​O fetiță în vârstă de un an și jumătate și tatăl acesteia au suferit arsuri de cornee în urma expunerii „accidentale” la o lampă cu ultraviolete la Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu din București. Conducerea spitalului spune că a demarat o anchetă care este în desfășurare în acest moment. Un asistent medical implicat şi-a depus demisia în urma incidentului, iar o infirmieră nu va mai activa într-o zonă în care au acces pacienţi.

Spitalul GomoiuFoto: AGERPRES

"Pacienta minoră, în vârstă de un an şi jumătate, s-a prezentat la camera de gardă a spitalului însoţită de tatăl său, prezentând simptome respiratorii. În urma testelor rapide, a fost depistată infecţia cu virus respirator sinciţial, ceea ce a impus ca atât copilul, cât şi tatăl să fie izolaţi în spaţiul special destinat pacienţilor care prezintă acest tip de infecţie. După finalizarea consultaţiei, pacienta a primit din partea medicului recomandare de tratament la domiciliu. Precizăm faptul că, în timpul examinării, medicul de gardă a constatat că lampa UV era în funcţiune şi a procedat la închiderea acesteia. În urma anchetei interne derulată ulterior, a reieşit faptul că pacienta minoră şi părintele însoţitor au fost expuşi accidental la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat îngrijiri medicale", au transmis reprezentanții spitalului, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții spitalului spun că a fost demarată o anchetă internă în acest caz: „Menţionăm că ancheta internă a fost demarată de conducerea unităţii sanitare, care s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în spaţiul public, până în acest moment neexistând o sesizare oficială din partea familiei pacientei. În ziua de 14.01.2023, la ora 12:45, familia a fost contactată direct de către directorul medical al Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, care a exprimat regretul pentru producerea incidentului şi s-a interesat despre starea de sănătate a pacientei şi a tatălui, oferind tot sprijinul medical pe care spitalul îl poate furniza.”

Incidentul este unul „absolut regretabil, care este însă izolat şi nu caracterizează sub nicio formă activitatea medicală desfăşurată în mod curent de personalul din cadrul Spitalului Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu”, mai spun reprezentanții spitalului.

Reprezentanții spitalului se află în contact permanent cu părinții pacientei, iar starea de sănătate a acesteia „este bună până în acest moment”, mai spune conducerea Spitalului Gomoiu.

Rafila trimite Inspecția Sanitară de Stat la Spitalul Gomoiu

Ministrul Sănătății a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, ce măsuri poate dispune instituția pe care o conduce în acest caz, având în vedere faptul că Spitalul Gomoiu nu se află în subordinea Ministerului Sănătății, ci în cea a Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București - Primăria Capitalei.

Alexandru Rafila spune că va trimite Inspecția Sanitară de Stat la Spitalul Gomoiu și, eventual, și Corpul de Control: „Va merge Inspecţia Sanitară de Stat şi eventual putem trimite şi reprezentanţi ai Corpului de Control. Înţeleg că este o anchetă administrativă. Am primit o informare din partea conducerii acestei unităţi, care precizează faptul că într-o cameră în care funcţiona o lampă cu ultraviolete, un adult şi un copil au stat 45 de minute. Rămâne să avem informaţii referitoare la starea lor de sănătate, dacă a fost sau nu afectată în vreun fel.”

În timp ce conducerea Spitalului Gomoiu a sugerat că una dintre cauzele acestui incident este aceea că spitalul nu are de unde să angajeze personal calificat, ministrul Sănătății afirmă că „Nerespectarea unei proceduri nu are legătură, din punctul meu de vedere (cu lipsa de personal - n.red.). Nu îţi trebuia o foarte mare specializare să ştii că atunci când într-o încăpere este o lampă cu ultraviolete în funcţiune ea trebuie oprită când persoanele pătrund în încăpere. Nu ştiu dacă acesta este un motiv.”