Alteta Sa Regala, Principele Radu Duda, a anuntat, astazi, la Targu Mures, ca acesta este ultimul an cand va mai fi reprezentant al Guvernului Romaniei, informeaza NewsIn.

„A fost prea mult. Sunt deja 7 ani. Prefer sa continui aceste lucruri de pe un alt temei. Anumite deziderate ale mele s-au implinit. Romania a intrat in NATO, in UE, acum insitutiile trebuie sa-si faca treaba lor. Acum noi trebuie sa facem altceva. Este timpul sa pun punct”, si-a motivat el decizia.

El a precizat ca in ultimii 7 ani fiecare membru al familiei regale a avut intre 500 si 700 de angajamente publice anuale. „E mult in conditiile in care doi din cei patru sunt octogenari. Mai mult decat sa dai puterea exemplului personal nu ai ce face. Lumea incepe din ce in ce mai mult sa inteleaga importanta regalitatii in Romania”, a spus Alteta Sa.

Pricipele s-a declarat multumit ca Romania este singura tara care se conduce dupa o Constitutie republicana, dar in care familia regala ocupa o pozitie institutionalizata atat de puternica. Radu Duda a mai precizat ca familia regala din Romania nu ocupa o pozitie doar de protocol. „Mai de protocol este ce se intampla in occident, unde familiile regale au un rol pur simbolic, care nu atinge niciodata elementul administratiei sau politicii”, a afirmat el.

El a mai spus ca principesa Margareta va face greu fata imaginii regelui Mihai atunci cand va deveni regina. „O sa vedem peste vreo 30 de ani. Principesa Margareta este un om pregatit pentru acest lucru de multi ani. Spuneti-mi cinci oameni politici din Romania care au absolvit Universitatea din Edinburgh, stiinte Politice, Relatii Internationale si Sociologie. Spuneti-mi cinci oameni politici de varf din Romania care au lucrat la ONU 10 ani. Asta inseamna competenta. in plus, a fost colega de generatie cu oameni care conduc lumea in acest moment, deci este si garantia ca o conduc bine. Nu chiar din anul ei, dar din generatia ei”, a spus Radu Duda.