Copyright: Leonardo Bereczky

In Romania se gaseste singurul Centru pentru Reabilitarea Ursilor Orfani din Europa. Ascuns in Muntii Hasmas, intr-o vale acoperita de paduri, in care accesul oamenilor este restrictionat, o echipa de cativa oameni isi dedica fiecare zi protejarii ursului brun romanesc. Incepand de anul acesta, marca Ursus se alatura eforturilor lor si printr-un parteneriat cu organizatia de conservare a naturii, WWF Romania, sustine activitatile centrului care va purta de aici inainte numele "Centrul Ursus pentru Reabilitarea Ursilor Orfani". E modul regelui berii din Romania de a sarbatori simbolul ursului brun care a calauzit marca inca de la infiintarea ei, de acum 135 de ani.

Dupa Rusia, Romania e casa pentru cea mai mare populatie de ursi din Europa, iar in tara noastra se gaseste singurul centru pentru reabilitarea ursilor orfani de pe continent. In fiecare an, 15-20 de pui de urs raman orfani si aproape doua treimi dintre ei ajung in grija unei echipe de oameni pasionati al caror scop este reintroducerea lor in mediul lor natural.

Copyright: Leonardo Bereczky

La 135 de ani de existenta, Ursus a ales sa celebreze ursul brun romanesc, simbolul care a insotit marca de-a lungul istoriei sale si de la care a imprumutat nu doar numele ci si atitudinea, personalitatea si, mai ales, o relatie cu totul speciala cu romanii. Astfel, in parteneriat cu organizatia WWF Romania, Ursus sustine activitatile Centrului din Muntii Hasmas, ce va purta de aici inainte numele "Centrul Ursus pentru Reabilitarea Ursilor Orfani". Sustinerea oferita contribuie la asigurarea resurselor necesare pentru intretinerea tarcurilor de pe traseul de reabilitare, hrana pentru puii de urs si resursele umane din cadrul centrului.

Un pui de urs petrece in medie doi ani in"Centrul Ursus pentru Reabilitarea Ursilor Orfani". Pe masura ce creste, el trece treptat in tarcuri tot mai mari pana in momentul in care este gata sa faca pasul spre libertate. In tot acest timp, ursul creste intr-un spatiu natural, de suprafata foarte mare, unde are toate conditiile pentru a creste in siguranta si a-si dezvolta in mod normal instinctele innascute. Scopul centrului este pastrarea independentei animalelor, motiv pentru care interventia oamenilor in dezvoltarea lor este extrem de subtila. Hrana este plasata in asa fel incat puiul este indemnat sa isi descopere singur sursele, pentru a-i imprima autonomie si independenta, dezvoltandu-i astfel instinctele de animal salbatic. Eliberarea se face in momentul in care ursul este pregatit sa se intoarca in padure si sa se protejeze singur.

Copyright: Leonardo Bereczky

Parteneriatul dintre Ursus si WWF Romania, una dintre cele mai importante organizatii de conservare a naturii, implicata activ in protejarea ursului brun din tara noastra, ofera o sansa tuturor puilor de urs care, din diferite motive, raman orfani. Evolutia Centrului Ursus pentru Reabilitarea Ursilor Orfani inseamna oferirea unor conditii similare celor din salbaticie unor ursi care altfel ar fi probabil privati de libertate, dar care acum vor contribui la bogatia biodiversitatii impresionante a Romaniei!