Ianuarie este luna în care toată lumea vrea să slăbească, după excesele de sărbători. Multe diete încep chiar pe 1-2-3 ianuarie sau în primele zile din an - „mai ales dacă este început de săptămână, așa se întâmplă”, declară pentru HotNews.ro Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională. Care sunt însă secretele din spatele unei diete eficiente și sănătoase?

DietăFoto: Wanida Prapan | Dreamstime.com
  • Care sunt riscurile unei diete bruște și ale înfometării, așa cum multă lume începe să țină la început de ianuarie sau măcar are în plan să țină?
  • Este neapărat necesară vizita la un nutriționist pentru a slăbi sănătos?
  • Cum poți să te hrănești echilibrat și sănătos, fără să te înfometezi, iar în același timp, să începi să dai jos din kilogramele acumulate în plus?
  • De ce este bine să renunțăm complet la carne, măcar o vreme, în această perioadă?
  • Ce am acumulat repede se dă jos repede - cât e mit și cât e realitate în ceea ce privește retenția de apă și cum o combatem?

Dietă / Foto: Dmytro Flask | Dreamstime.com

Ianuarie, luna dietelor bruște: Înfometarea trebuie să fie ultima noțiune în orice dietă

În primul rând, în primele zile ale lunii ianuarie vorbim, în cele mai multe cazuri, despre diete bruște, subliniază nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Este neapărat necesară vizita la nutriționist pentru a slăbi sănătos? Nu neapărat, este răspunsul nutriționistului Lygia Alexandrescu: „Primul doctor este chiar pacientul - fiecare știe cel mai bine ce funcționează pentru el. Poate trebuie personalizat puțin, pentru că se mai modifică hormonal anumite lucruri - odată cu vârsta mai scade viteza metabolică și atunci poate că mai sunt niște lucruri de lămurit. Dar în rest, fiecare știe cel mai bine ce funcționează pentru el.

Înfometare / Foto: Francesco Alessi | Dreamstime.com

Ianuarie este luna dietelor bruște, când multă lume trece - sau măcar își propune să o facă - de la excese alimentare la înfometare. Înfometarea ar trebui însă ultima variantă pe care o luăm în calcul, atunci când vrem să scăpăm de kilogramele în plus. Dieta nu ar trebui sub nicio formă să însemne înfometare, subliniază nutriționistul Lygia Alexandrescu: „Ultima noțiune pe care trebuie să o folosim în dietă este înfometarea. După o avalanșă de alimente, în perioada sărbătorilor, oprirea bruscă a numărul de calorii, adică valoarea energetică a alimentelor pe care le ingerăm, înseamnă un dezechilibru pentru organism și mai ales pentru imunitate.”

Lygia Alexandrescu, nutriționist / Foto: HotNews.ro.

Ce mănânci în așa fel încât să îți țină de foame, dar să nu îngrașe

Cum poți însă să te hrănești echilibrat și sănătos iar, în același timp, să începi să dai jos din kilogramele acumulate în plus? „Sigur că nu vom continua cu alimente în același ritm ca în perioada sărbătorilor de iarnă. Dar nici nu vom începe să ne hrănim cu apă și iaurt cînd este frig afară”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Ce putem mânca concret în această perioadă, pentru a scăpa de kilogramele în plus? Multă lume se hrănește cu carne slabă la grătar lângă care pune o salată în perioada dietei, însă după sărbătorile de iarnă, când s-a consumat foarte multă carne, aceasta nu este cea mai fericită variantă: „Excludem în primul rând carnea, pe care o înlocuim cu o brânză mai puțin sărată. După atâta carne consumată de sărbători, legumele la cuptor cu puțină brânză sunt binevenite”, este sfatul Lygiei Alexandrescu.

Ce putem mânca, în schimb? „Este mai bine să mergem pe legume la cuptor, cu puțină brănză. Spre exemplu, un sufleu de conopidă, cu ou și puțină mozarella sau caș dulce. Este o mâncare foarte sățioasă, ține de foame, este plină de fibre. Practic, sistemul imunitar este echilibrat.”

Dietă / Foto: Puhhha | Dreamstime.com

De ce este bine să renunțăm complet la carne, o perioadă

Renunțăm însă complet la carne în această perioadă? Ce spune nutriționistul? „Lăsăm o vreme carnea deoparte, pentru că tocmai am trecut prin această perioadă în care am consumat foarte multă carne. Sigur însă că putem consuma și carne, din când în când. Putem relua consumul de carne la o săptămână după sărbători, de 2-3 ori pe săptămână, dintre care o dată pește.

Carnea poate fi înlocuită cu succes nu doar cu o brânză mai puțin sărată și cu puține grăsimi, ci și cu salate de rădăcionase - pentru că nu mai avem la dispoziție castraveți și roșii de calitate, așa cum avem vara. „Rădăcinoasele au putere foarte mare din punct de vedere energetic. În plus, ajută colonul, curăță colonul, au fibre foarte multe.”

Foarte recomandate sunt și supele cremă, ciorbele de legume, tot ceea ce înseamnă soteuri de legume - broccoli, conopidă - mămăligă cu iaurt sau kefir: „Variante alcaline, variante ușoare. Nu scoatem complet nici proteinele - rămân lactalele, rămâne un ou, din când în când. Toate mesele trebuie să fie bogate în fibre, în așa fel încât să putem face curățenie generală pe colon.”

Ceai / Foto: Elena Schweitzer | Dreamstime.com

Ceaiurile diuretice - dușmanul retenției de apă

Nu în ultimul rând, ceaiurile diuretice ar trebui să nu lipsească în această perioadă, pentru a scăpa de retenția de apă: „Se mănâncă murături, se mănâncă cârnați, se mănâncă tot ce înseamnă mâncare tradițională. Asta înseamnă multă sare și, automat, retenție de apă. Ne trezim cu mâinile și picioarele umflate”, explică Lygia Alexandrescu.

Acesta este motivul pentru care un ceai de soc, de zmeură sau de hibiscus poate face minuni: „Ne ajută să ne subțiem din nou membrele și obrajii și ne ajută ca, undeva în 3-4 zile, să dăm jos repede ceea ce s-a pus repede.”

Ceea ce s-a acumulat de sărbători nu este, de cele mai multe ori, grăsime, deoarece timpul a fost prea scurt, ci retenție de apă, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu: „Ce se reține după sărbători este apă, nu grăsime. Nu ai timp să pui grăsime. Grăsimea se croșetează în timp, țesutul adipos se construiește în timp. Ai nevoie de 9.000 de kilocalorii ca să aduni un kilogram de grăsime: „Noi nu avem timp într-o săptămână să consumăm atât de mult în exces și avem și un metabolism bazal, mai avem și termoreglare care consumă. Și atunci, nu se pune problema să fie grăsime. Dar retenția de apă poate aduce 2-3 kilograme în plus. Și atunci, cu dieta alcalină și ceaiuri reușim să ne reechilibrăm”, este sfatul nutriționistului Lygia Alexandrescu.

Foto: Dreamstime.com.