Dan Chisu a primit huiduieli, joi seara, in Laptaria lui Enache, unde si-a prezentat, in avanpremiera, filmul "Rosia Montana. Un destin de Sisif". Documentarul, proiectat in varianta scurta, cuprinde si imagini surprinse prin satelit, via Google, din patru exploatari aurifere de suprafata pe baza de cianuri,

Este vorba de Ovacik (Turcia), Waihi (Noua Zeelanda), Elco (Nevada, SUA) si Rio Narcia (Spania). In documentarul sau, Chisu sustine aceasta metoda de exploatare, aratand ca ea nu dauneaza mediului. El povesteste cum, in Noua Zeelanda, s-a spalat pe fata cu apa decontaminata si deversata in rau.

„Am aflat ca exploatarea cu cianuri e necesara, ca se poate face in conditii normale si fara alte riscuri decat acelea pe care nu le poate controla nimeni”, explica Dan Chisu in film. Totodata, el se arata „fascinat” de aceasta metoda folosita de companiile specializate in extragerea aurului din zacaminte de suprafata.

Argumentele prezentate in documentar au fost primite insa de public cu huiduieli, majoritatea spectatorilor fiind de parere ca filmul reprezinta doar „publicitate mascata pentru proiectul Rosia Montana”.

Integral in EvZ