Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ca va trimite, la inceputul saptamanii viitoare celor doua comisii juridice ale Parlamentului si Consiliului Superior al Magistraturii partea generala a noului Cod de Procedura Penala.

El a mai precizat ca partea generala a noului Cod va fi postata pe site-ul Ministerului Justitiei pentru ca ea sa poata fi dezbatuta, relateaza NewsIn.

Ministrul Chiuariu a precizat ca noul Cod de Procedura Penala isi propune sa gaseasca un echilibru intre dreptul ascuzarii si cel al apararii. El a precizat ca noul cod isi propune sa rezolve unele probleme cronice ale sistemului judiciar printre acestea numarandu-se supraincarcarea parchetelor si instantelor, durata excesiva a procedurilor, deschiderea unor proceduri abuzive, tegiversarea nejustificata a cauzelor si nesolutionarea cauzelor din motive procedurale.

Deputatii au votat in unanimitate, in octombrie, o serie de modificari aduse Codului de Procedura Penala si Codului Penal, printre care pedepsirea persoanelor care, aflandu-se in exercitiul functiunii, divulga informatii din dosarele penale. Alte prevederi vizau regimul efectuarii perchezitiilor sau interceptarilor, modificari criticate deopotriva de specialisti si de mass media.

Clubul Roman de Presa, mai multe ONG-uri si unii politicieni i-au cerut presedintelui Traian Basescu sa retrimita in Parlament legea pentru modificarea Codului Penal, intrucat aceasta poate limita drepturile la libera exprimare a ziaristilor.