Publicatia britanica The Telegraph a realizat o selectie a inventiilor militare americane, de la discutabilii lilieci "piromani" din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, pana la asa-zisul "jeep zburator".

Inventii militare americaneFoto: Colaj foto

Jet pack, rocket belt sau rocket pack - diferite tipuri de dispozitive de zbor individuale, propulsate cu ajutorul jeturilor de gaze. Conceptul si-a facut aparitia in anii 1920. De atunci, au fost construite si testate mai multe modele dar, pana acum, niciunul nu a fost produs la scara comerciala. In prezent, singura utilizare practica a dispozitivului este pentru activitatile extravehiculare ale astronautilor. In ciuda dezvoltarii tehnologice, provocarile legate de corpul uman, atmosfera si gravitatia Pamantului raman obstacole in calea ultilizarii "jet pack-ului" la potential maxim in domeniul militar sau ca mijloc de transport personal. Armata americana a testat anumite variante, dar in cele din urma a renuntat la ele, intrucat dispozitivele sunt prea grele ca pilotii sa aterizeze in siguranta.

Long Range Acoustic Device (LRAD) - un dispozitiv acustic dezvoltat ca raspuns la atacul terorist asupra USS Cole din octombrie 2000. LRAD fost conceput initial pentru a avertiza navele militare americane de apropierea ambarcatiunilor neidentificate, insa a intrat apoi in arsenalul armelor neletale. LRAD este utilizat de mai multe nave militare americane.

Bomb Bat - Conceput ca o modalitate "low-tech" de a incheia cel de-al doilea Razboi Mondial, planul consta in atacarea Japoniei folosind lilieci, care urmau sa transporte o incarcatura exploziva. S-a luat in considerare faptul ca liliecii au tendinta de a se adaposti in locuri intunecoase si umede si pot sustine in zbor mai mult decat propria greutate. Bombele purtate de lilieci aveau un temporizator incorporat, care detona incarcatura exploziva, dupa o anumita perioada. Testele au scapat insa de sub control, iar cativa lilieci au incendiat baza aeriana Carlsbad din New Mexico, unde se desfasurau experimentele. O bomba mai "hi-tech" a fost in cele din urma folosita pentru a pune capat razboiului din Japonia.

Exploding Cigar - tigara care explodeaza la scurt timp dupa ce a fost aprinsa. Aceste tigari contin o substanta chimica exploziva in apropiere de filtru sau un dispozitiv non-chimic care explodeaza atunci cand este expus la caldura. Se speculeaza ca in anii '60, CIA-ul ar fi folosit tigari explozive in incercarea de a-l asasina pe Fidel Castro.

Ronsonator - un dispozitiv de autoaparare numit dupa Jon Ronson, scriitorul a carui vizita la un centru american secret de cercetare militara a fost transformata in filmul "The men who stare at goats".

Puke Ray - arma neletala, care afecteaza vederea "tintei" si ii induce acesteia o stare de greata, daca este folosita la o distanta de pana la 2.400 de metri.

Flying Humvee - Transformer sau TX este un "jeep zburator" complet automatizat, care pe de o parte functioneaza ca un vehicul obisnuit, iar pe de alta parte este capabil sa se ridice de la sol pentru a evita bombele. Proiectul este in curs de dezvoltare, insa ideea a fost propusa pentru prima data de catre cercetatorii de la Airborne Forces Experimental Establishment din Ringway, Manchester in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.