Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut prezentator TV din Rusia și propagandistul favorit al Kremlinului, a amenințat într-un nou acces de furie că armata rusă se va întoarce la Paris și Berlin, și că îi va judeca la Haga pe „bastarzii” din Europa.

Vladimir Soloviov viseaza la intrarea trupelor ruse in Paris si BerlinFoto: Captura video

„Vreți un proces la Haga? Atunci vă vom judeca la Haga! Vom veni la Haga la fel cum am venit la Nürnberg (n.r. o referință la procesele de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial) pentru a vă judeca, bastarzilor!”, exclamă Soloviov.

„Vom veni la Haga, ne vom întoarce la Paris ca în secolul XIX și la Berlin ca în secolul XX”, își continuă el amenințările, referindu-se la înfrângerea Franței în Războaiele Napoleoniene și a Germaniei naziste în 1945.

„Soldatul rus trebuie să le amintească din nou bastarzilor europeni în secolul XXI că trebuie să se gândească la noi cu respect! Vă vom forța! Va fi greu? Foarte. Vor fi atacuri asupra orașelor noastre? Da”, continuă el pe un ton grav.

„Vor primi naziștii europeni tot ce le pot da stăpânii lor americani? Bineînțeles. Vor impune sancțiuni suplimentare asupra noastră? Da”, afirmă Soloviov în monologul său.

Soloviov, supărat pe SUA sau UE?

Dată fiind referința la armamentele americane ce ar urma să fie trimise Europei, nu este clar dacă accesul de furie a lui Soloviov a fost declanșat de anunțul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, când este așteptat ca Joe Biden să anunțe oficial că SUA vor trimite sisteme Patriot Ucrainei, sau comentariile făcute la finalul lunii noiembrie de Ursula von der Leyen privind înființarea unei instanțe internaționale sub egida ONU care să judece crimele de război ale Rusiei.

La doar o zi după afirmațiile în acest sens ale președintelui Comisiei Europene, Kremlinul a denunțat planul UE, afirmând că un astfel de tribunal nu va avea nicio legitimitate și va fi condamnat de Moscova.

Ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, a declarat însă pe 13 decembrie că Olanda ar fi dispusă să găzduiască un nou tribunal, susţinut de ONU, pentru a judeca invazia declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Hoekstra a mai afirmat că Olanda ar căuta sprijin internaţional şi finanţare pentru tribunal împreună cu UE și că noua instanţă nu ar trebui să interfereze cu activitatea Curţii Penale Internaţionale (CPI), care este găzduită tot în Olanda.

Propagandiștii ruși vorbesc tot mai des despre un proces la Haga

Deși nu e clar ce l-a înfuriat din nou pe Soloviov, interesant este că propagandiștii ruși par să facă referiri tot mai dese la un eventual proces la Haga privind crimele de război ale Rusiei.

La sfârșitul lunii noiembrie Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today, a vorbit despre acest lucru chiar în emisiunea lui Soloviov de la televiziunea Rossiya-1.

„Oamenii care se tem de [Curtea Penală Internațională de la] Haga, ascultați: ar trebui să vă fie frică să pierdem, să fim umiliți și să vă fie frică să vă trădați poporul”, afirma ea.

„Permiteți-mi să vă spun că, dacă reușim să pierdem, Haga, indiferent dacă va fi real sau ipotetic, va veni până și după un măturător stradal care mătură pietrele cubice din spatele Kremlinului”, susține ea.

„Nu intra în pădure dacă ți-e frică de Haga”, conchide ea un monolog mai lung, într-o aparentă referință la o zicală rusească: „nu intra în pădure dacă ți-e frică de lupi”.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a evocat și el posibilitatea unui proces la Haga într-un interviu acordat la începutul acestei săptămâni.

Răspunzând acuzațiilor tot mai vocale în anumite cercuri din Rusia potrivit cărora numeroasele sale critici aduse comandamentului militar de la Moscova sunt de dragul notorietății, sau „din interese pur mercantile”, după cum le numea el în interviu, Ghirkin a afirmat:

„Chiar și aici am un raționament foarte puternic: Dacă vom pierde războiul voi primi o condamnare pe viață la Haga și voi fi trimis apoi la Kiev unde voi fi spânzurat, fără nicio îndoială”.

Ucraina a abolit pedeapsa capitală în 2000. Însă în luna noiembrie Ghirkin a fost condamnat de o instanță olandeză la închisoare pe viață pentru rolul său în doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014.

Urmărește ultimele evoluții din a 301-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.