Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va participa duminica, la Praga, la reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern ai Uniunii Europene cu presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, informeaza un comunicat al Administratiei prezidentiale.

Organizata la initiativa presedintiei cehe a Consiliului Uniunii Europene, reuniunea va permite, pentru prima data dupa schimbarea administratiei Statelor Unite, ca toti liderii celor 27 de state membre UE sa se intalneasca cu noul presedinte american.

Obiectivul intalnirii il reprezinta realizarea unei dezbateri asupra celor mai importante chestiuni ale agendei internationale si discutarea colaborarii UE-SUA in contextul planurilor de redresare economica si al masurilor necesare pentru intarirea reglementarii si supravegherii activitatilor financiare la nivel global.

Printre celelalte subiecte importante pe agenda reuniunii vor fi securitatea energetica si schimbarile climatice, urmand a se discuta despre caile de intensificare a cooperarii dintre UE si SUA pe aceste domenii. "In acest sens, va avea loc un schimb de opinii despre pregatirea Conferintei Partilor la Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice", se arata in comunicat.

De asemenea, sefii de stat si de guvern ai UE vor aborda in dialogul cu presedintele SUA aspecte privind situatia din Orientul Mijlociu, Iran, Afganistan si Pakistan.