Un cotidian central polonez a anuntat marti ca are dovezi ca seful Bisericii Ortodoxe a colaborat cu fostele servicii secrete SB, in vremea comunismului, informeaza Reuters. Un oficial al bisericii sustine ca relatia Mitropolitului Sawa cu SB a fost o simpla “cooperare, si nu colaborare”.

Cotidianul Rzeczpospolita arata ca mitropolitul a fost recrutat in 1965, el oferind numeroase rapoarte asupra preotilor pana la caderea comunismului. "Din arhive, se creeaza impresia unei persoane care incerca sa foloseasca SB pentru a stabili politica de personal a bisericii sale", afirma cotidianul, care a sprijinit ferm eforturile de demascare a agentilor politiei politice inca activi in viata publica poloneza.

Sawa spune ca a incercat doar sa isi protejeze biserica: "Poate ca tanara generatie este scandalizata de acest lucru. Dar eu spun ca a trebuit sa facem compromisuri pentru a salva Biserica Ortodoxa." Un oficial al Bisericii Ortodoxe Poloneze a intarit: "In general, mitropolitul Sawa nu neaga cooperarea (cu regimul comunist), dar afirma ca aceasta nu a reprezentat colaborarea cu regimul, in modul in care este inteleasa astazi."