Presedintele Traian Basescu a prezentat luni seara motivele pentru care nu da curs cererii ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de demitere a procurorului sef al sectiei a II din cadrul DNA. Basescu l-a numit pe Chiuariu "pavaza pentru infractori" si a afirmat ca actioneaza asa cum ii cer stapanii care l-au trimis in Guvern.

Printre motivele pe care presedintele le-a enumerat sunt:

  • Cererea facuta de ministrul Chiuariu la doar citeva zile de la instalarea in functie, ca procurorul Doru Tulus sa fie schimbat, fara o analiza a activitatii Sectiei a II-a si fara avizul CSM.
    " Acest lucru mi-a produs mare neincredere in domnia-sa", a spus Basescu.

  • Ordonanta de urgenta de modificare a Legii raspunderii ministeriale, initiata de Tudor Chiuariu, care a dus la "blocarea tuturor anchetelor pentru fostii si actualii ministri" si la desfiintarea Comisie de la Cotroceni

  • Ordonanta de urgenta, semnata de ministrul Chiuariu, prin care un teren apartinind domeniului public al statului a fost trecut in cel privat, pentru ca apoi sa fie vindut la suprapret unei societati private- asa numita "afacere Posta".

  • Ordonanta 47/2007, semnata de ministrul Chiuariu, prin care Inspectia fiscala nu mai poate fi solicitata de Parchete pentru a face controale.

    Din aceste motive, Traian Basescu a declarat ca nu va semna decretul de schimbare din functie a procurorului Doru Tulus, mai ales ca CSM a votat impotriva.

    "Ministru Chiariu este o pavaza pentru potentialii infractori. Cred in modul cel mai sincer ca cel care ar trebui sa plece este ministrul Chiuariu", a mai afirmat seful statului.

    Reactia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu

    In replica, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, sustine intr-un comunicat remis HotNews, ca decizia presedintelui Traian Basescu de a nu-l revoca din functie pe procurorul Doru Tulus ar fi "un atac politic" la adresa sa.

    „Presedintele, in loc sa raspunda, argumentat, la o cerere intemeiata pe lege, a ales sa lanseze un atac politic la adresa mea.

    Acest lucru nu este de natura sa contribuie nici la credibilizarea luptei anticoruptie si nici la stoparea practicii de a folosi institutiile statului in campania electorala.

    Presedintele nu ne spune, desi are aceasta responsabilitate, ce se va intampla cu abuzurile de la sectia a II - a.

    Am inteles ca domnul presedinte vrea ca aceste abuzuri sa continue”, se arata in comunicatul MJ.