Meteorologii chinezi ar putea modifica in mod artificial clima, daca vremea proasta va ameninta desfasurarea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, programata pe data de 8 august, a declarat un specialist chinez, potrivit Mediafax, care citeaza site-ul competitiei.

Directorul adjunct al Administratiei meteorologice din China, Chen Zhenlin, a facut aceasta afirmatie in timpul unei conferinte de presa de la Beijing.

Meteorologii chinezi se pregatesc pentru modificarea artificiala a climei inca din 2003, principala directie de cercetare fiind alungarea ploii, dar recunosc ca tehnologia este inca limitata. "Modificari climatice artificiale sunt posibile in caz de ploaie slaba. Daca vor exista insa averse, nu putem face nimic", a precizat Zhenlin.

Potrivit lui Qiao Lin, responsabil cu previziunile meteorologice in cadrul CMA, prognoza meteo oficiala pentru ziua de deschidere a JO-2008 va fi disponibila abia la 1 august, cu o saptamâna inainte de inceperea competitiei.

Qiao Lin a adaugat ca statisticile meteorologice pentru Beijing, in perioada 1951-2007, indica o probabilitate de 47 la suta ca in 8 august sa ploua slab. in schimb, aceeasi statistica indica o posibilitate minima de averse. Totusi, oficialul chinez a mentionat ca aceste date statistice nu tin loc de previziune meteorologica.

Aceleasi analize statistice arata o probabilitate mare de timp calduros si umed, cu ploi la fiecare trei zile, la mijlocul lunii august.