Kremlinul a denunțat joi planul Uniunii Europene de a crea un tribunal internațional care să investigheze războiul declanșat de Vladimir Putin, afirmând că acesta este ilegitim și va fi condamnat de partea rusă, relatează Interfax.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„În ceea ce privește încercările de a înființa un fel de tribunal, acestea nu vor avea nicio legitimitate și nu vor fi acceptate de noi, vor fi condamnate de noi”, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

Peskov a fost întrebat și care ar fi răspunsul Kremlinului la astfel de acțiuni.

„Anchetatorii noștri fac o muncă foarte grea și minuțioasă pentru a remedia toate crimele regimului de la Kiev. Această muncă se face zilnic și aproape la fiecare oră”, a răspuns el.

„Este foarte important să adăugăm la toate aceste informații și date despre crimele care au fost comise de regim [Ucraina] din 2014 și la care, spre regretul nostru, nu am văzut nici o reacție critică din partea așa-zisului Occident colectiv”, a mai susținut purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

UE vrea să facă Rusia să plătească pentru războiul de agresiune împotriva Ucrainei

Comentariile sale vin după ce cu o zi în urmă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că executivul blocului comunitar va propune crearea unui tribunal internațional care să investigheze „crima de agresiune” a Rusiei.

„Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile, inclusiv pentru crima de agresiune împotriva unui stat suveran. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să susținem Curtea Penală Internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, care să investigheze și să judece crima de agresiune a Rusiei”, a declarat ea.

„Suntem gata să începem să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a obține cel mai larg sprijin internațional posibil pentru această instanță specializată”, a subliniat ea.

Șefa Comisiei Europene a anunțat de asemenea că propune un plan de confiscare a activelor rusești înghețate în străinătate pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

„Vom lucra la o înțelegere internațională alături de partenerii noștri pentru a face acest lucru posibil. Iar împreună vom putea găsi o cale legală”, a mai declarat von der Leyen.

Discuții în acest sens au loc de mai multe luni dar ele au ajuns în impas deoarece în statele membre ale UE confiscarea acestor tipuri de active este posibilă doar după pronunțarea unei condamnări penale.

Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.