Omul de afaceri american Philip H. Bloom, stabilit in Romania pana la arestarea sa in noiembrie 2005 in New Jersey, a fost condamnat la trei ani si opt luni inchisoare (46 de luni) pentru coruptie, frauda si spalare de bani.

Americanul, partener intr-o firma de consultanta cu Bogdan Baltazar (fost presedinte al BRD si secretar de stat in guvernul Petre Roman), trebuie sa plateasca si o amenda de 3,6 milioane USD, pentru obtinerea frauduloasa de contracte de reconstructie in Irak. Valoarea contractelor de reconstructie castigate prin mita de Bloom se ridica la circa 8,6 milioane USD.

Pedeapsa lui Bloom nu e nici macar la jumatatea celei de noua ani la care a fost condamnat Robert Stein, cel mai inalt functionar dintre complicii sai din Administratia Provizorie a Coalitiei din Irak (APC - guvernul civil american care atribuia si contractele de reconstructie).

Stein si cu subordonatii sai, militari si civili, masluiau licitatiile in favoarea lui Bloom, care licita prin compania sa Global Business Group si alte firme fantoma.

Complicii au primit o mita de circa un milion USD sub forma unor automobile de lux, bijuterii, bilete de avion, trabucuri, computere, proprietati imobiliare, ba chiar si favoruri sexuale ale unor prostituate, aduse special in vila lui Bloom din Bagdad.

Tot Bloom le-a pus la dispozitie conturile sale din Irak, Olanda, Elvetia si Romania, prin care a spalat circa doua milioane USD delapidati de functionarii APC.

Integral in Gandul