Propagandiștii ruși au început să își pună problema că ar putea fi judecați de către Curtea Penală Internațională de la Haga dacă Rusia pierde războiul împotriva Ucrainei.

Margarita SimonianFoto: Captura YouTube

„[Ucrainenii] se pregătesc să ia Crimeea noastră. Noi facem singurul lucru pe care îl putem face în această situație. Noi bombardăm. Noi bombardăm zilnic. Noi bombardăm infrastructura. Dumnezeu știe că n-am vrut asta”, afirmă Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today.

„Nimeni n-a vrut asta, nici tu nici eu. Știu că nici conducerea n-a vrut asta. Din nou, suntem cumsecade, politicoși și câteodată slabi. Suntem atât de moi, suntem atât de cumsecade, suntem creduli, suntem slabi, dar ar trebui să fim așa?”, îi întreabă ea pe ceilalți invitați, înainte de a-și răspunde singură:

„Putem vedea chiar acum că infrastructura [Ucrainei] este distrusă în fiecare zi, infrastructura care ajută Ucraina să lupte, să ne omoare oamenii pe teritorii care acum ne aparțin. Sunt uimită de oamenii noștri și din păcate îi cunosc pe mulți dintre ei, inclusiv pe cei din cercurile foarte înalte care se tem de asta și se tem să spună lucrurilor pe nume din cauza a ceea ce ar putea crede oamenii de acolo (n.r. Occident)”.

„Poate este timpul să se retragă din acele cercuri înalte?”, intervine Vladimir Soloviov.

Șefa Russia Today vorbește de judecarea rușilor la Haga

„Putem să scuipăm pe ceea ce vor crede ei acolo. Oamenii care se tem de [Curtea Penală Internațională de la] Haga, ascultați: ar trebui să vă fie frică să pierdem, să fim umiliți și să vă fie frică să vă trădați poporul”, îi răspunde Margarita Simonian.

„Permiteți-mi să vă spun că, dacă reușim să pierdem, Haga, indiferent dacă va fi real sau ipotetic, va veni până și după un măturător stradal care mătură pietrele cubice din spatele Kremlinului”, susține ea.

„Magnitutdinea catastrofei nu se va schimba, indiferent dacă încă un cartier din Kiev rămâne fără electricitate, dacă acest lucru se va întâmpla țării noastre. Este de neimaginat”, continuă aceasta, înainte ca Vladimir Soloviov să intervină cu un „dar nu putem pierde”.

„Nu intra în pădure dacă ți-e frică de Haga”, conchide ea într-o aparentă referință la o zicală rusească: „nu intra în pădure dacă ți-e frică de lupi”.

Curtea Penală Internațională a anunțat încă de la jumătatea lunii mai că a trimis pe teren în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori desfăşurată vreodată în vreo țară.

Curtea deschisese o anchetă privind presupuse crime de război la începutul lunii martie, după ce a fost sesizată de 39 de state în acest sens.

Urmărește ultimele evoluții din a 279-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.