Reprezentantii minerilor din Valea Jiului se intalnesc, astazi, cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, dupa ce administratia Companiei Nationale a Huilei Petrosani a refuzat sa le ofere ortacilor o majorare salariala de 25%, anunta NewsIn.

Presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Zoltan Lakatos, a declarat, ieri, ca minerii au declansat conflictul de munca, dupa ce negocierile cu Compania Nationala a Huilei Petrosani pe tema cresterilor salariale din noul contract colectiv de munca au esuat. Sindicalistii au cerut o crestere a salariilor cu minimum 25%, in timp ce administratia Companiei a oferit o majorare de numai 10 procente.

O delegatie a Ligii Sindicatelor Miniere se va intalni, astazi, cu ministrul Economiei, pentru a ajunge la o intelegere privind revendicarile ortacilor.

Pe langa majorarea salariilor cu cel putin 25%, minerii mai solicita alinierea prevederilor din noul contract colectiv de munca cu cele din contractul la nivel national, cu cele la nivel de ramura minerit si geologie si cu dispozitiile din Codul Muncii. Sindicatele mai cer reorganizarea Companiei Nationale a Huilei Petrosani si stergerea datoriilor istorice, dar si notificarea Comisiei Europene in privinta ajutorului de stat, care va fi acordat companiei pentru perioada 2008-2018.