Un judecator londonez a cerut astazi guvernului britanic sa suspende toate actiunile privind ratificarea Tratatului de la Lisabona, pana cand nu va fi judecat recursul unui cetatean care a cerut organizarea unui referendum, informeaza AFP.

Stuart Wheeler, un om de afaceri in varsta de 73 de ani, care a donat conservatorilor o suma record in 2001 - 6,7 milioane de euro, contesta decizia premierului Gordon Brown de a nu organiza un referendum pe tema Tratatului UE si de a ratifica acordul prin Parlament.

Wheeler a obtinut un recurs privind legalitatea acestei decizii, dupa audierile organizate la tribunal in 9 si 10 iunie.

Dar Parlamentul britanic a ratificat intre timp Tratatul de la Lisabona, dupa ce regina a dat asentimentul legii care aproba Tratatul. Pentru ca ratificarea sa fie completa, Londra trebuie sa depuna documentele la Roma.

Judecatorul inaltei curti londoneze si-a exprimat "surprinderea" ca Guvernul a continuat procedura de ratificare, desi recursul lui Wheeler este inca in pronuntare.

"Curtea se asteapta ca decizia sa fie luata saptamana viitoare. Guvernul britanic este invitat sa suspende toate actiunile pana la luarea acestei decizii", a declarat judecatorul.

Imediat dupa cererea judecatorului, premierul britanic Gordon Brown a anuntat ca nu va exista o ratificare definitiva a Tratatului pana cand inalta curte londoneza nu va lua o decizie definitiva in acest caz.