Alegeri locale in Franta. Scrutinul de astazi reprezinta o ocazie pentru cei peste 44 de milioane de francezi cu drept de vot de a-i alege pe cei peste 36.000 de primari, dar si pentru a aprecia primele 10 luni de mandat ale presedintelui Nikolas Sarkozy, a carui popularitate este in scadere, potrivit sondajelor.

Potrivit corespondentului Radio Romania Actualitati, jumatate dintre francezi cred ca, daca Uniunea pentru o Miscare Populara, la putere, pierde batalia in marile orase ale tarii, aceasta se va traduce printr-o infrangere personala a presedintelui Sarkozy.

Socialistii lui François Hollande spera sa castige de la UMP, rivalul lor de dreapta, orase importante, precum: Marsilia, Tolouse si Strasbourg. La Paris ultimele sondaje date publicitatii il dadeau drept favorit pe actualul primar socialist Bertrand de la Delanoë, care ar castiga detasat in fata contracandidatei sale de dreapta, Françoise de Panafieu. Se estimeaza de asemenea ca socalistii vor ramane la putere fara mari probleme si la Lyon.