Arabia Saudita a anuntat luni ca a recunoscut independenta Kosovo, devenind astfel cea de-a 58-a tara care recunoaste tanarul stat balcanic, de la proclamarea independentei sale, in februarie anul trecut, transmite AFP.

"Avand in vedere legaturile de ordin cultural si religios pe care le avem cu poporul din Kosovo si in semn de respect pentru dorinta sa de independenta, Regatul Arabiei Saudite anunta recunoasterea Republicii Kosovo", se arata intr-un comunicat transmis de ministrul saudit de Externe agentiei de stat SPA.

"Arabia Saudita spera ca aceasta initiativa sa contribuie la consolidarea securitatii si stabilitatii in Kosovo si in tarile invecinate", se mai arata in comunicat.

Kosovo si-a proclamat independenta la 17 februarie 2008 si a fost recunoscuta de 58 de tari, printre care Statele Unite si majoritatea statelor din UE. Arabia Saudita este a doua tara araba care a facut acest lucru, dupa Emiratele Arabe Unite, in octombrie anul trecut.

Multi dintre etnicii albanezi, ce reprezinta populatia majoritara in Kosovo, sunt musulmani suniti, religie oficiala in Arabia Saudita.

Belgradul respinge independenta Kosovo, considerata provincie sarba. Serbia este sustinuta de Rusia in acest dosar. Nici Romania nu recunoaste noul stat balcanic.