Comisia Europeana ar putea decide elimininarea taxelor de import pentru cereale, masura ce ar permite mentinerea pretului acestora la nivelul actual, relateaza Rador.

Propunerea Comisiei ar urma sa fie adoptata in aceasta luna si a fost formulata in contextul majorarii preturilor la cereale pe piata europeana.

Firmele romanesti din Industria de Morarit si Panificatie afirma ca eliminarea taxelor de import pentru cereale este in masura sa evite o explozie a preturilor. Daca taxele de import ar fi eliminate, Romania ar avea acces la stocuri de milioane de tone de grau, care sunt disponibile in estul granitelor tarii.

Este vorba despre productia din Rusia, Ucraina sau Kazahstan. Chiar daca micii producatori ar fi afectati, masura este benefica din punct de vedere economic. Pretul graului a fost in ultimii doi ani un pret de referinta mondiala. In Romania, productia de grau a scazut anul acesta din cauza secetei, iar patronatele din domeniu au anuntat ca pretul cerealelor este de doua ori mai mare decat in 2006.