Aliații NATO au promis mai multe arme pentru Kiev și echipamente pentru a ajuta la restabilirea energiei electrice și termice ucrainene scoase din funcțiune de loviturile rusești, în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele Moscovei încearcă să avanseze în mai multe regiuni. Liderul de la Kiev spune că armata rusă atacă și în Lugansk, în est, și în Harkov, în nord-est, o zonă pe care Ucraina a recucerit-o în septembrie. „Situația de pe front este dificilă", a declarat Zelenski în discursul său video de marți seară. "În ciuda pierderilor extrem de mari, ocupanții încearcă în continuare să avanseze" în Donețk, Luhansk și Harkov. Și "ei plănuiesc ceva în sud", a spus el.

Soldat ucrainean pe frontul din regiunea DonbasFoto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Un ofițer de securitate de la ambasada Ucrainei din Madrid a fost rănit când a deschis miercuri o scrisoare capcană adresată ambasadorului, iar Kievul a ordonat consolidarea securității la toate reprezentanțele sale din străinătate. Ofițerul de securitate a suferit răni ușoare.
  • Președintele Comisiei Europene a propus un tribunal special care să investigheze și să judece crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Ursula von der Leyen dorește, de asemenea, să folosească veniturile din fondurile rusești care au fost înghețate sub sancțiunile occidentale pentru a ajuta Ucraina
  • Ucraina are nevoie de sistemele de apărare antirachetă Patriot pentru a-și proteja infrastructura civilă, a declarat ministrul de externe, Dmytro Kuleba.
  • Marea Britanie a anunțat o nouă rundă de sancțiuni împotriva a 22 de ruși, inclusiv a celor care, potrivit Ministerului de Externe, au fost implicați în înrolarea criminalilor pentru a lupta în Ucraina. Denis Manturov, viceprim-ministru, care este responsabil de aprovizionarea cu echipamentele trupelor, se numără printre sancționați
  • Nouă persoane au fost ucise în incendii în ultimele 24 de ore după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi casele după atacurile rusești asupra centralelor electrice.
  • UE va încerca să înființeze o instanță, susținută de ONU, care să investigheze și să judece crimele de război comise de Rusia în Ucraina, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
  • Moscova a anunțat miercuri că l-a numit director la centrala nucleară Zaporojie pe inginerul-șef al uzinei, ocupând astfel un post vacant din octombrie, când Kievul spune că șeful centralei a fost răpit de autoritățile ruse, informează Reuters.
  • Șeful NATO, Jens Stoltenberg, la București: Precondiția ca Ucraina să fie membru NATO e să câștige războiul

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 280 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

22:44Oligarhul rus Evgheni Prigojin, al cărui grup Wagner a jucat un rol important în conflictul din Ucraina, a cerut ca întreprinderile rusești să acorde timp angajaților să se antreneze în taberele grupului militar privat din Rusia, relatează CNN.

21:17Germania a recunoscut pe 30 noiembrie Holodomorul ucrainean, foametea ordonată de autoritățile sovietice care a ucis milioane de oameni în 1932-1933, drept genocid, relatează Kyiv Independent.

Sistemul MARS II primit de Ucraina din partea Germaniei este un „coșmar al invadatorilor ruși”

21:03Serviciul de urgență al Ucrainei a anunțat că nouă persoane au fost ucise în incendii în ultimele 24 de ore după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi casele după atacurile rusești asupra centralelor electrice, relatează The Guardian.

Numărul incendiilor a crescut, spune serviciul de stat, ucrainenii recurgând din ce în ce mai mult la utilizarea generatoarelor de urgență, lumânărilor și buteliilor de gaz din cauza întreruperilor de curent, a raportat Reuters.

„Numai în ultima zi au fost 131 de incendii în Ucraina, dintre care 106 în sectorul rezidențial. Nouă persoane au murit, opt au fost rănite”, a declarat serviciul de urgență.

„Generatoare pe balcoane, butelii de gaz în apartamente, lumânări aprinse... Din cauza încălcării regulilor de securitate la incendiu, a utilizării produselor necertificate pentru încălzire și gătit, au devenit mai frecvente incidentele de incendii și explozii în clădirile înalte și private. ”

20:43Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a afirmat miercuri că forţele armate ar trebui să folosească sisteme de armamente noi, avansate, în conflictul din Ucraina, transmite Reuters.

„Este necesar să continuăm modernizarea şi crearea de sisteme promiţătoare, cu utilizarea lor ulterioară în timpul operaţiunii militare speciale”, a spus Şoigu, într-o reuniune cu generali de rang înalt la Ministerul Apărării.

20:26Oficialii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au găsit arme și bani rusești miercuri, după perchezițiile la proprietățile din jurul Kievului care ar avea legătură cu politicianul pro-rus Yevhen Muraiev, relatează Reuters.

19:45VIDEO Civili ucraineni au filmat o înregistrare video care pare să arate distrugerile uriașe provocate de un atac cu sisteme HIMAR asupra unei poziții rusești, localnicii exprimându-și uluiala față de amploarea acestora.

19:30 Administrația președintelui american Joe Biden ia în considerare desemnarea grupului paramilitar Wagner ca organizație teroristă străină, pe fondul eforturilor continue de a impune Rusiei sancțiuni pentru războiul din Ucraina, a declarat un oficial american, relatează CNN.

18:43VIDEO Armata ucraineană a publicat o înregistrare video cu lansatoarele de rachete MARS II, o armă despre care afirmă că este un coșmar pentru trupele rusești de invazie, sistemul având o rază de acțiune mai mare decât cea a HIMARS-urilor primite din partea Statelor Unite.

Regatul Unite sancționează alte personalități ale Rusiei

18:34Regatul Unit a anunțat miercuri noi sancțiuni care vizează personalitățile ruse, printre care vicepremierul rus Denis Manturov și Arkadi Gostev, directorul serviciului federal al penitenciarelor ruse, care a recrutat criminali pentru a-i trimite să lupte în Ucraina, relatează AFP și Guardian.

17:52 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a oferit miercuri după-amiaza prima reacția a Kievului față de cifra de 100.000 militari ucraineni uciși în război vehiculată de președintele Comisei Europene, Ursula von der Leyen.

17:50Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că nu crede că președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare, relatează Reuters.

17:36Rusia a spus, miercuri, că a cucerit trei sate de lângă Bahmut, un oraș din estul Ucrainei, acum în mare măsură distrus, pe care forțele ruse încearcă să-l cucerească încă din vară, relatează AFP.

16:57Vladimir Putin ”face totul pentru a rămâne la putere”, afirmă Zhanna Agalakova, o jurnalistă rusă care a plecat din țara sa natală la începutul războiului în Ucraina, după ce a demisionat de la televiziunea rusă. Aceasta denunță propaganda presei ruse, care nu se adresează Occidentului, ci ruşilor, subliniază ea, lucru care ilustrează faptul că liderului de la Kremlin ”îi este frică şi este ameninţat”, relatează BFMTV, potrivit News.ro.

16:27Un adolescent a fost ucis după ce rușii au bombardat un spital din regiunea Sumî, din nordul Ucrainei, a declarat miercuri un consilier prezidențial, Kirilo Timoșenko, relatează The Guardian.

Forțele ruse s-au retras din nordul Ucrainei la câteva săptămâni după invazia sa, dar au continuat să bombardeze unele zone, au declarat oficialii ucraineni.

16:22 Consiliul local din Odesa a votat pentru dezmembrarea și transferarea la muzeul de artă local a unui monument dedicat „Fondatorilor Odesei” ce include o statuie a împărătesei ruse Ecaterina a II-a cea Mare, măsura făcând parte dintr-o campanie mai amplă de „de-rusificare” ce are loc în Ucraina ca urmare a agresiunii rusești.

15:50Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că aderarea Suediei și Finlandei la NATO va însemna „o creștere semnificativă a tensiunilor” în regiune, respectiv ar putea accelera militarizarea regiunii arctice, relatează Reuters.

Explozie la ambasada Ucrainei din Madrid

15:38 Peste jumătate din ruși susțin negocieri de pace cu Ucraina pentru încheierea războiului, scriu jurnaliștii de investigație de la Meduza, citând rezultatele unui sondaj închis comandat de Kremlin despre care afirmă că l-au obținut.

15:35 Un angajat al ambasadei Ucrainei din Madrid a fost rănit într-o explozie care a avut loc în timp ce acesta gestiona o scrisoare, relatează Reuters și AFP.

15:30Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Rusia nu va furniza petrol țărilor care impun un plafon de preț și că stabilirea unui preț maxim este o măsură anti-piață, relatează Reuters.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că o propunere a țărilor occidentale de a introduce un plafon la prețul petrolului rusesc este o măsură „anti-piață” care ar perturba lanțurile de aprovizionare și ar înrăutăți situația de pe piețele globale de energie.

„Am spus în repetate rânduri că introducerea așa-zisului plafon al prețurilor petrolului rusesc nu este doar un mecanism non-piață, este o măsură anti-piață”, a spus purtătorul de cuvânt, Maria Zaharova.

15:15 În dimineața zilei de 30 noiembrie, forțele ruse au bombardat orașul eliberat Herson, potrivit guvernatorului regiunii, Iaroslav Ianușevici, potrivit Kyiv Independent. Atacul a ucis o femeie în vârstă de 70 de ani și a rănit un bărbat de 64 de ani, a informat oficialul.

El a adăugat că mai multe clădiri rezidențiale, unități medicale și o conductă de gaz au fost avariate în urma atacului rusesc.

Uniunea Europeană vrea înființarea unei instanțe pentru a investiga crimele de război comise de Rusia în Ucraina

15:08 Liderul cecen Ramzan Kadîrov îl acuză miercuri pe Papa Francisc de faptul că este ”victima propagandei”, după ce Suveranul Pontif i-a catalogat drept ”cruzi” pe militarii ruşi care fac parte din minorităţi şi luptă în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP, potrivit News.ro.

14:50Secretarul de stat american Antony Blinken a spus, miercuri, la finalul reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO de la București, că Vladimir Putin mizează pe faptul că aliații occidentali îi vor lăsa singuri pe ucraineni și că va putea dezbina NATO: „Nu a funcționat și nu va funcționa, îi vom arăta că se înșală”.

14:25Comisia Europeană a retractat miercuri comentariile făcute de președintele său, Ursula von der Leyen, vizavi de numărul de militari ucraineni uciși în timpul războiului de agresiune declanșat de Rusia, gafa acesteia fiind pe larg speculată de presa din Rusia.

13:38Uniunea Europeană va încerca să înființeze o instanță, susținută de ONU, pentru a investiga și urmări în justiție crimele de război comise de Rusia în Ucraina, a declarat șef Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Oficialul european spune că peste 100.000 de militari ucraineni și aproximativ 20.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului, notează The Guardian.

13:37Șeful NATO, Jens Stoltenberg, la București: Precondiția ca Ucraina să fie membru NATO e să câștige războiul

Moscova a numit un nou director la centrala nucleară Zaporojie

13:30Moscova a anunțat miercuri că l-a numit director la centrala nucleară Zaporojie pe inginerul-șef al uzinei, ocupând astfel un post vacant din octombrie, când Kievul spune că șeful centralei a fost răpit de autoritățile ruse, informează Reuters.

13:23VIDEO O înregistrare video distribuită de ministerul britanic al Apărării arată că soldații ucraineni ce sunt instruiți în Regatul Unit au parte de antrenamente cu militari maori din Noua Zeelandă.

13:15Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat miercuri, la Bucureşti, că neutralitatea ţării sale, garantată prin Constituţie, nu implică "autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă" faţă de invazia rusă din Ucraina. El a spus că, potrivit analizelor din Moldova, ţara nu este "ameninţată în lunile şi săptămânile următoare de un scenariu militar", dar că este "datoria guvernului să fie pregătit pentru întreg spectrul de ameninţări".

12:56Cinci civili ucraineni au fost uciși de forțele ruse în urma atacurilor lansate de ruși marți, în Donețk , potrivit consilierului prezidențial ucrainean Kyrylo Timoșenko, citat de The Guardian. De asemenea, 15 persoane au fost rănite.

Comisia Europeană a propus confiscarea activelor rusești care au fost înghețate în spațiul comunitar

12:30 Comisia Europeană a propus miercuri confiscarea activelor rusești care au fost înghețate în spațiul comunitar pentru a pedepsi Rusia din cauza războiului declanșat împotriva Ucrainei și ajuta Kievul să își reconstruiască țara.

12:22Serviciul de Securitate al Ucrainei a făcut percheziții la una dintre mănăstirile care au legătură cu Moscova din Mukachevo, în vestul regiunii Zakarpatia, pentru a contracara posibilele "activități subversive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina", transmite The Kyiv Independent.

11:30Rușii au atacat peste noapte o localitate din regiunea Zaporojie, a declarat guvernatorul regional, Oleksandr Starukh, transmite The Kyiv Independent. Un punct de distribuție a gazului a fost lovit și a izbucnit un incendiu, care a fost stins. Nu au existat victime.

11:26 VIDEO Un vehicul militar turcesc rezistent la mine a fost scos din luptă după ce a lovit o mină în Ucraina, mai multe astfel de vehicule fiind primite de forțele armate ale Ucrainei în urmă cu câteva luni.

10:59Biroul Procurorului General al Rusiei a redactat un proiect de ordin care conține o listă de încălcări în baza cărora autoritățile de la Moscova au dreptul de a suspenda licența instituțiilor media, notează Kommersant și TASS.

Rusia a pierdut aproape 89.000 de militari

10:35Situație atipică: Sodații ucraineni, nu rușii, vor fi ajutați de frigul de pe front. Sosirea iernii va avantaja probabil armata ucraineană în războiul său împotriva invadatorilor ruși, o situație atipică dată fiind istoria luptelor din estul Europei în secolul trecut, explică analistul militar Jack Watling de la Royal United Services Institute.

10:10Pierderile Rusiei de până acum, conform ultimei estimări publicate miercuri de Statul Major al Ucrainei:

  • 88.880 de soldați
  • 2.914 tancuri
  • 5.872 de vehicule blindate de luptă
  • 4.429 de vehicule
  • 1.902 sisteme de artilerie multiple de lansare
  • 210 sisteme de apărare aeriană
  • 280 avioane, 261 elicoptere
  • 1.562 drone
  • 16 ambarcațiuni

10:00VIDEO „Ar fi un dezastru”. Dezbatere rară la televiziunea controlată de Kremlin. Șefa Russia Today Margarita Simonian a discutat la televiziunea publică Rossiya-1, controlat de Kremlin, în emisiunea propagandistului Vladimir Soloviev, despre o eventuală înfrângere a Rusiei în Războiul din Ucraina, dar și despre temeri ale unor conducători ruşi de rang înalt cu privire la posibilitatea unor eventuale sancţiuni la Curtea Penală Internaţională, notează news.ro.

09:18Forțele rusești nu au obținut marți prea mult teren în jurul Bahmut și este puțin probabil ca forțele rusești să fi avansat în ritmul susținut de sursele rusești, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Think tank-ul american amintește că bloggerii militari ruși scriu despre o penurie de arme în ambele tabere.

08:56Europa ar trebui să își sporească prezența în Balcanii de Vest pentru a limita influența Rusiei, a declarat miercuri ministrul italian de externe Antonio Tajani, înaintea celei de-a doua zile a reuniunilor NATO de la București, transmite Reuters.

„Stabilitatea în Balcanii de Vest este importantă pentru pace. Trebuie să îi oprim pe ruși în Balcanii de Vest, avem nevoie de mai multă Europă", a declarat Tajani.

"Trebuie să protejăm toate țările din Balcanii de Vest și din apropierea Ucrainei, pentru că este important în acest moment să lucrăm împreună, Unitatea este importantă și este un mesaj puternic pentru Rusia."

Armata ucraineană a respins avansurile rusești în regiunile Donețk și Lugansk

08:32În cursul zilei de marți, forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Stelmakhivka, în regiunea Lugansk, și de Bilohorivka, Marinka, Bakhmutske, Pervomaiske și Nevelske, în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Aviația ucraineană a efectuat 15 lovituri asupra zonelor de concentrare a soldaților ruși, armelor și echipamentelor militare și două lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene ale Rusiei.

08:16 Suedia și Finlanda au făcut progrese în direcția unui acord cu Turcia privind aderarea țărilor nordice în NATO, a declarat miercuri ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, informează Reuters.

„Am avut ieri o întâlnire bilaterală foarte bună între Suedia, Finlanda și Turcia și am simțit după această întâlnire că există progrese. Mergem înainte", a declarat Billstrom reporterilor la sosirea pentru a doua zi a unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul NATO de la București.

Reuniunea NATO continuă miercuri la București

08:10Reuniunea miniştrilor de Externe din ţările NATO continuă miercuri la Bucureşti, unde cu o zi în urmă şefii diplomaţiilor din statele membre ale alianței nord-atlantice au adoptat o declarație comună în care afirmă că Rusia este exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina, care reprezintă „o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Cartei ONU”, iar „acțiunile inacceptabile ale Moscovei subminează ordinea internațională bazată pe reguli”.

07:51Olena din Herson și îngerii ei păzitori din România: „În a doua zi de război, o bombă a explodat chiar lângă spitalul unde făceam dializă. Oamenii ca mine nu au șanse să fie salvați în Ucraina”

07:38Un mare rezervor de depozitare a petrolului a luat foc miercuri dimineață aproape de granița cu Ucraina, în regiunea rusă Briansk, a declarat un guvernator local, transmite Reuters.

00:41 Recorder: Traumele unui romând întors de pe frontul din Ucraina

În februarie, când a aflat de invazia rușilor în Ucraina, spune că s-a hotărât să ajute, care s-a înrolat în Legiunea Internațională a Ucrainei, care adună voluntari din toată lumea: spanioli, columbieni, japonezi și alte nații de oameni care au auzit chemarea președintelui Zelenski și s-au oferit să lupte de partea Ucrainei în războiul cu rușii.

00:30Cât de pregătită este Ucraina să facă față iernii? Răspunsurile premierului

Premierul ucrainean spune că sezonul de iarnă va fi dificil și „foarte provocator”, dar că 70% din necesarul de energie a fost acoperit, potrivit CNN.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a summitului de la București: „Reuniunea noastră din București transmite un mesaj de unitate și de un efort susținut de a sprijini Ucraina. Oricât va dura, nu dăm înapoi”.
  • Azi aliații au promis noi ajutoare pentru Ucraina, inclusiv ajutor non-letal precum combustibil și generatoare, să ajute Ucraina să facă față loviturilor rusești împotriva infrastructurii energetice. Sprijinul practic și politic al NATO va continua acum și pe termen lung.
  • Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv cele hibride, șantajul energetic și retorica nucleară nesăbuită, subminează ordinea internațională bazată pe reguli, iar orice atac împotriva aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns solidar și hotărât, se arată în declarația şefilor diplomaţiilor din ţările membre NATO, reuniți las București. Este primul eveniment la nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, după invazia Rusiei în Ucrainei.
  • Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, consideră că încheierea acum a unui armistițiu pentru încetarea focului în Ucraina, invadată de Rusia în 24 februarie, ar fi nedreaptă și îi critică pe politicienii care cer ca Kievul și Moscova să se așeze la masa negocierilor, scrie BBC.
  • Statele Unite iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacitățile de apărare aeriană ale acesteia împotriva atacurilor rusești care se apropie, a declarat marți un înalt oficial american din domeniul apărării pentru reporteri, potrivit CNN. „Toate capacitățile sunt pe masă”, a spus oficialul
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat marți NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot și a calificat alianța drept o „entitate criminală”, potrivit Reuters.
  • Olaf Scholz s-a angajat marți să livreze mai multe sisteme antiaeriene Gepard Ucrainei. „Vom continua să lucrăm pentru a furniza acest sistem foarte eficient”, a declarat Scholz în timpul unei conferințe de presă comune cu organizațiile financiare și economice mondiale, potrivit CNN.
  • Germania va furniza Ucrainei 14 vehicule terestre fără pilot la bord. Dintre acestea, șapte vehicule sunt concepute pentru evacuarea victimelor și vor fi livrate până la sfârșitul anului 2022. Celelalte șapte, configurate pentru curățarea traseelor, vor ajunge în Ucraina anul viitor, potrivit Kyiv Independent.
  • Ucraina a anunțat marți că a primit un nou tip de lansator multiplu de rachete pentru războiul împotriva Rusiei, noua livrare de armament sosind de data aceasta din Franța și sistemul având o rază de acțiune comparabilă cu cea a sistemelor HIMARS.
  • Ambasada Franței din România anunță că a adus 100 de generatoare în hub-ul european de la Suceava și că acestea vor fi livrate cât de curând Ucrainei.
  • Ucraina ia în considerare expulzarea tuturor cetățenilor ruși care au venit în Crimeea după ce aceasta a fost anexată de Moscova în 2014, potrivit unui reprezentant al lui Zelenski. Conform legislației ucrainene, toți străinii care au intrat în peninsulă după 2014 nu prin punctele de control ucrainene sau prin acestea, și au încălcat condițiile de ședere, trăiesc pe teritoriul Crimeei în mod ilegal.
  • Rusia a pierdut „pentru totdeauna" Europa drept cel mai mare client energetic al său, a declarat marți șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol.
  • Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a confirmat informația potrivit căreia gruparea sa paramilitară a recrutat un fost student zambian pe nume Lemekhani Nyirenda într-o colonie penală rusească, acesta murind ulterior a murit în războiul din Ucraina.
  • Rezervele de piese de schimb pentru rețeaua de electricitate a Ucrainei se epuizează pe fondul bombardamentelor susținute ale Rusiei. Companiile europene sunt rugate să doneze de urgență surplusul de echipamente pentru a ajuta țara să treacă iarna, după ce ultima etapă a bombardamentelor rusești care au vizat centralele electrice și substațiile a dus la întreruperi de energie electrică care au durat 48 de ore sau mai mult în întreaga țară.

--------------

Evenimentele de marți privind invazia rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro