Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor dezbate pe 31 martie recursul la condamnarea generalilor Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac la cate 15 ani de inchisoare si degradare militara, in dosarul Revolutiei de la Timisoara, relateaza NewsIn.

Generalii Stanculescu si Chitac nu pot fi exonerati de raspundere penala pentru ca au executat ordinul lui Ceausescu de a trage in manifestantii de la Timisoara, se arata in motivarea condamnarii celor doi.

Probele administrate confirma faptul ca Victor Stanculescu a facut parte din comandamentul care a condus actiunea de reprimare a manifestatilor de la Timisoara si a exercitat cu "vadit exces de zel" atributiile ce i-au revenit in cadrul acelui comandament. De altfel acest lucru a determinat si numirea sa de catre Nicolae Ceausescu, in seara de 20 decembrie 1989, in functia de comandant militar unic al muncipiului Timisoara.

In cazul lui Mihai Chitac reiese ca acesta a facut parte din structurile de conducere a actiunii de reprimare a manifestantilor din Timisoara, "implicandu-se in mod vadit in executarea ordinului ce a avut ca urmare impuscarea mortala a 72 de persoane si ranirea altor 253 dintre care multe foarte grav".

Stanculescu si Chitac au fost condamnati in data de 3 aprilie, de ICCJ, la cate 15 ani de inchisoare si degradare militara, in procesul Revolutiei de la Timisoara.