Comisia Europeană a propus miercuri confiscarea activelor rusești care au fost înghețate în spațiul comunitar pentru a pedepsi Rusia din cauza războiului declanșat împotriva Ucrainei și ajuta Kievul să își reconstruiască țara, relatează Reuters.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Virginia Mayo / AP / Profimedia

Oficiali din Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări occidentale dezbat de luni de zile cu privire la modul în care pot fi confiscate legal activele rusești din străinătate care au fost înghețate în urma sancțiunilor, indiferent că este vorba de bunuri financiare private sau alte statului rus.

Una dintre problemele principale este că în statele membre ale UE confiscarea acestor tipuri de active este posibilă doar după pronunțarea unei condamnări penale.

O altă problemă ține de faptul că unele dintre activele cetățenilor ruși trecuți pe lista de sancțiuni sunt greu de confiscat sau chiar blocat deoarece sunt înregistrate pe numele membrilor familiilor lor sau a unor diferiți interpuși, tocmai pentru a eluda astfel de măsuri.

„Am blocat 300 de miliarde de euro reprezentând rezerve ale Băncii Centrale Ruse și am înghețat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruși”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen într-un comunicat.

UE vrea și o curte internațională care să investigheze războiul declanșat de Vladimir Putin

Ea a spus că, pe termen scurt, UE și partenerii săi ar putea gestiona fondurile și să le investească. Câștigurile ar urma să ajungă în Ucraina pentru a compensa pagubele uriașe provocate de război țării.

„Vom lucra la o înțelegere internațională alături de partenerii noștri pentru a face acest lucru posibil. Iar împreună vom putea găsi o cale legală”, a mai declarat von der Leyen.

Ea a anunțat de asemenea că UE va propune crearea unei instanțe specializate, cu susținerea ONU, pentru „a investiga și judeca crima de agresiune a Rusiei”.

Rusia acuză că înghețarea activelor băncii sale centrale și a rezervelor de aur aflate în străinătate reprezintă o ilegalitate și le-a comparat cu un „furt”.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat încă de la începutul lunii mai că își dorește ca activele rusești supuse sancțiunilor să fie confiscate.

Urmărește ultimele evoluții din a 280-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.