau Botosani. Astfel, lista lui Ion Hortopan din Petrosani contine un nume fara serie si numar de buletin, in timp ce pe lista lui Petru Olaru din Botosani sunt multe semnaturi la fel. Sau or fi semanand atat de mult sustinatorii lui Vadim incat au ajuns sa si semneze la fel?

Liste din 2003, refolosite!

Tocmai in dosarul cu sustinatori din Sibiu si Covasna, unde bineinteles ca C.V.T. nu are multi simpatizanti, Gheorghe Manciu a gasit o modalitate ingenioasa de a scoate cat mai multi sustinatori la hectar.

El a pus in locul listelor de sustinatori la presedintie trei liste de semnaturi de sustinere pentru reinregistrarea PRM la Tribunalul Bucuresti, potrivit prevederilor Legii partidelor politice nr. 14/2003. Asadar aceste trei liste sunt din 2003... Dar eroul nostru a taiat Legea cu pixul si a pus o data convingatoare: 28.11.

2004, adica data alegerilor, care nu are nici o legatura insa cu ceea ce scrie in capul fisei. Iar ca data a completarii fisei a trecut 21 septembrie 2004. In felul acesta, liderul PRM s-a ales cu aproape 60 de sustinatori de acum un an de zile.

De altfel si in acest dosar continua semnaturile identice, precum si absenta unor serii si numere de buletin (cum ar fi fisa lui Ioan Stoita, din Gura Raului, judetul Sibiu, unde Avram si Eugenia Cont nu au in dreptul numelor aceste date de identificare). O lista haotica a intocmit Ion Marin din Turnu Rosu, care a luat o foaie goala si a trecut una sub alta nume, adrese si datele din buletin.

Pe capul listei nu scrie insa pentru ce a fost intocmita ea, iar o buna parte din semnaturi pot fi vazute de mai multe ori.

Lista fara nici o semnatura

La Braila, lista completata de Eugen Bujoi din comuna Chiscani, 20 de locuitori din comuna sunt trecuti fara semnatura... Oare nu stiau sa se semneze sau le-au fost trecute datele fara ca macar sa-i intrebe cineva? O alta lista din dosarul aceluiasi judet cuprinde nu mai putin de sase membri ai aceleiasi familii, semnati la fel.

Probabil ca cineva si-a asumat optiunea politica a familiei, fara drept de veto din partea celorlalti membri.

Aceste nereguli sunt izbitoare si pot fi observate de oricine se uita prin respectivele liste.

Ne intrebam atunci, pe buna dreptate, in ce fel controleaza Biroul Electoral Cen-tral aceste liste, de vreme ce contrafacerea lor grosolana trece neobservata si nesanctionata? Iar daca scadem numarul sustinatorilor pusi din burta, ii mai raman lui Vadim destule semnaturi pentru a candida? La aceste intrebari ar trebui sa raspunda institutiile statului pentru care se cheltuiesc bani buni de la

buget tocmai pentru a veghea la corectitudinea candidaturilor, adica Biroul Electoral Central si Curtea Constitutionala. Nu asteptam altce-va decat sa-si faca datoria.