Ministrul adjunct de externe libian Abdelati Obeidi a declarat duminica, in cadrul unei intalniri cu premierul grec George Papandreou, ca Libia vrea sa puna capat luptelor din tara, informeaza Reuters. Obeidi a zburat duminica la Atena pentru a-i transmite premierului grec un mesaj de la liderul libian Muammar Gaddafi. Vizita sa vine dupa ce Papandreou a purtat o convorbire telefonica cu primul-ministru libian Al-Baghdadi Ali Al-Mahmudi sambata, cu privire la evolutiile din Libia.

Premierul grec George Papandreou si Ministrul adjunct de externe libian Abdelati Obeidi, duminica, in Atena Foto: Reuters

"Se pare ca autoritatile libiene cauta solutii", a declarat Ministrul de Externe grec Dimitris Droutsas, dupa intalnirea dintre Papandreou si Obeidi.

Un oficial al guvernului grec a declarat pentru Reuters ca Obeidi a spus ca "Libia isi doreste sa puna capat razboiului". Abdelati Obeidi a anuntat ca in zilele urmatoare va efectua vizite oficiale in Malta si in Turcia.

Obeidi a fost prim-ministru in cadrul regimului Gaddafi la sfarsitul anilor '70, iar mai tarziu a ocupat functia de sef al Congresului General al Poporului.

Autoritatile libiene se confrunta cu un regres politic si diplomatic dupa demisia unui consilier apropiat al lui Gaddafi. Dr. Ali Tikri, diplomat senior, fost ministru al Afacerilor Externe si ambasador al Libiei la ONU, s-a alaturat taberei rebele, potrivit AFP.

Ministrul de externe libian Moussa Koussa "a dezertat" si cere azil politic in Marea Britanie. Koussa a sosit in Marea Britanie miercuri, cautand azil politic dupa ce a renuntat la functia pe care o detinea in guvern, in semn de protest impotriva atacurilor fortelor pro-Gaddafi asupra civililor, a declarat un apropiat al lui Koussa pentru Reuters.